Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Strona: CorelisLayout zakodowana (hamachi)

gryzon95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. 

Jakiś czas temu zacząłem naukę z php i ogólnie kodowaniem stron www. Postanowiłem więc zakodować jakąś gotową grafikę strony www i oto mój pierwszy projekt. Nie bardzo wiedziałem czy to dobre miejsce na publikowanie mojej pierwszej pracy, ale zależy mi głównie na szczerej opinii a z tego co widziałem taką tu można otrzymać :)

Dlatego też wrzucam tą stronę tutaj i czekam na komentarze, porady wskazówki itp. itd. 

A być może w jakiś sposób przyda się komuś ta strona.

Download: 

http://www87.zippyshare.com/v/oZ1HFJOk/file.html

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/be3dd7ac49ea8038191d6ff88ad43f4d6aa80ce7f9c4a5d7d9a1b775d03209d1/analysis/1451245844/ 

Jeśli o czymś zapomniałem to dajcie znać poprawię/dodam.

Opublikowano

Jakoś dziwnie napisany ten skrypt jak dla mnie i w każdym pliku ten config.php no cóż każdy zaczyna od czegoś lecz myślę jak na początek to i tak bardzo ładnie

Mam tylko pytanie czy wzorowałeś się na jakiś skryptach innych stron?

Opublikowano

Jest kilka błędów, jednak strona jak na pierwszy raz napisana bardzo dobrze.

$strona = htmlentities($_GET['strona'],ENT_QUOTES, "UTF-8");

W takim wypadku lepiej zastosować basename niż htmlentities ze względów bezpieczeństwa.

$email = $_POST['email'];
$tytul = 'Przypomnienie hasła na serwerze Nazwa Serwera ';
$data = date('Y-m-d H:i:s');
$naglowek = "Od: Nazwa Serwera ; Temat: Zmiana Adresu E-mail ; Data wyslania: ".$data. " ; \n  ";
$naglowek .= "MIME-Version: 1.0\n";
$naglowek .= "Content-Type: text/html;\n";
$naglowek .= "\tcharset=\"UTF-8\"\n";

$polaczenie->select_db("account");
$dane=$polaczenie->query(sprintf("SELECT * FROM account where email='%s'",
														mysqli_real_escape_string($polaczenie,$email)));

Nie trzeba się koniecznie tak bawić, wystarczy wrzucić $email w mysql_real_escape_string i możesz bezpiecznie wkleić to do zapytania. Oczywiście to tylko uwaga ze względu na mój minimalizm, jak to zrobisz to już zależy od Ciebie, kawałek kodu który wkleiłem też jest dobry.

elseif (preg_match('/^[a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ0-9\-\_\.]+\@[a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ0-9\-\_\.]+\.[a-z]{2,4}$/',$email) == false)

Moim zdaniem lepiej skorzystać z gotowej funkcji:

elseif (!filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL))

! tyczy się tego samego co false

Ogólnie jeśli miałbym podsumować cały kod to pierwszą rzeczą jaką bym zmienił to biblioteka obsługująca funkcje bazy danych. Preferowałbym PDO zamiast mysql/mysqli, bo pozwala na wklepanie danych do bazy, a nie do zapytania. Dobrą sprawą jest też trzymanie sesji w bazie danych dla samej wygody jak i load-balancingu.

Nie programujesz przypadkiem w c++?

Opublikowano

Nie wzorowałem się na skryptach innych stron, po prostu tak jakoś sobie to po układałem i klepałem. :p 

Serdecznie dziękuję za uwagi i wskazówki, na pewno jest wykorzystam :) Tą stronę tworzyłem od jakiegoś czasu, na chwilę też przerywałem jej tworzenie a w tym czasie czytałem, oglądałem różne filmiki itp. dotyczące php, więc wpadały mi nowe pomysły jak mógłbym pisać "lepiej", ale te pomysły spróbuje wykorzystać w następnym projekcie :) Tą stronę chciałem już dokończyć tak jak zacząłem. Na pewno postaram się bardziej po układać cały kod i użyć więcej funkcji, ponieważ w kilku miejscach użyłem praktycznie tego samego kodu :p

Marco Bizzarri naukę z programowaniem zaczynałem od c++, jeszcze się w nim bawię, ponieważ mam go w planie na studiach :p. A skąd to pytanie :) ?

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takich opinii, ale czekam na dalsze :)

Opublikowano

Nie wzorowałem się na skryptach innych stron, po prostu tak jakoś sobie to po układałem i klepałem. :p 

Serdecznie dziękuję za uwagi i wskazówki, na pewno jest wykorzystam :) Tą stronę tworzyłem od jakiegoś czasu, na chwilę też przerywałem jej tworzenie a w tym czasie czytałem, oglądałem różne filmiki itp. dotyczące php, więc wpadały mi nowe pomysły jak mógłbym pisać "lepiej", ale te pomysły spróbuje wykorzystać w następnym projekcie :) Tą stronę chciałem już dokończyć tak jak zacząłem. Na pewno postaram się bardziej po układać cały kod i użyć więcej funkcji, ponieważ w kilku miejscach użyłem praktycznie tego samego kodu :p

Marco Bizzarri naukę z programowaniem zaczynałem od c++, jeszcze się w nim bawię, ponieważ mam go w planie na studiach :p. A skąd to pytanie :) ?

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takich opinii, ale czekam na dalsze :)

Zapytałem z ciekawości, bo widać po wklepywaniu stringów, że w c++ coś robisz. :D

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega wyżej od czegoś trzeba zacząć.

Strona jak na pierwszy raz dobrze wykonana powodzenia z w dalszej pracy.

Opublikowano

Jest kilka błędów, jednak strona jak na pierwszy raz napisana bardzo dobrze.

$strona = htmlentities($_GET['strona'],ENT_QUOTES, "UTF-8");

W takim wypadku lepiej zastosować basename niż htmlentities ze względów bezpieczeństwa.

$email = $_POST['email'];
$tytul = 'Przypomnienie hasła na serwerze Nazwa Serwera ';
$data = date('Y-m-d H:i:s');
$naglowek = "Od: Nazwa Serwera ; Temat: Zmiana Adresu E-mail ; Data wyslania: ".$data. " ; \n  ";
$naglowek .= "MIME-Version: 1.0\n";
$naglowek .= "Content-Type: text/html;\n";
$naglowek .= "\tcharset=\"UTF-8\"\n";

$polaczenie->select_db("account");
$dane=$polaczenie->query(sprintf("SELECT * FROM account where email='%s'",
														mysqli_real_escape_string($polaczenie,$email)));

Nie trzeba się koniecznie tak bawić, wystarczy wrzucić $email w mysql_real_escape_string i możesz bezpiecznie wkleić to do zapytania. Oczywiście to tylko uwaga ze względu na mój minimalizm, jak to zrobisz to już zależy od Ciebie, kawałek kodu który wkleiłem też jest dobry.

elseif (preg_match('/^[a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ0-9\-\_\.]+\@[a-zA-ZąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ0-9\-\_\.]+\.[a-z]{2,4}$/',$email) == false)

Moim zdaniem lepiej skorzystać z gotowej funkcji:

elseif (!filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL))

! tyczy się tego samego co false

Ogólnie jeśli miałbym podsumować cały kod to pierwszą rzeczą jaką bym zmienił to biblioteka obsługująca funkcje bazy danych. Preferowałbym PDO zamiast mysql/mysqli, bo pozwala na wklepanie danych do bazy, a nie do zapytania. Dobrą sprawą jest też trzymanie sesji w bazie danych dla samej wygody jak i load-balancingu.

Nie programujesz przypadkiem w c++?

"Preferowałbym PDO zamiast mysql/mysqli, bo pozwala na wklepanie danych do bazy, a nie do zapytania."

???????????????????????????

czy ja o czyms nie wiem xD

nie korzystaj z sprintfa

ciekawa hybryda korzystania z mysqli xD objektowo i strukturalnie, mocne!! wali tutaj miroslawem zelentem XDD

skoro już stworzyłeś objekt to na nim operuj, a nie swirujesz na zmiane

Opublikowano

"Preferowałbym PDO zamiast mysql/mysqli, bo pozwala na wklepanie danych do bazy, a nie do zapytania."

???????????????????????????

czy ja o czyms nie wiem xD

nie korzystaj z sprintfa

ciekawa hybryda korzystania z mysqli xD objektowo i strukturalnie, mocne!! wali tutaj miroslawem zelentem XDD

skoro już stworzyłeś objekt to na nim operuj, a nie swirujesz na zmiane

Tak, jeśli uważasz inaczej to znaczy, że nie zapoznałeś się z PDO i nie wiesz do czego służy preparowanie stejtmentów.

Opublikowano

Tak, jeśli uważasz inaczej to znaczy, że nie zapoznałeś się z PDO i nie wiesz do czego służy preparowanie stejtmentów.

On pewnie stosuje prepare a nie binduje danych xD

Opublikowano

On pewnie stosuje prepare a nie binduje danych xD

Ważne że robi coś swojego a nie jak 90% jakże uzdolnionych developerów naszego zajebistego forum. ;)

HIsRtAj.png

Opublikowano

Ważne że robi coś swojego a nie jak 90% jakże uzdolnionych developerów naszego zajebistego forum. ;)

Żeby pisać o innych, trzeba jeszcze pomyśleć o sobie

Co do tematu się nie wypowiem, ale kod nie najgorszy jak na first tajm ale ja tam nie znam się 

­

Opublikowano

Proszę Cię, z takim tekstem to możesz wylecieć do 14 letnich pseudo-techników pracujących nad Metinem, a nie do kogoś kto się uważa za Web Developera, jeśli w tym biznesie jesteś słaby to odpadasz i nikt na żadne chęci nie będzie patrzył, nie masz chęci - nie zarabiasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...