Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nvidia Geforce GTX 460 - problem ze sterownikiem

MastEdit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem. Zaczęło sięnormalnie. Pracowałem przy programie graficznym. Nagle ekran zaczął mi się wyłączać i włączać z powrotem (1 raz). Na rogu ekranu dostałem powiadomienie, że sterownik uległ uszkodzeniu ale przywrócono jego działanie (coś w tym stylu). Po jakimś czasie ekran całkowicie się zaciął. Przez chwilę ruszałem myszą, ale po chwili kursor też ustał. Zresetowałem komputer. Po tym jak ładuje mi się system ekran wygasa. Lampka na moim monitorze miga, ale komputer wciąż chodzi. Nie zresetował się. Próbowałem przeinstalować sterownik. Nawet do systemu nie mogłem się dostać. Zrobiłem porządek w komputerze. Oczyściłem wiatraczek z karty graficznej z kurzu (o wentylatorze komputera nie wspomnę). Był bardzo zakurzony. Niestety, dalej to samo było. Próbowałem rozwiązania systemu Windows. Nic nie poradziło na to. Przywracanie systemuarrow-10x10.png? Gdzie tam. Znalazł punkt przywracania, ale wyskoczył błąd, że nie może przywrócić. Został FORMAT. Zrobiłem formata i uruchamiał się dobrze. Instalowałem sterowniki od nowa. Wszystko poszło dobrze. Ażdo chwili, gdy próbowałem zainstalować sterownik do karty graficznej. Znalazłem najnowszą wersję (361.43). Wszystko zainstalowało (oprócz obsługi 3D, ale mi nie potrzebna). Po uruchomieniu komputera ponownie znowu pojawił się czarny ekran. Próbowałem ze starszymi wersjami (353.62 i 260.89). W tym drugim przypadku pojawiał się Blue Screan. Czasami wyskakiwały artefakty, które wyglądały, jakby karta była uszkodzona (mimo, że przed awarią wszystko szło dobrze w trakcie pracy). Teraz ciskam na VGA.

Poradzicie mi co mam zrobić? Nie wiem, czy muszę wymieniać kartę graficzną (wentylator pracuje). Za wszelką pomoc dziękuję.

Specyfikacje:

Płyta główna: GIGABYTE MA78LM-S2 AM2+

Karta Graficzna: Geforce GTX 460 768 MB

RAM: 4 GB

Zasilacz: Corsair 500W

Pozdrawiam

MastEdit

Opublikowano

Sprawdzę wariant z uszkodzonym wejściem PCI. Ale gdyby to wina szłaby w stronę karty graficznej i np. chciałbym kupić sobie nową, to jaką byście mi polecili? Taką do 400 zł.

Opublikowano

Jednak to nie wina karty. U kumpla sprawdziłem. Kabel był cały czas podłączony do karty graficznej a mimo to przed instalowaniem sterowników do niej działa doskonale. Dowiedziałem się również, że ten Geforce, który posiadam to on jest od Palit'a. Wg mojego znajomego, na 99% nic nie trzeba u mnie wymieniać. Wina leży po stronie software'u. Próbowałem zainstalować odpowiedni sterownik do tej karty (359.06) ale dalej wyskakuje BlueScreen i nie dało się normalnie uruchomić komputer. Wtedy musiałem przywrócić system do stanu sprzed instalacji sterowników do karty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...