Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy moge czesci w dell inspiron n5110

n0.!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam tego laptopa z obecna specyfikacja:

Intel core i3 2.10 ghz ,4 rdzenie,karta graficzna intel hd graphics 3000

Czy moge w nim wymienic karte graficzna i procesor na lepsze ?

Opublikowano

Karta graficzna jest wbudowana w procesor, więc wymieniając procesor tylko i wyłącznie możesz zmienić kartę graficzną. Jednak musiałbyś zmieniać na procesor nowszej generacji, a nie wiemy, czy takowy możesz włożyć. 

Podaj dokładny model procesora, który posiadasz.

Z tego co zdążyłem przeczytać to masz drugą generację procesora teraz (po karcie graficznej domyślić się można), jednak nie wiem jeszcze jaki Chipset (podaj) to zobaczymy, czy możesz dać nowszy procesor.

Na pewno możesz dać tam i7-2630QM, ponieważ z takim procesorem ten laptop był sprzedawany, jednak podaj też jaki masz zasilacz (podaj jego moc), bo może zmiana procesora wymaga mocniejszego zasilacza.

Model procesora i chipset możesz sprawdzić w programie CPU-Z. Podaj to jak najszybciej, a zobaczymy co dalej.

#edit

Jednak nie zmienia to faktu, że laptop ten raczej nie nadaje się do gier, a ta zmiana mimo iż przyniesie zmiany, to nie odpalisz na niej żadnej nowszej gierki, a jedynie starsze tytuły i to też nie w najwyższych ustawieniach. Jest to grafika w procesorze, więc jedynie dodatek (namiastka prawdziwej grafiki) -grafika podstawowa, biurowa.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Chipset:Intel ID0104 niewiem czy to jest to 

Intel Core i3-2310M 

Jak sprawdzic moc zasilacza ?

Opublikowano

Zmiana procesora nic nie zmieni, pozostanie taki sam złom jak był. Poza niewielkim wzrostem wydajności i zwiększonym grzaniem się laptopa reszta praktycznie będzie bez zmian i dużego wpływu na wydajność. 

Możliwe procesory i działające : 

i5-2410M

i5-2520M

i5-2540M

i7-2630QM

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Chipset to np. HM76/ HM77 itp.

Podaj jaki masz, bo ten sam model laptopa może mieć 2-3 chipsety różne, w zależności od konfiguracji sprzętowej.

Opublikowano

@Oski0202 chodzi ci o zmiany ramu na ram o większym taktowaniu i większej pojemności (wtedy więcej pamięci przypisuje grafice)?

Opublikowano

@JacoH mniej wiecej o to, dla mnie kiedys to byl temat rzeka bo dlugo siedzialem na laptopie z intel hd 4000, co mnie mocno ograniczalo jako gracza. W grach najwiekszym problemem pewnie u niego tez jest grafika.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Dlatego proponowałbym mu przejście na 3-generację procesorów i kupno i7, ale to koszt ponad 300-400zł.

Ale będzie miał HD4000, no i i7.

Opublikowano

Nowszy może sobie odpuścić bo tylko 2 generacji wejdą do tych modeli. 

Po wymianie zasilacz wystarczy bo zwykle jest 70-90 W

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Myślę że i tak w nowym roku kupie sobie nowy komputer lub laptop . Dzięki za pomoc i z tego co widze to nie ma sensu wymienianie czesci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...