Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klawiatura mechaniczna .

sanandre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja polecam osobiście Tesoro Durandal, która jest bardzo dobrą klawiaturą mechaniczną.

Czy warto? No... z jakiegoś powodu jest ona kupowana i jest głośno o nich w świecie "pro gejmingu".

Klawiatura mechaniczna ma parę plusów, które odróżniają ją od zwykłej klawiatury membranowej. Jednym z największych plusów, jest jej żywotność (dla zwykłej klawiatury jest to około 2 mln kliknięć, natomiast dla mechanicznej standardem jest 50 mln (przeważnie)). Kolejnym plusem jest o wiele mniejsze opóźnienie, które jest na poziomie 1 milisekundy, czy większa częstotliwość (dochodząca do 1000Hz (odświeżanie 1000/s).

Jednak to nie to jest plusem, a wspaniała funkcja N-Key RollOver, czyli możliwość wciśnięcia dowolnej liczby klawiszy jednocześnie. W normalniej klawiaturze jest to mocno ograniczone i czasem działają dwa, a klikając trzeci już, albo nie jest odczytany, albo wcześniejszy zostaje odrzucony. Tutaj tego problemu nie ma.

Dlaczego poleca Tesoro Durandal? Ponieważ posiada podświetlenie bardzo dobre, wbudowany Hub USB, wejście na słuchawki z dobrym układem dźwiękowym, żywotność klawiszy 50mln kliknięć, opóźnienie 1ms i N-Key Rollover działające na całej klawiaturze, oraz inne. (mogłem gdzieś pomylić się w modelu z Excaliburem, jednak są to bliźniacze modele i oba mają niemal te same parametry).

O Wszystkim możesz poczytać na stronie producenta. Polecam Tesoro durandal i Tesoro Excalibur, choć inne firmy też nie produkują złych klawiatur i również je polecam.

PS. zanim zakupisz klawiaturę i przełącznikami danymi, poczytaj o nich, bo każdy rodzaj przełączników (czy to Cherry MX i ich rodzaje, czy Kailh i ich rodzaje) różnią się siłą nacisku, budową, oraz praktyczną wygodą w grach, podczas pisania i ogólnego użytku. Najlepiej najpierw poczytaj o nich przed zakupem ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH

Poczytałem o tych przełącznikach i nie wiem czy lepiej cherry mx black czy red .

Myślę ,że cherry mx najlepiej , ponieważ są najpopularniejsze .

Co sądzisz o tej klawiaturze CMStorm QuickFire TK Cherry MX Red ?

Moje tut'y

Was też wkurza ten dźwięk przy dawaniu LIKE?

:P

Opublikowano

cm stormy w swej cenie imo sa najlepsze. jakosc wykonania, oryginalne switche cherry, wiecej nie trzeba

redy i blacki roznia sie jedynie sila nacisku, blacki potrzebuja wiekszej

­

Opublikowano

Ja polecałbym ci Black ponieważ nie będzie ci się zdarzać, że przypadkiem klikniesz przycisk, jednak szybciej palce mogą ci się męczyć (nie jest to żadna reguła, po prostu niektórym męczą się ręce).

Moim zdaniem bardzo dobra klawiatura ;)

Opublikowano

@Cinu.

http://www.komputronik.pl/product/166622/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/CM_Storm_Quickfire_Rapid_Mechanical_Gaming_Keyboard_CHERRY_MX_BLACK_.html

To ta sama ? 

Tylko widzę ,że nie ma tych cyfr z prawej strony , tzn mi to nie przeszakdza ;D

Moje tut'y

Opublikowano

@Cinu.

http://www.komputronik.pl/product/166622/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/CM_Storm_Quickfire_Rapid_Mechanical_Gaming_Keyboard_CHERRY_MX_BLACK_.html

To ta sama ? 

Tylko widzę ,że nie ma tych cyfr z prawej strony , tzn mi to nie przeszakdza ;D

Jest też http://gaming.coolermaster.com/en/products/keyboards/quickfirepro/

Musisz poszukać czy te klawiatury są dostępne w PL

Tak, to jest quickfire bez bloku numerycznego.

Opublikowano

Polecam kupować nawet na allegro, ważne żeby od firmy. 

Ja swojego pierwszego mechanika kupiłem jako używkę na allegro i nie żałuje. Super działał do czasu zamiany na laptopa. Używany mechanik też nie jest zły, ale patrz na to w jakim stanie jest. Jeżeli jest w dobrym stanie i nie jest zajechany (estetyka ;) ) to nie ma większego ryzyka z kupnem. Tylko czytać, czy działa.

PS. nie bierz Razera, bo za wersję z podświetleniem, czy czymkolwiek, co daje konkurencja już za 300zł, ty musisz dać 500zł, a wcale nie jest to lepsza klawiatura. Działa tak samo, ale Razer teraz się wycfanił i ma własne przełączniki, które minimalnie różnią się tylko budową i nie są ani lepsze ani gorsze.

Opublikowano

@JacoH

@Cinu.

Wersji z cherry mx black nigdzie nie mogę znaleźć , allegro tak samo .

Jedynie ten red ;/

Najwięcej to blue i brown .

No to musiałbyś sprowadzać lub zakupić redy.
Opublikowano

@JacoH

@Cinu.

W taki razie , jakie jeszcze polecacie klawiatury ,które miałyby cherry mx black ?

Mam pytanie , jaką siłą trzeba działać na klawiature membranową ?

To mniej więcej pomogłoby mi w wyborze klawiatury .

Moje tut'y

Opublikowano

CM nie ma bloku numerycznego co dla mnie jest słabe, wolałbym w tej kasie QPAD MK50 lub dołożyć do podświetlanego MK80. Znajomy ma, jakość wykonania bardzo dobra, jednak podkładka pod nadgarstki nie jest idealnie dopasowana do klawiatury (jest odczepiana i u kolegi troszkę lata, ale pewnie da się to naprawić, podłożyć coś itp.).

Jeśli chodzi o switche to polecam Ci popularne MX Red a na pewno nie bawić się w Blue/Brown na których moim zdaniem dużo mniej czuć że piszesz na mechaniku ze względu na charakterystykę tactile (próbowałem w sklepie, to zdecydowanie nie to czego się spodziewałem po mechanikach). Blacki też OK, ale jeśli dużo piszesz to mogą Cię boleć palce, przynajmniej tak każdy pisze. Redy chodzą najlżej i najszybciej. Polecam dodatkowo dokupić oringi, wycisza klawiaturę i poprawia odczucia:

http://www.aliexpress.com/item/120Pcs-White-Rubber-O-Ring-Dampers-Keycap-Mechanical-keyboard-For-Cherry-MX/32429267423.html

Kilka złotych i przesyłka ~miesiąc, lepsze to niż 50zł+ w Polsce.

Mogę jeszcze wkleić mój post z innego forumka, może Cię przekona do kupna mechanika

Od paru dni korzystam z K70 i muszę przyznać że jestem coraz bardziej zadowolony. Komfort pisania, to uczucie przy wciskaniu każdego klawisza są niezastąpione, bez porównania do membrany czy nożyc. Polecam mechanika każdemu kto o nim myśli, nie ma się nad czym zastanawiać, zrozumiecie jak sprzęt przyjdzie wam do domu. Jeśli chodzi o samą K70 to bardzo solidny i ładny sprzęt, niestety na jednej krawędzi lekko uszczerbiło mi się aluminium (niemiłe spotkanie klawiatury ze wzmacniaczem), powierzchnia mała więc zamalowałem czarnym długopisem i nic nie widać. Dźwięk świetny, słyszalnie lepszy niż z plastikowego i lżejszego Qpada MK50 kolegi. Załączam parę fotek strzelonych przed chwilą telefonem, więc jakością nie powalają i nagranie z pisania jakiegoś posta na forum, myślałem co pisać więc prędkości powalającej nie ma

https://www.youtube.com/watch?v=28VOh-IA0Nc

https://drive.google.com/folderview?id=0B-wBhC8o7auLZGxDNldkc2ZKM0U&usp=sharing

Chciałbym się nauczyć pisać 10 palcami ale na razie szkoda na to czasu, i tak wyciągam 500-550 znaków na minutę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...