Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W jaki sposób można perfekcyjnie skupić się nad nauką?

Mroczeks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Mam do was takie pytanie które dręczy mnie juz od kilku dni..wziąłem się za siebie i wykupiłem 2 kursy łącznie warte 300 pln jednak napotkałem taką " przepaść  ._.". Uczę się,piszę linijki kodu jednak w żaden sposób nie mogę się nad  nauką skupić.

Chciałbym także zapamiętać dobrze to,czego się uczę.

Czy możecie mi polecić jakieś witaminki czy coś xD?

­

Opublikowano

Odżywiaj się zdrowo i na bieżąco utrwalaj wiedzę - fiszki, sporządzanie i czytanie notatek, odpowiednia literatura do przedmiotu. I pij dużo wody. Dużo dużo. Podczas nauki też pomaga czekolada, ale nie w hurtowych ilościach - kosteczka na godzinę nauki i od razu lepiej idzie. Przy notatkach zaopatrz się w kolorowe zakładki indeksujące/karteczki samoprzylepne/zakreślacze, żeby notować/podkreślać/zaznaczać to, co najistotniejsze. No i przede wszystkim ustal sobie cel. Powodzonka ;)

Qui est le prochain?

Opublikowano

dla mnie pisanie notatek dla siebie, jesli nauczyciel nie zada, to bezsens

Sporządzanie notatek nie polega na przepisywaniu podręczników ani tego, co podyktuje nauczyciel. Jeśli ktoś jest wzrokowcem, zdanie zapisane na karteczce o innym kolorze niż biały zapamięta bez większego problemu. Nauka nie polega na wkuwaniu na pamięć, tylko na rozumieniu. Jeśli wpoisz sobie kontekst tego co napisałeś, zapamiętasz to na dłużej niż do egzaminu.

­Czyli notatki bd ok :>?

Na komputerze,na OneNote  można ? czy lepiej na papierówce :B

A to już jak Tobie wygodniej. Ja notować na papierze na przykład.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Sporządzanie notatek nie polega na przepisywaniu podręczników ani tego, co podyktuje nauczyciel. Jeśli ktoś jest wzrokowcem, zdanie zapisane na karteczce o innym kolorze niż biały zapamięta bez większego problemu. Nauka nie polega na wkuwaniu na pamięć, tylko na rozumieniu. Jeśli wpoisz sobie kontekst tego co napisałeś, zapamiętasz to na dłużej niż do egzaminu.

A to już jak Tobie wygodniej. Ja notować na papierze na przykład.

no to chyba za granicą, bo tutaj stosuje się zasadę trzech Z

Opublikowano

w temacie chodzi o nauke progrmaowania a nie przedmiotu w szkole.

Opublikowano

To gratuluję podejścia. Wróżę świetlaną przyszłość. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Chcesz coś wkuć i być na tym perfekcyjnie skupiony? 
Amfetaminol lub jakikolwiek inny stymulant Ci pomoże.

Lepsze skupienie już po pierwszej aplikacji.

Opinie zadowolonych użytkowników:

Wszystkie problemy z nauką jak Nosem odjął. POLECAM

Jestem z Przyszłości, już dawno przeżyłem 3 reinkarnacje i nadal Amfetominol mi Pomaga, dzięki @DilerPyłuJarzeniówkowego

Któremu wyjebać?

OndteAw.png

Opublikowano

To gratuluję podejścia. Wróżę świetlaną przyszłość. 

K***a, kogo to obchodzi, jaką on będzie miał przyszłość? Swoim czubkiem nosa się zajmij, a nie czyimś. 

Nauka pod presją + notatki (najlepiej wydrukowane + kolor). Zależy też ile materiału do ogarnięcia. Jeśli historia, biologia i ogółem pamięciówki, to lepszej metody nie ma. 

Tfu, nie zauważyłem, że infa. Czytaj i pisz (na kompie) to co zapamiętałeś. Na skupienie polecam odpalić w tle jakiegoś streama.

Opublikowano

Mocną kawę wypić,do nauki Swoją ulubioną herbatę mieć,uczyć się częściowo z tego co trzeba a w nagrodę wynagrodzić Sobie ciastem.

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Ja kiedyś stosowałem Nootropil później noopept aż po sunifiram żeby odczuć jakieś efekty musiałem to (nootropil) stosować przynajmniej 2-3 tygodnie tylko, że nie robiłem tego na własną rękę tylko pod okien neurologa i owszem pomogło mi to, prawie wyelminowałem luki w pamięci. Do tego jakaś kawka/yerba mate możesz też zarzucić witaminy z guaraną i żeń szeniem. Przede wszytkim zacznij jeść zdrowo, pij dużo wody, przebywaj jak najwięcej na świeżym powietrzy odnajdz w sobie pasje np siłkę i podchodz do nauki z chęcia poznania nowej ciekawej rzeczy a nie czegoś co miało by CIę zanudzić. TYLKO NIE ZABIERAJ SIĘ ZA AMFE następnego dnia i tak nic nie będziesz pamiętał. Tak jak moi poprzednicy napisali fiszki. Polecam też słuchanie ulubionej muzyki- wprowadzi Cię ona w stan flow . Znajomi z studiów brali Ritalin ale nie mogę się na jego temat wypowiedzieć ponieważ go nie stosowałem i nie wiem jaki może mieć wpływ na inne osoby i najważniejsza sprawa nieśpiesz się zbytnio bo to naprawdę Ci nie pomoże jeżeli dobrze rozumiem uczysz się programować, ważne jest to żeby na początku się nie zrazić a wszystko jakoś przyjdzie. Zastanów się najpierw czy warto. Tzymam za Ciebie kciuki żebyś dał radę;)

Opublikowano

Nie wiem dlaczego nie możesz się skupić. Jak cię to nie wciąga to może jednak nie to? Planujesz sobie za dużo na raz? Może jakaś dłuższa lub krótsza przerwa pomoże. Jeśli chodzi o notatki to możesz spróbować, ale nie wiem jak miała by ta nauka wyglądać (ew. te kolorki i "własne" definicje pojęć). Czytałem że żeby lepiej zrozumieć programowanie to najlepiej nie kopiować kodu, a go przepisywać  (wydaje mi się, że coś w tym jest). Rób własne aplikacje, w których wykorzystasz wiedzę zdobytą po każdym rozdziale/ 2 rozdziałach/ połowie rozdziału/ zagadnieniu. Nie korzystaj jedynie z tych kursów, które kupiłeś, szukaj innych przykładów użyć/ tłumaczeń/ itp. -> sta******w, google, 4pr*********, mpc.
Z witamin to

kawę

czekolada

Opublikowano

Odżywiaj się zdrowo i na bieżąco utrwalaj wiedzę - fiszki, sporządzanie i czytanie notatek, odpowiednia literatura do przedmiotu. I pij dużo wody. Dużo dużo. Podczas nauki też pomaga czekolada, ale nie w hurtowych ilościach - kosteczka na godzinę nauki i od razu lepiej idzie. Przy notatkach zaopatrz się w kolorowe zakładki indeksujące/karteczki samoprzylepne/zakreślacze, żeby notować/podkreślać/zaznaczać to, co najistotniejsze. No i przede wszystkim ustal sobie cel. Powodzonka ;)

Debilizm po prostu debilizm i to kompletny. Marnotrawstwo drzew, które można, by było poświęcić na papier toaletowy.

PO C**J MU FLAMASTRY I CZEKOLADA I NOTATNICZEK. To praca na komputerze, żadna nawet najbardziej czytelna kartka z najlepiej zaznaczonymi rzeczami nie pomoże.

Przy kodowaniu sprawa jest prosta - koduj. Napiszesz coś 20 razy i nie pamiętasz? Pisz dalej aż do oporu, używaj tego w swoich programach, a na pewno to zapamiętasz. Siedzenie przy książkach w przypadku kodowania mało daje. Taki prosty przykład mechanik, który czyta o budowie, a ten który rozbiera samochód i go montuje - oczywiście ten drugi ma większe doświadczenie, bo używa wiedzy w praktyce. Tak samo jest z programowaniem, a praktyka? Po prostu otwierasz program i piszesz - tak jak cała reszta koderów, pracujesz wtedy w praktyce, widzisz dokładnie to co robisz, a najlepszym sposobem, by coś zapamiętać jest to po prostu zrobić.

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...