Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie prostego kody do obliczania w konsoli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuje kilka wskazówek jak napsiać prosty kod który obliczał by następujące wzory, mające zastosowanie w grze poprostu do szybszego obliczania:

20*x/y (wynik w procentach) x-ilość bloku, y-poziom postaci [wynik ma ukazać PROCENTOWĄ ilość bloku]

40*x/y (wynik w procentach) x-ilosć uniku, y-poziom postaci [wynik ma ukazać PROCENTOWĄ ilość uniku]

20*(x^1.25) x-poziom postaci [obliczanie bonusy zdrowia naliczanego wraz z poziomem postaci]

I teraz chodzi mi o to aby program na samym początku zapytał czy chce obliczyć % unik, % bloku czy też bonys zdrowia. Następnie wprowadzamy zmienną X i Y.

Chodzi mi o kilka wskazówek na ten temat i jak sie ogólnie do tego zabrać. Traktuje to jako ćwiczenie w języku C++ gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę i chodzi mi jedynie o porady a nie o gotowy kod.

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

@Edit

Bo umiałbym zrobić takie cos w trzech odzielnych kodach, ale w jednym mam mały problem.

Opublikowano

Dzięki za pomoć, wynikło to z mojej nie uwagi i błędach w switch. Przepraszam za fatygę i dziękuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...