Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkrecenie procesora, karty graficznej i predkość wiatrakow(FAN)

THClaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam do tego dojdziesz.

Masz w końcu opcje w BIOS od tego by ustawiać procesor, pamięci i prędkości wentylatorów, a jak ustawić to ci nikt nie powie ile wytrzyma stabilnie twój sprzęt, próbuj ustalić robiąc to. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Program do podkręcania karty graficznej masz często na płycie ze sterownikami.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

JacoH mowil o karcie graficznej przeciez... nie wiem o co Ci chodzi, procesor podkreca sie w biosie/uefi, jaka masz plyte glowna?

MSI gaming 5

graphic.png

Opublikowano

No to masz tak odwalony pyknie uefi, ze sie pokapujesz, przeczytaj tez jakis poradnik, tak zeby z grubsza wiedziec o co chodzi, bo nie jest to trudne.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@THClaw

Ja mówiłem o karcie graficznej. Ok, podam ci na talerzu.

Tutaj masz program do podkręcania karty graficznej: EVGA PrecisionX

Co do podkręcania, poradnik/wideo tutorial musisz znaleźć sam, bo jest parę wersji tej karty graficznej, a ty jej nie podałeś.

A co do procesora, to wpisz w google model płyty i procesora, a znajdziesz zarówno sposób przez BIOS, jak i przez program  do pobrania z internetu (coś takiego znalazłem na youtube).

Natomiast sterować prędkością obrotów wentylatorów (nie wiatraków) można np. za pomocą programu: Speedfan

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@THClaw

Ja mówiłem o karcie graficznej. Ok, podam ci na talerzu.

Tutaj masz program do podkręcania karty graficznej: EVGA PrecisionX

Co do podkręcania, poradnik/wideo tutorial musisz znaleźć sam, bo jest parę wersji tej karty graficznej, a ty jej nie podałeś.

A co do procesora, to wpisz w google model płyty i procesora, a znajdziesz zarówno sposób przez BIOS, jak i przez program  do pobrania z internetu (coś takiego znalazłem na youtube).

Natomiast sterować prędkością obrotów wentylatorów (nie wiatraków) można np. za pomocą programu: Speedfan

Dzieki wielkie.

http://forum.benchmark.pl/topic/167280-msi-z97-gaming-5-i5-4690k/

Czy ten poradnik moze byc?;]

graphic.png

Opublikowano

I tak i nie,  jak w większości poradników nie możesz opierać się na tym jak ktoś ustawił jak nie posiadasz IDENTYCZNEJ konfiguracji . To że ktoś ustawia np 3-4 parametry nie znaczy że ty jak je ustawisz nie będziesz musiał ruszyć następnych 3-4 by stabilnie działał sprzęt.

Po prostu poczytaj o OC i zaczynaj od minimalnych zmian 1-2 opcji bo opcji i możliwości podkręcania masz dziesiątki , zaczynając od procesora można potem powoli pamięć albo zacząć od pamięci i podkręcić procesor. 

Dobrze jak płyta ma możliwość zapisu konfiguracji , wtedy dostosować można sobie OC do gier i programów. 

Sprzwdź czy masz opcje automatycznego podkręcania, od niej możesz śmiało zaczynać OC bo płyta ustawi w miarę bezpieczne parametry dla siebie w OC. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...