Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem studentem informatyki. Ponieważ przyszła przerwa świąteczna a razem z nią ferie zimowe (Kraków), chciałbym przez te 3 tygodnie "pokodzić" trochę w zaciszu domowym i innym środowisku niż zwykle. Z tego względu wziąłem pod uwagę metina, z którym ostatni raz do czynienia miałem dobre cztery może pięć lat temu.

Sprawa jest prosta, ale trochę uciążliwa. Postawiłem serwer na hamachi, na plikach "taki_nieśmiały". Bawię się serwerem dopiero drugi dzień, połaziłem trochę po plikach, poszperałem tu i ówdzie, ale wciąż mam problemy natury logicznej. Nie odnajduję się jeszcze w tym wszystkim. Wcześniej tworzyłem gry przeglądarkowe, strony internetowe lub programy różnego pokroju, od kreatorów map (do swojej gry) po programy tworzone w ramach zajęć uczelnianych. 
    Przekopałem cały dział "metin2 grafiki modele i mapy" oraz "metin2 questy dify c" natrafiając na różne ciekawostki, które chciałem sprawdzić własnoręcznie. Jednak ostatecznie napotkałem mur nie do przebicia. Z powodu tego właśnie muru, napisałem ten temat. Mam nadzieję, że ktoś z Was, bardziej obeznany w poruszaniu się po środowisku metina, wyjaśni mi nurtujące mnie zagadnienia. :)

Postaram się przedstawić w punktach, czego chciałbym się od Was dowiedzieć.

Jeśli istnieją jakieś tutoriale/poradniki, które prawdopodobnie przeoczyłem (MPC, jest dość obszerne), jak najbardziej będę wdzięczny za podlinkowanie. :)

1. Na jakich plikach najlepiej stawiać serwer? Rozumiem, że jest to kwestia dyskusyjna, bo każdy ma inne preferencje. Nie oczekuję cudów na kiju, bo tak jak pisałem, chcę "pokodzić" w zaciszu domowym. Każda nowa, nabyta wiedza napewno się przyda. Byłbym nawet rad, stawiając serwer z poziomem trudności zbliżonym do oficjalnego metina. 

2. W jaki sposób i gdzie edytować wygląd klienta? Hobbystycznie zajmuję się grafika komputerową, wykonuję layouty i tak dalej. Teoretycznie zajmuję się nią znacznie dłużej niż samym skryptowaniem, więc chciałbym sobie zrobić challenge własnych umiejętności. Jednak zanim to zrobię, chcę zrozumieć jak wygląda jego implementowanie. Które pliki należy przekodować, aby pozycjonować elementy lobby, zmieniać ich grafiki itd. Teoretycznie wiem jak i gdzie, ale to pytanie powstało na bazie "psd ekrany clienta santeriapl", którego pliki były dla mnie nie zrozumiałe. Gdzie powinienem je wgrać żeby zadziałały? I tak dalej... Podobny problem miałem z "nietypowy znaczek gma", w którym zresztą zostawiłem pytanie.

3. Które pliki odpowiadają za wygląd interface'u w grze i gdzie znajduje się ich lokalizacja? Dla czystego funu, chciałem/chcę zakodować wygląd "kokpitu gracza" (tak to nazwijmy), jak w wiedźminie 3. Dlaczego? No jak wyżej napisałem chcę się pobawić. Przerwa świąteczna idealnie nadaje się na szlifowanie umiejętności. :)

4. Luźne porady? Nie mam w tej chwili pomysłu, co chciałbym jeszcze wiedzieć. Z wieloma rzeczami daję sobie radę samodzielnie, potrzebuję nakierowania w paru kwestiach, aby móc ruszyć z zabawą w kodowanie silnika gry, pełną parą lub jak to się mówi "z kopyta". 

5. Na koniec drobna dyskusja. Chciałbym w przyszłości zaimplementować do silnika directx10 aby poprawić jakość tekstur. Ponieważ ten punkt traktuję bardzo dyskusyjnie, ciekawi mnie jakie macie zdanie na ten temat? Metina pamiętam przez pryzmat sentymentu, za dzieciaka przenerdziłem w niego setki godzin. Dzisiaj gra zwyczajnie stała się nudna. Wszystko widziałem, brakuje mi takiego... Odświeżenia. Z tego względu pomyślałem o dodaniu tekstur w hd. https://www.youtube.com/watch?v=WxxasSzU6ac wrzucam link z metinem na nowym silniku. W tym wypadku wygląd całkowicie mi się nie podoba. Uważam, że da się to zrobić dużo lepiej, nie psując przy tym klimatu gry. Zresztą taki mam cel na przyszłość. Odświeżyć grę na tyle, by starych wyjadaczy, którzy dawno zapomnieli o metinie, zachęcić do ponownej podróży przez jego uniwersum. 

Na sam koniec. Nie jestem pewny, czy temat w 100% powinien pojawić się właśnie tutaj. Jeśli popełniłem błąd, przepraszam i proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Dziękuję za wszelkie cenne rady, podpowiedzi i wyjaśnienia. Liczę na konstruktywną dyskusję. :)

Ponieważ mamy święta, pragnę życzyć wszystkim szczęśliwych, spokojnych świąt w gronie bliskich osób. Nowy rok zapasem, nowe perspektywy, możliwości kreacji i samodoskonalenia. Szampańskiego sylwestra, którego wszelka ewentualna libacja alkoholowa nie wymaże z pamięci. Chorowitym osobą jak najwięcej zdrowia i jego szybkiego powrotu. :)

Pozdrawiam,

F.M.Ż

Każdy człowiek, jeśli tylko nie jest obłąkany, potrafi na pewnym poziomie

świadomości poznawać różne głosy, którymi przemawia jego wyobraźnia.

sygn_zpsxkbvx1na.png

Opublikowano

Cześć

1. Proponuję pliki Terenzo, nie posiadają większych bugów, według mnie dla początkujących w sam raz.

2,3.Aby wprowadzić coś w pliki musisz je najpierw rozpakować specjalnym pakerem, interface klienta znajdziesz w pliku locale.

Jak chcesz się czegoś więcej dowiedzieć pisz śmiało na PW, postaram się odpowiedzieć na twoje pytania :D

Ja również życzę wesołych świąt :D

Opublikowano

Pliki by terenzo ( edycja by terenzo )

Edycja klienta gry: EterNexus -http://www.mpcforum.pl/topic/873734-najlepszy-unpacker/ ( poza item_proto, oraz mob_proto ), file archiver - mozesz nim rozpakowac min. item_proto, oraz mob_proto. http://www.mpcforum.pl/topic/504780-metin2-file-archiver-v2/

3. To powinno Ci pomoc: http://www.mpcforum.pl/topic/451446-co-znajdziemy-w-folderze-pack/ locale itd znajdziesz w folderze z gra, folder 'pack'

4, 5 xx

Wesolych Swiat.

Opublikowano

Dziękuję za link z punktu 3. Reszta to rzeczy/informacje, które z przyczyn czysto logicznych wiem. Min. File Archiver był mi potrzebny przy stawianiu serwera na hamachi. W kwestii Terenzo, dlaczego je polecasz?

Każdy człowiek, jeśli tylko nie jest obłąkany, potrafi na pewnym poziomie

świadomości poznawać różne głosy, którymi przemawia jego wyobraźnia.

sygn_zpsxkbvx1na.png

Opublikowano

Dziękuję za link z punktu 3. Reszta to rzeczy/informacje, które z przyczyn czysto logicznych wiem. Min. File Archiver był mi potrzebny przy stawianiu serwera na hamachi. W kwestii Terenzo, dlaczego je polecasz?

Zależy co rozumiemy przez określenie "pliki serwerowe". Obecnie używa się game i db kompilowanego z source. Tabelki do bazy danych polecam wgrać np z plików Terenza a cały folder locale - oficjalny od ymir'a po niemiecku, a podmienić tylko questy i locale_string (z polskimi napisami)

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...