Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z RAMem HELP

CienkiZdobywca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem kupiłem dziś nową kość pamięci RAM:

Podłączyłem ją do komputera ale jak chciałem sprawdzić to nic nie widać aby coś się poprawiło menedżer zadań nic nie pokazuje abym miał więcej pamięci. Nie jestem pewien czy mój komputer może obsługiwać 6GB RAMu. 
Płyta główna: 
Procesor: 
Stary RAM: 

Mam nadzieję że zakup tej kości RAM nie był bezsensownym wydatkiem.

Opublikowano

ASUS P5G41T-M LX / i G41/DDR3/VGA/GBL Tyle jest na dokumencie z kupna.

Ta płyta obsługuje do 8GB, więc to nie to, że za dużo. A tą 2GB wyjmij i włóż ta nówkę i zobacz czy Ci pokazuje 4GB.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej, zamień ramy miejscami. Mi pomogło. Pozdrawiam.

wyznawca gier PC, użytkownim typu: "nie wiem ale się wypowiem", hejter EA, weteran gier moba, wierny kibic zwycięskich drużyn, czasami troll.

Opublikowano

Nic mu nie da jeśli RAM-y po prostu na tej płycie nie będą współpracowały z sobą, pozostanie używać tylko jedną kość  spróbować dokupić drugą o identycznej wielkości. Niektóre płyty mają problem z działanie w dualu przy różnych rozmiarach pamięci . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Więc zrobiłem tak wyciągnąłem tą 2GB i zostawiłem 4GB uruchamiam komputer i nic myszka nie reaguje , klawiatura i monitor nic zero. 

Potem zamieniłem je miejscami włączam znowu i się zaczęło coś ładować w liczbie ponad 6 tys. jakiś procesów, po zobaczeniu później w BIOSie pokazywało tylko 2 GB RAMu. Więc wychodzi na to że zakup był nie potrzebny. 

Opublikowano

Więc zrobiłem tak wyciągnąłem tą 2GB i zostawiłem 4GB uruchamiam komputer i nic myszka nie reaguje , klawiatura i monitor nic zero. 

Potem zamieniłem je miejscami włączam znowu i się zaczęło coś ładować w liczbie ponad 6 tys. jakiś procesów, po zobaczeniu później w BIOSie pokazywało tylko 2 GB RAMu. Więc wychodzi na to że zakup był nie potrzebny. 

Napisz na jakimś forum o komputerach.

Nie chce nic reklamować, ale tam siedzi dużo specjalistów.

Nie to, że to złe forum xD, ale tam uzyskasz szybszą pomoc.

Pobierz GPU-z jakieś i wklej wszystkie informacje na temat kompa.

wyznawca gier PC, użytkownim typu: "nie wiem ale się wypowiem", hejter EA, weteran gier moba, wierny kibic zwycięskich drużyn, czasami troll.

Opublikowano

Jak to  widać,  osoba nie mająca pojęcia najwięcej się wypowiada w temacie i odsyła gdzie indziej jak ma problem. 

Skoro nie działa to może nie działać z powodu budowy płyty głównej i obsługi banków pamięci, jak byś wiedział każda płyta ma prawo nie obsługiwać dowolnej kości pamięci która nie jest zgodna z jej specyfikacją albo nie znajduje się na liście pamięci sprawdzonych i obsługiwanych.

Równie dobrze może nie działać z powodu ustawień biosu dla pamięci, wystarczy bios zresetować zworką na płycie albo ustawienia w biosie na domyślne. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ale 2GB |Ci normalnie chodzi czy też już masz z nią problem. Miałem ostatnio problem z płytą i Ramami, więc może podobny problem i Ci pomoże.

Opublikowano

2 GB działa normalnie tylko ta 4 GB nie reaguje.

Może spróbuj na innym kompie to 4GB przetestować albo płyta nie zgrywa się z kością albo jest kość zepsuta. Sam kupiłem niedawno kolejną kość ram różnica między pierwszą 3lata i testowałem obie na raz na dwóch innych płytach jedna Gigabyte i druga Msi na obu działały bez problemów.

Opublikowano

Jak to  widać,  osoba nie mająca pojęcia najwięcej się wypowiada w temacie i odsyła gdzie indziej jak ma problem. 

Skoro nie działa to może nie działać z powodu budowy płyty głównej i obsługi banków pamięci, jak byś wiedział każda płyta ma prawo nie obsługiwać dowolnej kości pamięci która nie jest zgodna z jej specyfikacją albo nie znajduje się na liście pamięci sprawdzonych i obsługiwanych.

Równie dobrze może nie działać z powodu ustawień biosu dla pamięci, wystarczy bios zresetować zworką na płycie albo ustawienia w biosie na domyślne. 

Napisałem mu o tym, by otrzymał błyskawiczną pomoc.

Nie można powiedzieć, że nie mam racji, bo sam 2 krotnie miałem problem z kompem i na takim specjalistycznym forum (jak to tak można nazwać) pomoc była bardzo szybka i konkretna.

Zresztą nie wypowiadałbym się w tym temacie, gdyby nie to, że też miałem problem z kostkami ram, bo rzadko się wypowiadam. I z całego serca chciałem pomóc i ta "odsyłka" jest imo bardzo dobrym pomysłem, dodam, że właśnie kolega z tego forum odesłał mnie na inne jak miałem problem z bodajże kartą dźwiękową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...