Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Soczewki (szkła) okularowe.

Xcmer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo! Jest ktoś tutaj co zna się na tym?

Chodzi mi dokładniej o cylindry w soczewce, oraz dobieranie szkieł.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Byłem u 3 okulistów, każdy dobrał mi inne szkła.

1. Pani po prostu tylko zbadała mi wzrok, bo miałem badanie na zaćme. I podała mi wyniki jakie powinienem mieć szkła.

2. Tutaj byłem u optyka, po szkoleniach ale nie jest on okulistą. Całym sprzętem mnie przebadał i podał mi wynik odbiegający od Pani powyżej.

3. Tutaj już byłem u okulisty dobrać szkła, Wynik zbliżony do zaleceń Pani okulistki, lecz zamiast cylindra -3 dał mi -1 na jednym oku.

Wyrobiłem sobie okulary, lecz... na wprost niby widzę, problem zaczyna się w spoglądaniu w dół, czuję wtedy jakbym miał zeza... Patrzenie pod kątem rozciąga obraz.

od 3 tygodni noszę stare okulary wyrobione z 4 lata temu w nich widzę ok. zaczęłem je nosić bo poprzednie połamały mi się (okulary noszone od 2 lat z innymi szkłami), no i dobrałem teraz te nieszczęsne szkła, w których mam problemy wypisane wyżej.

W czym leży problem, źle dobrane szkła, źle wyrobione szkła, czy to jest kwestia kilku tygodni przyzwyczajania?

Oraz czym są dokładnie te cylindry w okularach, moja wiedza sięga tylko że t jest dla astygmatyków xD

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...