Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania dotyczące stworzenia strony internetowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie długo mam zamiar otworzyć serwer TS3 + serwer gry.. Oczywiście nie obejdzie się bez forum oraz strony, przynajmniej moim zdaniem.

Chciałbym wam zadać kilka pytań, znacie się na tym.

A więc zaczynając od początku, chciałbym stworzyć stronę internetową, musiałbym kupić jakiś hosting strony czy mogę ją postawić na vps?

Drugie pytanie które mnie niepokoi od dłuższego czasu.. Jak to jest z tymi nazwami stron? Tzn. np. mpcforum.pl <- Jak mieć własną nazwę, bo z tego co wiem z VPS'a ma się tylko ip.. Wiem tylko tyle że trzeba coś zapłacić za końcówkę .pl

Teraz tak, uczę się html, myślę że dobrze mi idzie, ale na razie zajmuje się template dla swoje strony, link dam poniżej, oceńcie, narazie to tylko początek, nic tam prawie nie ma, hmm i coś mi nie pasuje w tej stronie, ale no to już pozostawiam wam.

http://i.imgur.com/Qa10wcB.png

Chciałem też zapytać czy do wyświetlania na stronie statystyk serwer ts3 + minecraft trzeba znać język PHP czy można jakoś inaczej to zrobić?

Narazie tyle, możecie mnie wyśmiać, że nie znam się, a robie coś w kierunku html, css i php, ale.. Człowiek uczy się całe życie, a to że to robię napędza mnie jeszcze bardziej do tego żeby stworzyć coś niesamowitego.

@Edit

Aha, oraz chciałem zapytać jak to jest z przenoszeniem grafiki z photoshopa na html.. Wiem że się wycina jakieś tam fragmenciki z grafiki i eh.. Po prostu wytłumaczcie trochę, bo wiem że całkowicie tego wytłumaczyć się nie da.

Tak.

Opublikowano
Narazie tyle, możecie mnie wyśmiać, że nie znam się, a robie coś w kierunku html, css i php, ale.. Człowiek uczy się całe życie, a to że to robię napędza mnie jeszcze bardziej do tego żeby stworzyć coś niesamowitego.

Nikt Cie nie wyśmieje, każdy się kiedyś uczył. 

1. Dla początkującego polecam hosting.

2. Nazwa zamiast IP: jest to domena, rejestrujesz sobie domenę o ile jest wolna, następnie przekierowywujesz ją na IP vps lub dns.

3. Tak, aby zrobić dynamiczne statystyki musisz znać PHP, dodam że istnieje framework do minecrafta do tego typu rzeczy.

4. Dla mnie strona troszkę zbyt hmm, słodka? nie pasująca do stylu minecraft czy ts3.

@Edit Zdjęcia z photoshopa tniesz na 'plasterki' masz tam taką opcje, następnie zapisujesz jako grafikę dla strony. Następnie w html i css ją dodajesz np: 

<style>
#obrazek
{
   width: 100px;
   height: 100px;
   background-image: ('zdjecia.png');
}

</style>

<div id="obrazek"></div>

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Opublikowano

Co do ss to w tle może tapeta świąteczna mc? Bo rozumiem że ten styl właśnie jest pod świąteczną stronę :P strone można postawić na vps instalując apache2, php5, [(mysql-server, phpmyadmin)dodatkowo można], co do domeny polecam nazwa.pl . Statystyki to php+Java script i w necie zs gotowce

Opublikowano

Tzn. Stronę pod serwer, ale nie wiedziałem jak zacząć, więc przyjmuję każdą krytykę ;p

@Edit

A co jeśli chciałbym aby górne menu było przesuwane razem z całą stroną, jak jedziemy na dół?

Da radę tak zrobić?

Tak.

Opublikowano

Nikt Cie nie wyśmieje, każdy się kiedyś uczył. 

1. Dla początkującego polecam hosting.

2. Nazwa zamiast IP: jest to domena, rejestrujesz sobie domenę o ile jest wolna, następnie przekierowywujesz ją na IP vps lub dns.

3. Tak, aby zrobić dynamiczne statystyki musisz znać PHP, dodam że istnieje framework do minecrafta do tego typu rzeczy.

4. Dla mnie strona troszkę zbyt hmm, słodka? nie pasująca do stylu minecraft czy ts3.

@Edit Zdjęcia z photoshopa tniesz na 'plasterki' masz tam taką opcje, następnie zapisujesz jako grafikę dla strony. Następnie w html i css ją dodajesz np: 

<style>
#obrazek
{
   width: 100px;
   height: 100px;
   background-image: ('zdjecia.png');
}

</style>

<div id="obrazek"></div>

Obrazek winien byc obrazkiem, a nie pustym divem.

Niezmierzony niewiedzy skutek

Znów muszę uczyć się wytrwale

Choć zaliczyłem przecież SMUTEK

Żadnej pochwały- świadectw wcale

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...