Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie komputera okiem laika

Olsenowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamierzam się do kupna nowego PC, ponieważ mój obecny to kompletne dno. Gotowiec z allegro, a to mówi wszystko. I tak śledząc miliony forów, tematów filmików itd. wiem że będę mierzył raczej w i5-4460 i Radeon R7 380 (mój budżet to około 3000zł +/- 150zł), a zestaw ten jest póki co jeszcze czysto teoretyczny, ponieważ jeszcze jestem w trakcie odkładania pieniędzy na to. Tak więc będę chciał kupić części i złożyć komputer samemo jako, że czytałem, że niektóre sklepy typu morele itp. nie do końca dobrze składają te zestawy i lepiej zrobić to samemu. Jednak jedyną wiedzę jaką posiadam na temat montażu zestawów komputerowych to ta z obejrzanych filmików z YT. Tak więc mam do was, drodzy specjaliści kilka mniej lub bardziej istotnych pytań, tak więc:

1)Czy składając komputer samemu trzeba być bardzo zdolnym aby coś zepsuć?

2)Czy poszczególne części, mają w miare czytelne oznaczenia co gdzie podpiąć pod płytę główną?

3)Teraz nie wiem czy czegoś źle nie napiszę. Radiatory mają przy kupnie pastę termoprzewodzącą tak? I z tego co widziałem, niektórzy zakładali po prostu na procesor radiator z tą pastą, a niektórzy ją ścierali i dawali na nowo swoją, jak powinno się robić?

4)Czy jeśli będę kupował tylko jeden dysk i stację dysków to muszę połączyć te części jednym kablem z płytą główną, tak?

5)Czy używanie wkrętaka z magnesem może coś popsuć z części? Bo wiem, że trzeba się rozelektryzować czy coś (np. dotykacjąc kaloryfera).

Póki co to wszystko, jak będę miał jeszcze jakieś pytania to będę pisał :)

P.S. Nie wiem czy dobry dział wybrałem.

Opublikowano

Witam, zamierzam się do kupna nowego PC, ponieważ mój obecny to kompletne dno. Gotowiec z allegro, a to mówi wszystko. I tak śledząc miliony forów, tematów filmików itd. wiem że będę mierzył raczej w i5-4460 i Radeon R7 380 (mój budżet to około 3000zł +/- 150zł), a zestaw ten jest póki co jeszcze czysto teoretyczny, ponieważ jeszcze jestem w trakcie odkładania pieniędzy na to. Tak więc będę chciał kupić części i złożyć komputer samemo jako, że czytałem, że niektóre sklepy typu morele itp. nie do końca dobrze składają te zestawy i lepiej zrobić to samemu. Jednak jedyną wiedzę jaką posiadam na temat montażu zestawów komputerowych to ta z obejrzanych filmików z YT. Tak więc mam do was, drodzy specjaliści kilka mniej lub bardziej istotnych pytań, tak więc:

1)Czy składając komputer samemu trzeba być bardzo zdolnym aby coś zepsuć? Wystarczy chwile nieuwagi i eldo, urwiesz coś zawadzisz palcem lub ubraniem i po zawodach.

2)Czy poszczególne części, mają w miare czytelne oznaczenia co gdzie podpiąć pod płytę główną?  Tak. Otwórz swój PC i zobacz co jak wygląda jak nie to YT obejrzyj filmiki.

3)Teraz nie wiem czy czegoś źle nie napiszę. Radiatory mają przy kupnie pastę termoprzewodzącą tak? I z tego co widziałem, niektórzy zakładali po prostu na procesor radiator z tą pastą, a niektórzy ją ścierali i dawali na nowo swoją, jak powinno się robić? Jak nie zamierzasz zmieniać pasty przez baaardzo długo to kup jakąś dobrą firmowa i nakładaj. Radzę kupić lepszą i nałożyć i nie otwierać PC bez potrzeby.

4)Czy jeśli będę kupował tylko jeden dysk i stację dysków to muszę połączyć te części jednym kablem z płytą główną, tak? Nie

5)Czy używanie wkrętaka z magnesem może coś popsuć z części? Bo wiem, że trzeba się rozelektryzować czy coś (np. dotykacjąc kaloryfera). Nie doeciekałem nigdy, ale użyj zwykłego, przed ruszaniem w ogóle środka dotknij palcem w coś metalowego, żebyś nie poraził biednego PC:)

Póki co to wszystko, jak będę miał jeszcze jakieś pytania to będę pisał :)

P.S. Nie wiem czy dobry dział wybrałem.

Opublikowano

1) Raczej nie, zahaczyłem kilka razy ubraniem po tyle płyty głównej, przewrócił mi się raz PC, wszystko ciągle działa.

2) Ta, instrukcję masz też przecież.

3) Zostaw tą co jest w zestawie, później jak coś się zmieni.

4) To nie czasy ATA :P Oddzielnymi kablami się podłącza.

5) Ja używam z magnesem zawsze i działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...