Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobic literowy adres www

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zrobic literowy adres www.

Jakie programy sa mi potrzebne.

Chce to zrobic na lokalhoscie. Cos typu www.mojasrrona.pl zamiast 10.0.68.117

Pomocne? Daj +. To tylko chwila

Moje Skrypty

Opublikowano

Wytłumacz jeszcze raz, na localhoscie (w przypadku xamppa) w przeglądarce łączysz się przez "localhost:// " (czy jakoś tak, mogę się mylić, bo nie pracuje na localhoscie od lat).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Chodzlo mi o mozliwos stworzenia na serwerze lokalnym strony www np www.mojastrona.pl w sieci lokalnej. Umiem zrobic np 10.0.68.117 a nwm jak to zamienic na te litery. Zeby bylo łatwiej sie łączyć. Czy jest taka możliwość na lanie czy tylko hosting może

Pomocne? Daj +. To tylko chwila

Moje Skrypty

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie tak działają strony internetowe. Polecam poczytać parę książek o tym lub czegoś, ale w skrócie:

Aby mieć stronę internetową z literowym adresem potrzebujesz:

1. Serwera
  2. Domeny

Aktualnie nie masz żadnych z nich.

Serwer na Localhoscie ma to do siebie że nie jest dostępny z zewnątrz, tylko twój komputer może wejść na tą stronę. Słowa "local host" znaczą "lokalny host" albo "lokalny serwer" czyli ten na twoim komputerze.

Dlatego potrzebujesz serwera który jest dostępny z całego internetu. Tak możesz kupić w różnych miejscach. Nie będę wymieniał firm ale wpisz w google "hosting www".

Potrzebujesz też domeny. Czasami dostajesz ją razem z serwerem, czasami musisz kupić oddzielnie. Dla ciebie, po prostu wybierz ten co jest od razu z hostingiem, nie chcesz się babrać z ustawianiem DNSów.

space-core-o.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...