Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 czy windows 7 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako iż od zawsze kocham i korzystam z win 7, to wiem że jest zaj***sty! Niestety (albo stety) nie dawno zobaczyłem jak wygląda win 10... zakochałem się w tym nowym futurystycznym "dizajnie".

Więc zwracam się do was z zapytaniem, czy windows 10 rzeczywiście jest lepszy (chodzi mi o gry) od win 7 ? Bo nie wiem czy pobie... oczywiście kupować  :v .

Opublikowano

Pod względem wydajności nie odczułem wielkiego skoku jeśli chodzi o stabilność windows 7 jest nadal najlepszy.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Na kompie mam win7, a na lapku 10. Wcześniej na lapku byl win8 i po przejściu z 8 na 10 według mnie jest lepiej, nie tylko z wydajnością, ale tez z poruszaniem się po systemie itp. Oba te systemy są naprawdę dobre. Jeśli podoba Ci się 10 to zmieniaj ;)

Opublikowano

Windows 10 ma co prawda jeszcze sporo błędów, ale co do wydajności (nawet na słabych PC) jest naprawdę OK.

Co do gier to wiem tylko tyle, że po premierze wiele osób narzekało że sporo (głównie starszych) gier nie działa - teraz to ucichło :).

Tak czy inaczej, myślę że warto przesiąść się na Win10 skoro przypadł Ci do gustu - nie będziesz narzekał.

gra.png

Opublikowano

Polecam, mi dał może nie dużo, ale naprawdę jest to dobry system. Poza tym polecam zainstalować startisback, jeżeli chcesz mieć menu z windows 7.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jako iż od zawsze kocham i korzystam z win 7, to wiem że jest zaj***sty! Niestety (albo stety) nie dawno zobaczyłem jak wygląda win 10... zakochałem się w tym nowym futurystycznym "dizajnie".

Więc zwracam się do was z zapytaniem, czy windows 10 rzeczywiście jest lepszy (chodzi mi o gry) od win 7 ? Bo nie wiem czy pobie... oczywiście kupować  :v .

stety nie jest zaje*isty. a winzgroza 10 to największy ówczesny projekt inwigilacyjny

zaje*isty to jest Ubuntu 15.10

Opublikowano

Trochę się wygłupiłeś, Ubuntu jak i większość systemów linuxowych zwłaszcza duże i popularne dystrybucje w podobny  sposób zbierają dane o użytkownikach, ich sprzęcie, tym co przeglądają w necie, w identyczny sposób korzystają z takich samych usług, wiec wytłumacz mi czym się to różni.

Na Linuxie inwigilacja jest cacy a na Windowsie be ?

Tylko mi nie mów że można to wyłączyć, w każdym systemie można wyłączyć jak się wie jak i jakich usług czy programów nie używać. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To nie mój problem czy się opłaca, to problem użytkownika czy potrzebuje. Jak na razie większość nawet z sensem nie potrafi uzasadnić dlaczego nie warto a co dopiero że warto zmienić, na okrągło pieprzenie głupot o inwigilacjach które notabene są od dziesiątek lat w systemie i nagle ktoś je zauważa . 

Niech dokładnej odpowiedzi udzielą ci co tak mówią o szpiegowaniu przez system, to przecież oni prowadzą badania i snifowanie aplikacji Windowsa więc wiedzą najlepiej. No chyba że swoje opinie nie potrafią nawet czymkolwiek poprzeć. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Trochę się wygłupiłeś, Ubuntu jak i większość systemów linuxowych zwłaszcza duże i popularne dystrybucje w podobny  sposób zbierają dane o użytkownikach, ich sprzęcie, tym co przeglądają w necie, w identyczny sposób korzystają z takich samych usług, wiec wytłumacz mi czym się to różni.

Na Linuxie inwigilacja jest cacy a na Windowsie be ?

Tylko mi nie mów że można to wyłączyć, w każdym systemie można wyłączyć jak się wie jak i jakich usług czy programów nie używać. 

wyłączenie bez fizycznego wyjebania tej funkcji z kodu to nie wyłączenie. furtkę na ewentualne wykorzystanie przez postronną osobę wzrośnie. nie sądzę, żebyś miał dostęp do kodów źródłowych window$a i mógł samodzielnie dokonać korekty, skompilować i podmienić z oryginałem. da radę z disassemblerem, ale to już trzeba wiedzieć, by nie spierdzielić i by nie utworzyć setek nowych luk.

a w linuxie dostęp do kodu jest, także jaki problem w tym, by nanieść poprawkę i sobie samodzielnie skompilować? nie ma problemu, tylko trzeba wiedzieć więcej od Next --> Next --> Yes --> Next --> Finish.

Opublikowano

Polecam przejść na Windows 10, jest stabilniejszy, wspiera więcej urządzeń, wspiera DX12, a także jest po prostu nowszy.

Jedyne czym się różni, to kafelkami, a to zawsze możesz zmienić. Zainstaluj startisback i tyle, wtedy będziesz miał menu start z Windowsa 7 ;)

Największym minusem Windows 7 jest to, że nie można podłączyć urządzenia przez Bluetooth, o czym przekonałem się ostatnio i co mnie bardzo zabolało. Od razu zaktualizowałem do Windows 10 i w du*ie. Sterowniki od razu zainstalowały się, jedynie zaktualizowałem sterowniki do grafiki, ze strony nVidii.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...