Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karpie wszędzie karpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Od niedawna na fb trwa akcja gdzie ludzie srają że karpie czują ból blabla z czego mam niemiłosierną bekę. A wy? Nie wyobrażam sobie wigili bez karpia. Mój ojciec dziadek i ciul wie kto jeszcze tak robił. Wklejam tutaj kawałek tekstu

Mimo iż nasza świadomość z roku na rok wzrasta, nadal można spotkać się z opiniami, że „karp to tylko ryba, która nie może odczuwać bólu”.

Stwierdzenie takie jest mylne.

Badania naukowe dowodzą, że karp, jak i inne zwierzęta kręgowe, odczuwa ból, strach i cierpienie.

Karp już od narodzin narażony jest na szereg cierpień, spowodowanych życiem w niewoli. Okres przedświąteczny znacząco potęguje skalę tych niedoli: żywe zwierzęta transportowane są do sklepów i hurtowni, gdzie przerzucane są do basenów. Prowadzi to do licznych zranień i urazów u ryb.

Ponadto, woda w basenach, do których trafiają karpie, jest nienatleniona, co prowadzi do ich powolnego duszenia się. Wyławianie karpi z basenów odbywa się zazwyczaj za pomocą nieprofesjonalnego sprzętu, który powoduje u ryb okaleczenia.

W przypadku, gdy kupujący zdecyduje się na zakup żywej ryby, pakowana jest ona w foliowe, jednorazowe reklamówki lub pojemniki bez wody, co powoduje jej stres, strach i duszenie się.

Co robić, aby oszczędzić karpiom cierpienia?

Przede wszystkim można zrezygnować z jedzenia karpi i przygotowania potraw z ich użyciem.

Wbrew panującym opiniom tradycja podawania karpia na stół wigilijny nie jest stara, bowiem wywodzi się z czasów PRL-u. Karpia zastąpić można innymi potrawami, najlepiej warzywnymi.

Innym bardzo ważnym krokiem, jaki możemy poczynić, aby zapobiegać cierpieniu karpi, jest interweniowanie w przypadku, gdy ryby traktowane są w okrutny sposób.

Jeżeli jesteśmy świadkami któregoś z powyższych przejawów okrucieństwa wobec zwierząt, bez wahania powinniśmy zgłosić to Policji oraz do Inspekcji Weterynaryjnej.

Znęcanie się nad zwierzętami stanowi w świetle prawa przestępstwo ścigane z urzędu, należy więc pamiętać, że społeczny obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa ciąży na każdej osobie, która się o takowym czynie dowiedziała.

Oprócz powiadomienia powyższych instytucji warto powiadomić także organizacje lub fundacje, statutowo zajmujące się ochroną zwierząt.

Aby udokumentować stan, jaki panuje w trakcie naszej wizyty w sklepie lub na targowisku, najlepiej zrobić zdjęcie lub nagrać krótki film, który może stać się materiałem dowodowym w sprawie.

Opublikowano

Głupota no. Zrezygnować z karpi, zaczną czepiać się pangi. Z pangi - miruny, srebrzyka, mintaja i pierdyliarda innych ryb. A co to, karp uprzywilejowany?

Swoją drogą ciekawa jestem, jak wygląda wigilia u wegetarian/wegan :>

Qui est le prochain?

Opublikowano

Przestańmy w ogóle żreć mięso, bo wszystkie zwierzęta czują ból. W ogóle przestańmy cokolwiek jeść, bo według ostatniego badania stowarzyszenia GIMBUS z Radomia, rośliny również odczuwają strach, cierpienie i bla bla bla. Tak samo warzywa i grzyby, i c**j wie co jeszcze.

Jedno jest pewne, wszystkich tych postępowców powinno się rozstrzelać. K***y tylko miejsce na świecie i wodę pitną marnują.

Opublikowano

No niestety pany ekologowie, to jest pokarm, a człowiek coś jeść musi, nie każdy się zadowoli marcheweczką, brokułem czy pietruszką na parze.

@Mexantine

Pewnie na stole jest suchy chleb. A nie, przepraszam, najnowsze badania naukowców amerykańskich wykazały że pszenica także odczuwa strach i ból. Nic nie ma, tak jest prawilnie i nikt i nic nie cierpi.

"Znęcanie się nad zwierzętami stanowi w świetle prawa przestępstwo ścigane z urzędu, należy więc pamiętać, że społeczny obowiązek zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa ciąży na każdej osobie, która się o takowym czynie dowiedziała"

Padłem. Już widzę jak na bagiety spływają nagrania jak wuja Janusz zatłukł karpia młotkiem zamiast humanitarnie uśpić chloroformem. Nasi dziadowie i pradziadowie muszą mieć srogą bekę w zaświatach.

Opublikowano

Takie prawa natury, jak zabraknie ryb i innego pożywienia to zjem tych ekologów.

Dosyć komiczny nick do sytuacji xD

Ludzie od zawsze się czegoś czepiają, ryby były jedzone od zawsze, zauważyłem że nawet "wegetarianie" je jedzą.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

"Wdupcam mięcho c**j mnie obchodzi ze konie cierpią

Filantropi j**** ludzi pomagajmy zwierzętom "

Ot taki cytacik trafniutki. Chuj, że ryby od początku świata są zabijane i zjadane to i tak jacyś obrońcy się przyczepią xD.

Ryby to nic innego jak jedzenie. Pies, kot, słoń czy inne zwierze czuje i to jest wiadome niewolno sie znecac ale k***a ryba c**ja czuje a i tak w koncu skonczy na patelni, wiec co tu drazyc.

Rownie dobrze ryby czuja strach w oceanach no bo poluja na nie wieksze ryby.

Opublikowano

Moja koleżanka wege nie je nic co jest pochodzenia zwierzęcego, ani nic co jest zwierzęciem. Węge wege nierówne.
Szczerze też mi sie serce kraje jak widzę karpie które są traktowane w sposób okrutny, pomimo tego że ludzie je jedzą to powinni jednak zachować pewne zasady. Tak jak z zabijaniem trzody chlewnej. Każde zwierze czuje strach, ból, dlatego powinniśmy je zabijać w sposób szybki.
Ja mam wyrzuty sumienia bo kupiłam jajka z chowu klatkowego. Wszystko zależy od człowieka i jego zasad, i nie powinnismy oceniać czyichś przemyśleń. Bo tak jak ty i ja, mamy prawo mieć inne zdanie na ten temat, które rownież jest istotne.

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

Ludzie są na tyle sprytni, że sobie hodują zwierzęta/rośliny itd., aby je jeść, a nie na odwrót. Więc pier o szopenie. Nie pasuje komuś to może dla mojej przyjemności nic nie jeść i pić tylko wodę. Nikt nie będzie głaskał tych karpi(to samo z innymi zwierzętami np. świnki) i im robił masażu bo to liczy się zarobek. I większość co tak gada, że sprzedawca, źle traktuje karpie lub inne zwierzęta wpier... schabowego lub karpia na obiad i jest wszystko git bo kupił od razu pokrojone mięcho i zapakowane. Możecie sobie hodować sami karpie/świnie/konie/papugi/rysie/kuny/jenoty/sarny/jelenie/psy/koty/rosomaki/wiewiórki i co tam chcecie i zobaczymy czy opłaci się wam trzymanie ich pod pierzyną. Jakby nie takie spartańskie warunki/masówka za karpia płacilibyście   200zł , a nie 20. To samo tyczy się innych rzeczy na ekonomie się zapiszcie, kto tak gwiazdorzy.

Opublikowano

Ludzie nie wiedzą, że np. taka świnia, krowa jest po to hodowana, aby dać mięso. Jest hodowana po to, aby ją zabić.

Tak samo karp. Kto go k***a weźmie jako zwierzątko domowe?

Opublikowano

Ludzie nie wiedzą, że np. taka świnia, krowa jest po to hodowana, aby dać mięso. Jest hodowana po to, aby ją zabić.

Tak samo karp. Kto go k***a weźmie jako zwierzątko domowe?

Ponoć tygrysy to zwierzęta dzikie. Tajson się nie pierdolił.

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Aż mi się pasta przypomniała nt wegetarian. Wkleję bo chędoga

"Przed Świętami staram się robić więcej dobrych uczynków więc chodzę obok gniazd wegetarian w stylu Momo czy Vega i rozdaję darmowe kabanosy. Nawet sobie nie jesteście w stanie wyobrazić błysku w ślepiach wegetarian gdy dostają kabanosa. Rozglądają się czy w pobliżu nie ma samców z ich watah i szybko zjadają aż im się uszy trzęsą. Lubię być dobrym człowiekiem.

Dzisiaj miałem taką sytuację, że samica wegetarian razem z młodymi wychodziła z Momo, jak mniemam po zjedzeniu brokułowego kotleta czy salami z trawy. Podszedłem spokojnym krokiem żeby ich nie przestraszyć. Delikatnym głosem powiedziałem "taś, taś, chodź chodź, masz tu kabanoska, chodź, dobry kabanosek". Samica syknęła na mnie i warknęła "nie dawaj mojemu dziecku mięsa morderco. Kabanosy smakują rozpaczą i strachem!".

Musicie wiedzieć, że to jest moment na pokazanie kto jest samcem alfa. Wegetarianie mają silny instynkt stadny więc warto czasem tupnąć nogą albo krzyknąć. Tupnąłem i krzyknąłem. Jej młode schowały się za jej ekologiczną spódnicę z wełny. Potem okazałem znowu dobroć i wyciągnąłem rękę z kabanosem. Teraz to ja ustalałem warunki. Najmłodsze z miotu było najodważniejsze. Wyszło zza matki, która warczała coś o jedzeniu rozpaczy i smutku braci wieprzy. Obwąchało kabanosa i nieco nieufnie ale zjadło kawałek. "Rodzicu Pierwszy jakie smaczne!" krzyknęło. Ośmieliło to drugie szczenię, które wzięło drugiego kabanosa. Ich matka próbowała coś tam jeszcze ale już było zbyt późno. Młode własnie jadły kawałek cywilizacji EUROPEJSKIEJ. One już wiedzą co to jest Dobro. Wiedzą gdzie go szukać. Teraz muszą tylko chcieć.

Opublikowano

Nie wyobrażam wigilii bez babrania się w karpiu wyciąganiu ośći i tego zapachu rozumiem że różni ludzie i różne poglądy ale bez przesady 

To jest tradycja wszystkie pokolenia przygotowywały karpia zacznijmy od tego że jest post a jeśli nie ryby i nie mięso to co mieli byśmy jeść na wigilii  ??

może same warzywa albo nawet i nie bo za kilkanaście lat Pseudo ekolodzy uznają że warzywa też mają uczucia!!!! np taka cebula... 

Dojdzie do tego że nic nie będzie można jeść ... A poza tym Ryby mają uczucia tak? a przepraszam jezus miał jakieś problemy z jedzeniem ich?? o ilę się nie mylę to nawet pomnożył je 

Opublikowano

Nie wyobrażam wigilii bez babrania się w karpiu wyciąganiu ośći i tego zapachu rozumiem że różni ludzie i różne poglądy ale bez przesady 

To jest tradycja wszystkie pokolenia przygotowywały karpia zacznijmy od tego że jest post a jeśli nie ryby i nie mięso to co mieli byśmy jeść na wigilii  ??

może same warzywa albo nawet i nie bo za kilkanaście lat Pseudo ekolodzy uznają że warzywa też mają uczucia!!!! np taka cebula... 

Dojdzie do tego że nic nie będzie można jeść ... A poza tym Ryby mają uczucia tak? a przepraszam jezus miał jakieś problemy z jedzeniem ich?? o ilę się nie mylę to nawet pomnożył je 

Cebula to chyba się wstydzi, że się ją do nas porównuje.

Święta to raczej czas, który spędza się z rodziną. Niezależnie od tego, co jest do jedzenia. Są rodziny, gdzie nie ma co jeść, więc one świąt nie obchodzą?

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

K***a, karp to jakaś j****a podryba. Mniam, mniam muł w mordzie, ŚWIĘTA W C**J!

P*******, wydajcie parę złoty więcej na jakiegoś łososia a nie wpierdalacie takie pływające gówno.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nieprawda. Ryby to zaprogramowane organizmy, kierujące się instynktem, nie uczuciami. Są jak boty. Nie posiadają pomarszczonego mózgu jak ssaki. Są głupsze od gadów, płazów, a w szczególności od ptaków i ssaków. Nie są świadome własnej egzystencji, nie tworzą społeczności jak np. ptaki. Mają niezwykle słabo rozwinięte kresomózgowie odpowiadające za świadomość, logiczne myślenie itp. - nie jest im to potrzębne.

tl;dr ryby so głupie i im tak naprawdę śmierć jest obojętna. Jednak jak każde zwierze - pragną życia, bo tak są zaprogramowane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...