Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Arduino...

SuperMarian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, bawił się z was ktoś rzeczami typu Arduino? Jeżeli tak to jakie polecacie na początek uno/leonardo? +co dokupić na start? jakieś pompki, diody, czujniki? O samo programowanie się nie martwię tylko o to co zakupić na dobry początek, aby można było wykonać na tym mniejsze projekty ;)­

Dzieny za pomoc!

Opublikowano

Uno jest najlepsze na początek. Możesz się pokusić o kupno całego zestawu startowego, w którym jest wszystko co potrzeba żeby załapać o co chodzi, ale jeśli wiesz co dokładnie chcesz robić to się nie opłaca.
Co na pewno warto kupić oprócz płytki to kabelek USB, płytka stykowa i komplet przewodów goldpin męsko-męskich.

1567846744.png
Opublikowano

Uno jest najlepsze na początek. Możesz się pokusić o kupno całego zestawu startowego, w którym jest wszystko co potrzeba żeby załapać o co chodzi, ale jeśli wiesz co dokładnie chcesz robić to się nie opłaca.

Co na pewno warto kupić oprócz płytki to kabelek USB, płytka stykowa i komplet przewodów goldpin męsko-męskich.

Dzięki za odpowiedź, jednak możesz uzasadnić dlaczego Uno>leonardo na początek? Gość z YT "Elektro Przewodnik" mówił że leonardo jest o wiele lepsze na start i łatwiejsze w obsłudze + w przyszłości ma więcej zastosowań ;)

­

Opublikowano

Jakiejś znacznej różnicy między tymi dwoma płytkami nie ma, różnią się detalami i trudno tu mówić o konkretnej przewadze jednej nad drugą. Początkującemu z reguły poleca się kupić Uno, ponieważ jest to najprostszy i najbardziej niezawodny model. Leonardo bywa momentami troszkę skomplikowane i kapryśne, aczkolwiek w naprawdę niewielkim stopniu. Także możesz kupić Leonardo, możesz kupić Uno. Ja kupiłem Uno i jestem zadowolony.

1567846744.png
Opublikowano

Jakiejś znacznej różnicy między tymi dwoma płytkami nie ma, różnią się detalami i trudno tu mówić o konkretnej przewadze jednej nad drugą. Początkującemu z reguły poleca się kupić Uno, ponieważ jest to najprostszy i najbardziej niezawodny model. Leonardo bywa momentami troszkę skomplikowane i kapryśne, aczkolwiek w naprawdę niewielkim stopniu. Także możesz kupić Leonardo, możesz kupić Uno. Ja kupiłem Uno i jestem zadowolony.

Dzięki wielkie, a polecasz jakiś zestaw na start? lub co dokupić? planuję kupić z botland.com.pl, proponujesz inne sklepy?

­

Opublikowano

Masz jakąś wiedzę elektroniczną? Arduino jest dość ciekawym rozwiązaniem. Posiadam UNO nie narzekam, można poszaleć. Chodź jak chcesz się na poważnie zająć uC to zwykłe AVR.

Deus vult

Opublikowano

Botland jest w porządku. Jeśli potrzebujesz tego zestawu startowego to myślę, że ten klik powinien być OK. Jest tam wszystko, czego potrzeba żeby wejść w temat. Jeśli dołożysz do tego filmiki Elektro Przewodnika, poradniki o podstawach elektroniki/elektrotechniki i o programowaniu Arduino to powinieneś się dobrze bawić. ;)

1567846744.png
Opublikowano

Botland jest w porządku. Jeśli potrzebujesz tego zestawu startowego to myślę, że ten klik powinien być OK. Jest tam wszystko, czego potrzeba żeby wejść w temat. Jeśli dołożysz do tego filmiki Elektro Przewodnika, poradniki o podstawach elektroniki/elektrotechniki i o programowaniu Arduino to powinieneś się dobrze bawić. ;)

Te przewody nie są takie dobre do projektowania układów. "Wiszące" do góry będą robić za antenę, i zbierać wszystkie zakłócenia. Jednak polecałbym przewody dedykowane do płytek stykowych. Projekty wyglądają ładniej i będzie mniej problemów. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...