Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta sieciowa nie widzi 1Gbps

Xskiller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam zintegrowaną kartę sieciową LAN, która obsługuje 10/100/1000 Mbps. Ponadto mam neta 300 Mbps i router (czy terminal) od dostawcy. Wszystko okej, tylko po podłączeniu kablem sieciowy (cat 5e) komputer nie widzi 1Gbps, działa tylko na 100Mbps. W ustawieniach karty sieciowej mam oczywiście do wyboru 1Gbps, ale po przełączeniu nie ma nic - tak jakby kabel nie był podłączony. Jak przełącze na 100Mbps to wszystko działa.

Tak więc, w czym może być problem ? Jak to naprawić ?

Dodam że sterowniki mam najnowsze.

Pozdrawiam.

gra.png

Opublikowano

Nie ma problemu, bo nie masz LAN 1Gb to jak ma ci działać. 

Jaki masz router? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak to nie mam LAN 1Gb, skoro 1000Mbps = 1Gbps :) ? A karta to dokładnie Intel 82566DM-2.

Natomiast router to Huawei HG8245.

gra.png

Opublikowano

Jednak masz 4 porty 1 Gb w routerze to coś musisz mieć w routerze źle ustawione że działa jak 100 Mb, bo kable masz dobre. Sprawdź konfiguracje LAN w routerze, może masz domyślnie ustawioną obsługę 100 Mb tylko a nie automatyczne przełączanie. 

Często  stosuje się  dodatkowy switch 1 Gb by rozwiązać tego typu problemy z urządzeniami i nie przełączaniu na 1 Gb czy to routera czy karty sieciowej. 

p.s. Winna jest głownie  karta sieciowa   w kompie i jej sterowniki , na forach często wspominają że nie chce ten INTEL  współpracować ze sprzętem na 1 Gb. Fajnie by było sprawdzić na innym sprzęcie z kartą 1 Gb czy się załączy.

Podepnij laptopa, komputer albo TV z 1 Gb kartą do routera, ale wypnij aktualny komp. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...