Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powrót do starych czasów metina, jest sens?

Kakanapka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż przeglądając ostatnimi czasy to forum dot. metina zauważyłem, że wiele osób teraz próbuje na siłę wrócić do starych czasów metina. Moim zdaniem jest to bezsensu, powinniśmy iść z biegiem czasu i cieszyć się nowościami, które oferują nam dzisiejsze serwery.

Tak samo jakbyście chcieli wrócić do swojego pierwszego komputera, czy telefonu.

Piszcie co sądzicie na ten temat :D Jeżeli założyłem temat w złym miejscu, proszę o przeniesienie :D

Opublikowano

Według mnie jest sens wracanie do starych czasów Metina.

Stare serwery były po prostu przyjemniejsze w rozgrywce i nie nudziły po tygodniu, jak większość obecnych,

Opublikowano

Kakanapka, musisz rozróżnić nowości, które pojawiają się z biegiem czasu, a ilością nawalonych dupereli, które tak naprawdę nie wnoszą nic sensownego do gry.

Ze starym metinem jest jak z winem, im starsze tym lepsze ;)

Opublikowano

Kakanapka, musisz rozróżnić nowości, które pojawiają się z biegiem czasu, a ilością nawalonych dupereli, które tak naprawdę nie wnoszą nic sensownego do gry.

Ze starym metinem jest jak z winem, im starsze tym lepsze ;)

Ja bym raczej powiedział, że serwery Metina są dobra te, które są na game nie nowszym niż 34k.

Ten cały "Source" niszczy grę.

Opublikowano

Moim zdaniem to nie wypali. Kiedyś się fajnie grało, bo gra polegała głównie na odkrywaniu. Teraz gdy każdy posiada dużą wiedzę to nie ma sensu.

Gry takie jak metin muszą się rozwijać, update, systemy, sety.

Gdyby cały czas było to samo dawno by się znudziły. Sam nie widzę sensu takich serwerów. Co na nich by było? Samo eq i misje z PLa? Dlaczego też żaden taki serwer nie stoi chociaż dużo ich startowało.

Być może znajdzie się jakiś % graczy który tęskni za taką rozgrywką lecz wątpię żeby było ich więcej niż ludzi wolących rozbudowane serwery z nowościami cieszącymi oko.

Taka jest moja opinia na ten temat :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nowości typu Likan, szarfy i pasy bardzo zepsuły tę grę, kostiumy (jeżeli nie mają bonusów) to jeszcze ujdzie, wierzchowce również, ale te szarfy - dżizyz chrajstus. -.-

Opublikowano

Powiem tak , ja osobiście należę do grupy tych graczy o , których pyta autor. Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym by wróciły stare czasy metina typu moltenmt2, csyt2 itp. To były serwery , które nie nudziły się po tygodniu . Już wcześniej w którymś temacie wspominałem co popsuło grę , ale wymienię tutaj również (to moje osobiste zdanie) 

-kostiumy

-system energii 

-runy 

-za dużo nowych broni , zbroji , biżu z innych gier

Na pewno są plusy nowego metina np nowe mapy umożliwiające nowe questy czy dungeony. Jednak większość to same minusy , nie liczę teraz tych szafr i likana. To już nie jest metin , stary już nie wróci , wyobrażasz sobie teraz "Dzieci Metina" , które mają bonować eq ręcznie bo kiedyś nie było bs'a i to były najlepsze czasy metina , a nie teraz po tygodniu każdy lata w perf eq. Mógłbym kiedyś napisać historię o metinie :D 

Opublikowano

Stare czasy - to nie znaczy czasy w ktorych nie bylo groty i nowych zbroi i tak dalej. Stare czasy były wtedy gdy każdy biegał z pajęczą +5 w żelaznej +6. Tu nie chodzi o to co bylo kiedys na serwach tylko o ludzi, kiedys nie odpalo sie 20kont i farmilo, kiedys sie cieszylo po prostu z gry, a dzisiaj wszyscy sa nastawieni na zysk nie na zabawe. Chcesz zrobic z kims pvp - "nie sorki nie mam itemow", no ku.rwa to po c**j grasz w ta gre, idz sobie zagraj single player. Niestety ale stare czasy juz nie wroca ;)

OsoInternational.jpg

Opublikowano

Ja pamiętam np. czasy w których wędka na PL-u była od 7-go lvl-a. Chętnie bym wrócił do takiego serwera sprzed wszystkich dupereli. Może kilka ułatwień z misjami czasowymi(wiadomo, na priv nikt nie chce długo czekać), ale przy dobrej promocji wiele graczy pl-a pewnie by przeszło na taki serwer. Pamiętam jak szmaragdów nie było a wokół Hwanga krążyły legendy. Metin z 2008 + 1 poziom ulepszeń dla stalek to by był dobry serwer.

Opublikowano

No ja bym chętnie się cofnął o jakieś 8 lat. Pl nigdy się nie nudził bo jak miałeś porobione skille to eq zawsze mogło by być lepsze. Wtedy żeby być kozakiem trzeba było miesięcy ciężkiej gry ale rezultaty były takie, że się wpadało na wrogie królestwo i robiło niezły rozpierdziel. Pamiętam zazdrość i ekscytacje jak typek zrobił pierwszą niebiankę na serwie albo tryta na +9... Problemem dzisiejszych serwerów jest po pierwsze zła architektura serwerów która sprawia, że powiedzmy po pół roku( o ile serwer tyle przetrwa co dziś jest rzadkością) 3/4 graczy ma takie samo eq i samemu we wrogim m1 rozpierdzielu już nie zrobisz... po drugie mentalność graczy... to już chyba każdy zauważył ,że brzydko mówiąc ludzie się skurwili i są nastawieni tylko i wyłącznie na zysk. Podsumowując nie ma dziś możliwości powrotu do stanu metina sprzed 8-10 lat.

Cyrk.png

Opublikowano

8 czy 10 lat temu to nie bylo metina w europie.

ludziom sie tylko wydaje ze wrociliby do tamtych czasow, bo jak juz ktos zrobi taki serwer to upada przez brak graczy.

Opublikowano

Serwery old school upadają... Ale problemem padania takich serwerów jest to, że robi je po prostu hołota.

Bo tak. Serwery z 2010 roku miały do zaoferowania to, co było w standardzie klienta metina... Mało kto miał pojęcie jak to edytować. Na takim AvalonMT2 trzystronne cięcie było zbugowane nie pamiętam ile (rok?) a tamtejszy Administrator nie miał pojęcia, jak to naprawić(bez urazy serio, obecne serwery robią technicy, którzy też by tego nie zrobili ręcznie, nawet przy pomocy tutorialu).

Żeby zrobić dobry old school trzeba podjąć wszystko to, co macie w starym kliencie, przeprojektować i już by było co do roboty... Tak na szybko napisze.

Bronie 5-60 na takich serwerach są bezużyteczne - nikt nie wpadł na pomysł przeprojektowania tego.

Zbroje - Hwang deklasuje wszystko oprócz stali na takich serwerach. Do przebudowy

Biżuteria - Koreaniec, co napisał kolczyki które dają 15 obrony na +9 i ebonitki dające 1650 hp na +9 ja pitole... Pogratulować mu balansu, a to tylko jeden przykład.

Buty - Wytrzymałość w butach, która jest bezużyteczna. Po co to jest?

Bonusy - rozrzut bonusów jest też o kant dupy rozbić np. trupy 2-4-6-10-20% lol. 9-11-13-15-17% jest już lepszym systemem wymyślonym w 5 sek

Mapy - Do wyrzygu, te same badziewie które jak widze to już nawet nie cieszę oka, tylko liczę lata tej gry. Są już takie możliwości od dwóch lat, by zbudować nowy świat gry - nikt nie korzysta ^^.

Party - Żenua, bonusy z dowodzenia tylko 4 sensowne, reszta do niczego. Exp jeszcze gorszy niż solo, nie spełnia w ogóle swojej funkcji, dla której jest napisane w source.

I tak by się ta lista mogła ciągnąć w dół jak prezentacje obecnie wychodzących gniotów, zarzygane "nowościami".

Ale do sedna... Chcecie zrobić dobrą klasykę? Robcie, pliki klienta z 2010 roku, ale poprawcie to, co jest w niej źle zaprojektowane(czyli prawie wszystko), stwórzcie nowy świat gry, napiszcie statystyki przedmiotów od nowa, zmieńcie bronie 30/75 lv. bo deklasują resztę, zbalansujcie klasy i zmieńcie ich mechanike, bo np. sura weapon jest OP. Dostosujcie statystyki potworów do reszty, żeby nie było nudnego trzymania spacji, dodajcie coś od siebie i volia! Tylko użyjcie tego co klient z 2010 roku i pliki mają do zaoferowania. Grałbym bez niczego, bo wiedziałbym, że technik zrobił coś od siebie, siedział w tej bazie danych, a nie tylko wgrywał zapytania(z tego forum).

I na koniec odpowiedź: Jest sens, o ile się wykorzysta do maksimum potencjał plików z tamtej epoki, inaczej macie murowany gniot.

Opublikowano

Moim zdaniem jest sens wracania do starych czasów typu PL lub z medium Elite/Pandora/Dragon/Diamond <topowe serwery>

+grało tyle osób,że aż serwery nie trzymały

A teraz to jakieś serwery po sryliard damage'a z hita ;v co to ma być takie serwery nudzą się po max.3-5 dni,taka prawda 

ile osób grało PL/Pandora/Elite/Dragon/Diamond ? po 1k + ludzi dziennie co najważniejsze nie nudziły sie po 2-3-4 dniach ,wieszkość

grał długi okres czasu.Kiedyś się grało dla przyjemności a nie tak jak teraz jak kolega pisał tylko dla zarobku.Każdy dążył do bycia lepszym nad kimś innym.

@@ Myślę,że sporo ludzi by grało  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...