Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 10 request memory virtual przy niektórych grach

Reygras.

Pytanie

Opublikowano

Mam nadzieję, że dział jest dobry. Troszkę mi się spać chce i nie do końca myślę.

Mam problem z "virtual memory" dla niektórych programów i gier - metin, LoL działa świetnie, GTA, a także starsze gry typu Colin 2, ToCa Turing Cars (ta z lavą), ale juz np. Car City Driving ma problem. Ustawienia automatyczne, minimum to minimum, a maximum 4GB (4000MB).

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no tak czy tak w przypadku windows 10 ms deklaruje pełną kompatybilność wsteczną do windows 7, można więc założyć, że z 15 letnimi aplikacjami mogą być problemy 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Problem z Juiced polega na tym, iż gra posiada błąd w kodzie uniemożliwiający uruchomienie jej na komputerze który ma zainstalowane więcej niż 2048 MB RAM. Objawy to komunikaty przy przy uruchamianiu gry:

juiced requires memory to be enabled

lub w polskiej wersji:

juiced wymaga aby pamięć wirtualna była włączona

Do wersji angielskiej (EU) jest patch 1.01 naprawiający ten błąd: xxxx

Do wersji polskiej niestety nie ma patcha (Pomoc Techniczna CD Projekt nic nie odpowiada) :x .

Ale w obu przypadkach (wersja angielska i polska) można problem rozwiązać ukrywając nadmiar RAMu 8) niekoniecznie wyciągając kości z gniazd :P

Wystarczy w Notatniku wyedytować plik BOOT.INI znajdujący się na dysku bootowalnym (najczęściej C:) w głównym katalogu dysku (poza folderami).

W sekcji [operating systems] należy dopisać linię:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP (stare gry)" /noexecute=optin /BURNMEMORY=2048 /fastdetect

Jeśli Windows zainstalowany jest na innym dysku lub partycji niż C musicie zmienić numerki w nawiasach na te które macie podane przy w swojej starej linii. To samo z nazwą folderu WINDOWS (może ktoś ma WINNT lub WINXP). Opcja /BURNMEMORY=2048 załatwia sprawę w ten sposób że Windows adresuje tylko 2 GB pamięci RAM więc reszta będzie niewidoczna dla gry i aplikacji. W zależności od potrzeb można też wpisać inne wartości np: 1024; 512. W czasie ładowania systemu Bootmenu daje możliwość wyboru konfiguracji standadowej (full RAM) lub z ograniczonym RAMem do zadanej wartości (opcja: stare gry). Gdyby Bootmenu nie pojawiało się przy starcie lub byłoby za krótko aby wybrać konfigurację systemu należy w pliku BOOT.INI w sekcji [boot loader] zwiększyć czas oczekiwania (rozsądny to od 5 - 10 sek) np:

timeout=10

1 minuta w google, miałem taki sam problem, właśnie z Juiced.

Opublikowano

1 minuta w google, miałem taki sam problem, właśnie z Juiced.

Nigdy bym nie przypuszczał. Dobra, dzięki, 5* i lajk. Mam angielską, patch pobrany, gram.

A problem z Car Driving to odpalanie przez zła ikonkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...