Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Overclock GTX970

Haczik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie dotyczące OC karty. W czasie podkręcania pamięci testuje kartę poprzez program­ Furmark i potem Valley Benchmark. Narazie mam pokręcony  GPU o 225MHz (dalej wywala sterownik) natomiast pamięci mam +460MHz i stabilnie gram na tym configu w GTA V, oraz na benchmarkach nic nie wychodzi w ciągu 1,5min. Maksymalnie kręciłem pamięci do +560MHz i sprawdziałem tylko na benchmarkach i nie było artefaktów ani nie wywalało sterownika - tylko dalej bałem się już podkręcać by nic nie zepsuć.  Tutaj moje pytanie po jakim czasie od podkręcenia powinny wystąpić jakieś problemy przy zbyt dużym oc, oraz czy kręcić dalej jak na tym 560MHz działa?

Jeżeli zły dział to sorry myślę, że jest to dobry dział.

Procesor: Intel i5 4690k 3,4GHz - Haswell | Grafika: Asus Strix GeForce GTX 970 4GB Płyta Główna: AsRock Z97 Pro4| Pamięć operacyjna: Crucial Ballistix 8GB | Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 630W + 80 Bronze | Dysk Twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5" 1TB | System: Windows 10

Opublikowano

OC szybciej zużywa sprzęt i zwiększa temperatury. po czasie to może tylko zebrać się kurz na wentylatorze i radiatorze, który w jakimś tam stopniu ograniczy wydajność chłodzenia.

zmieniałeś vCore czy lecisz na standardowych napięciach?

Opublikowano

@vance14

Napięć nie ruszałem. OC używam tylko gdy potrzebuje tego, czasem w GTA V gram na OC ale niezbyt często, tylko wtedy gdy zdarza mi się że fpsy spadają poniżej 30.

Procesor: Intel i5 4690k 3,4GHz - Haswell | Grafika: Asus Strix GeForce GTX 970 4GB Płyta Główna: AsRock Z97 Pro4| Pamięć operacyjna: Crucial Ballistix 8GB | Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 630W + 80 Bronze | Dysk Twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5" 1TB | System: Windows 10

Opublikowano

@vance14

Napięć nie ruszałem. OC używam tylko gdy potrzebuje tego, czasem w GTA V gram na OC ale niezbyt często, tylko wtedy gdy zdarza mi się że fpsy spadają poniżej 30.

to zwiększ napięcia i próbuj dalej, po trochu i w końcu dojdziesz do maksymalnej możliwej wartości Twojego gpu. koniecznie patrz na temperatury!!!

Opublikowano

@vance14

Okej, tak zrobię. Te napięcia o jaką wartość podnosić najlepiej?

Opublikowano

@vance14

Okej, tak zrobię. Te napięcia o jaką wartość podnosić najlepiej?

od razu z pełnej rury na pełny limit i zostaje kręcić pozostałe zegary do momentu gdy straci stabilność. podnosząc napięcia podnosisz temperatury, będą jeszcze większe od najlepszego podkręcenia na standardowych vCore

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...