Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić bezprzewodową sieć Wi-fi?

Kopniety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nietypowy problem. Nigdy nie miałem internetu z dostępem do Wi-fi. Teraz nadeszła ta chwila, z kupnem laptopa. 

Tak więc do rzeczy, mam stacjonarny komputer, gdzie jest internet z zwykłego modemu. Zarazem chciałbym się dowiedzieć jak zrobić WIFI, jaki mam kupić router czy coś w tym stylu :)

Więcej informacji o internecie, internet jest z moich miejscowości - czyli internet telefoniczny. Dane usługodawcy to wist.com.pl, do tego mam pakiet telewizji.

Sytuacja wygląda tak mam modem marki PTI, są 4 porty, jakiś kabel zasilający sygnał, zasilacz itd.

1 port jest od internetu, gdzie kabel idzie z modemu do zwykłego komputera

4 port jest od telewizji, idzie do dekoderu telewizyjnego przeznaczonego do tego\

Koledzy doradzali mi abym kupił router, jakiś np z TP-LINK i podłączył do tego niebieskiego routera, w taki sposób ze port nr. 1 z routera podłącze do tego zwykłego modemu, a potem z routera ten kabel do komputera? Nie wiem czy dobrze jest to napisane. :>

Zresztą wyśle zdjęcia jak to wygląda.

PS. Dzięki za pomoc, jeśli temat jest niezgodny z tym działem proszę o przeniesienie.

cJ1vRcI.jpg

GkXrSlP.jpg

Opublikowano

Kup dowolny router wifi WAN ( nie adsl czy podobny ) i podłącz do tego routera pod wolne gniazdo, tyle. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Kup dowolny router wifi WAN ( nie adsl czy podobny ) i podłącz do tego routera pod wolne gniazdo, tyle. 

I to jest pewne ze bedzie wszystko działać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...