Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop w torbie

Polska000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkim. Mam   pewne rozmyślenia a mianowicie. Jestem zmuszony do przeprowadzki raz w tygodniu , więc zabieram ze sobą laptop. ( Ładnie zapakowany w torbie ). Spadł mi 3 razy z wysokości 0,5m .  Raz w pociągu , i 2 razy w sklepie. Czy może coś się uszkodzić ? Czy  płyta główna może zepsuć się ?  Pytam bo raz  mi płyta główna siadła i  ifnormatyk ( wg mnie słaby  , nie znający się )  powiedział że to  od tego że lapop ciągle  jest przenoszony z miejsca na miejsce.  Jest jakiś program co sprawdzi czy wszystko ok z częściami w śródku  lub czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy wszystko ok ? Proszę o pomoc .

Opublikowano

To wszystko zależy jak ci "spadnie". Torba daje pewną ochronę, i to na pewno, ale wszystko zalezy też od laptopa, jego konstrukcji i siły uderzenia. Jak by na to nie patrzeć to elektronika zamknięta w plastiku ( zazwyczaj ) , i jest dość delikatna. 

Jeśli laptop się włączy i działa - to na logikę chyba nic się nie stało. Resztę możesz sprawdzić "wizualnie", pęknięcia, ewentualne uszkodzenie matrycy. Żadne programy nie wykażą że coś zostało uszkodzone podczas upadku. Jeśli coś poszło - laptop albo nie będzie działał, albo będziesz widział to po jego włączaniu - mówię tu głównie o napędzie, bo tylko to , ewentualnie gniazda słuchawkowe , czy też uszkodzenia matrycy. Inaczej tego nie sprawdzisz. Możesz jedynie dodatkowo sprawdzić uszkodzenia dysku programem HDDlife. Jeśli poszło coś innego - sam będziesz o tym wiedział , bo laptop nie zadziała i programy ci już żadne nie pomogą. 

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

Ja mam tego samego laptopa od 3 lat i wszedzie z nim łaze, spadł mi z 10 razy i wszystko spoko jest. Najlepiej go włącz i sprawdz czy sie uruchomi.

Opublikowano

Na pewno słabym pomysłem jest rzucanie laptopem, gdy jest uruchomiony i ma dysk hdd.

Opublikowano

Laptopy są od tego, aby je cały czas ze sobą targać, więc noszenie ich w normalny sposób nic im nie zrobi chyba, że jak wspomniałeś upada Ci to wtedy ofc. może się w środku zdupczyć wszystko pękną jakieś zatrzaski lub coś się ukruszy od płyty lub inna część. Jeśli laptop działa normalnie i nic się z nim nie dzieje to wszystko musi działać. Jeśli byłby problem z Ram to laptop by ci nie odpalił itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...