Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mapy serwerów pobrane przy pomocy modyfikacji, a prawa autorskie do nich

Mnichuxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna tworze serwer minecraft i mam pewien problem tzn. chodzi o to ze nie jestem do konca pewien czy sciagajac mapy z serwerow i umieszczajac je na swoim nie lamie prawa. Poniewaz z tego co sie orietuje kidy jakis "utwor" nie ma przypisanej takiej jakby ceny to w sadzie wlasciciel praw autorskich moze wymyslic sobie nie wyobrazalna kwote. Niewiem jak to jest z mapami z serwerow minecraft dlatego pytam ? Prosze o odpowiedz. Sorki za bledy(jesli jakies sa):P.

Opublikowano

@topic

Jesli twoj serwer nie jest bardzo duzy to tego do sadu nie przyjma a tylko przez sad cie moga ukarac. Jesli wlasciciel mapy potrafi udowodnic ze uzyles jego mapy to moze pojsc do twojego hostingu i oni ci beda kazali mape zmienic bo inaczej ci serwer zamkna lub zresetuja pliki.

Jakie sa szanse ze tworca mapy zobaczy twoj serwer?

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Nic wielkiego Ci nie grozi. No bo jakby chcieli Cię zaskarżyć to muszą mieć podstawy. A co powiedzą? 'On używa mojej mapy w klockach :'( '

Jeśli będziesz z tego czerpał korzyści majątkowe i nie mówię tu o 11zł Sms'em tylko o grubych hajsach to coś Ci mogą zrobić, ale muszą udowodnić że należy ona do nich. Ale też jest możliwość zbudowania mapy na podstawie ich mapy albo po prostu wkręcenie że to Ty mape zbudowałeś. Jest to bez sensu.

Opublikowano

Wy to wszyscy myślicie, że to co w Minecrafcie, to nie podlega prawu. Jeśli autor mapy nie pozwolił na jej używanie, to nie masz prawa jej używać. Proste jak drut, wszystko ma swoje prawa autorskie.

Jak ktoś będzie nachalny to i jest w stanie o to wytoczyć sprawę, fakt że dużo byś ewentualnie za to nie dostał, o ile jakąkolwiek poważną karę miałbyś otrzymać... Jak się będziesz podszywał pod autora mapy, to wtedy gorzej.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Najpierw te prawa autorzy mapy musieli by jakoś zastrzec, np. strony internetowe mają na dole taki napis, filmy na jutubie mają znaki wodne, a w minecrafcie, co niby? tagi nbt w skrupulatnie schowanym bloku pod spawnem? hasztagi na tabliczce? przecież taki WorldDowloader to chyba ich nawet nie pobiera?

nie no, w sumie to co wyżej pisałem jest nie ważne, pytani brzmi czy coś chroni te mapy, prawo prawem, ale póki nie chodzi o duże pieniądze i nie krzyczy się głośno to prawo nie działa.

chodzi mi czy istnieje jakiś wewnętrzny system, minecraftowy, certyfikacji budowli/map/tworów w minecrafcie, bo jeśli nie, to nie ma się czym martwić, można plagiatować do woli.

normalni ludzie nie mają po co iść do sądu dla paru klocków, bo to się zwyczajnie nie opłaca i tworzy anty-reklame dla danych osoby i ich serwera. Za te kase co by na sąd wydali, mogli by zatrudnić x10 budowniczych co by im wybudowali x100 razy lepiej te parę klocków.

poza tym są pluginy Anty-WorldDowloader, więc to ich wina że sobie mape pobrałeś, bo się nie zabezpieczyli i koniec.

Anti WorldDownloader

https://www.spigotmc.org/resources/anti-worldownloader-1-8-x.10616/

@ Edit

autor/autorzy mapy może/mogą Cie oskarżyć jedynie o to że dochód jaki odnosisz na swoim serwerze, ma bezpośredni lub pośredni, ale przyczynowy(tak, chodzi o to że masz zainstalowaną jego/ich mapę na swoim serwerze.) wpływ na spadek dochodu na jego/ich serwerze.

no jeśli komuś to się uda, to nw,. spróbuje przejść boso przez całą Polskę dookoła z workiem na głowie.

@ Edit 2

jeśli autor/autorzy mapy będzie/będą bardzo głośno krzyczał/krzyczeli, to znaczy pisał/pisali wiele długich wiadomości do hostingu, wtedy hosting może Ci mapę skasować, ale wystarczy za pomocą WolrdEdita zmienić coś np. kolor drewna wpisując //replace 5 5:1 i wtedy będziesz mógł zaskarżyć w sądzie hosting o usunięcie Ci mapy, o ile straciłeś przez to jakąś znaczną sumę pieniędzy, musisz to udowodnić.

ale nie sądzę by jakiś hosting ryzykował w ten sposób utratę klienta i postępował w ten sposób. Bo hosting nie miałby na to wtedy sądowego nakazu, dlatego też to by było niezgodne(tak mi się wydaje) z prawem.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ja ci powiem tak - wszystko ma swoje prawa autorskie, ale dopiero wtedy gdy ktoś je sobie zastrzega. Tak jak wyżej kolega powiedział. Można je zastrzec poprzez dodanie pluginu na serwer. Więc luz.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jest to niezbyt legalne, jeżeli ktoś zastrzegł do tego sobie prawa, ale nie zapominaj, że zawsze możesz wprowadzić do tej mapy trochę modyfikacji i mówić, że się tylko wzorowałeś ;)

j

Opublikowano

Nie polecam Ci ściągać map od innych serwerów, i nie chodzi tutaj tylko o prawo, a estetykę serwera. Ja na pewno nie chciałbym grać na serwerze z skopiowaną mapą. Dodatkowo tak jak koledzy up piszą, hosting może Ci wykasować pliki, jeżeli ktoś się zaskarży. Pozdrawiam  ;)

Opublikowano

Robienie takich rzeczy to czysty debilizm. Widac, ze poziom takich serwerow co kradna mapu jest na poziomie zera, totalnym g*wnem. Jesli TAK robicie nie placzcie, ze serwery sa botowane, ddosowne itp.

Pasjonat
Opublikowano

A jak to sie ma do mapek SG ?

Mapa SG to też mapa, takie same zależności jak w normalnej. Koledzy Ci już napisali.

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

Wy to wszyscy myślicie, że to co w Minecrafcie, to nie podlega prawu. Jeśli autor mapy nie pozwolił na jej używanie, to nie masz prawa jej używać. Proste jak drut, wszystko ma swoje prawa autorskie.

Jak ktoś będzie nachalny to i jest w stanie o to wytoczyć sprawę, fakt że dużo byś ewentualnie za to nie dostał, o ile jakąkolwiek poważną karę miałbyś otrzymać... Jak się będziesz podszywał pod autora mapy, to wtedy gorzej.

To co mówisz nie ma nic wspólnego z logiką i prawdą. To są głupie klocki i ja mogę zbudować DOKŁADNIE TAKI SAM SPAWN CO DO JEDNEGO KLOCKA i co wtedy? Pójdę do więzienia za zabawę klockami lego? ...

Opublikowano

K***a ale wy pierdolicie, zmienisz 20% i c**j, już Ci nie udowodni jak taki ostrożny to jebnij sobie filmik jak przerabiasz mape i nic Ci nie może zrobić to jest remake, To jest legalne. :)­

55aR3G.png

Opublikowano

Witam, od niedawna tworze serwer minecraft i mam pewien problem tzn. chodzi o to ze nie jestem do konca pewien czy sciagajac mapy z serwerow i umieszczajac je na swoim nie lamie prawa. Poniewaz z tego co sie orietuje kidy jakis "utwor" nie ma przypisanej takiej jakby ceny to w sadzie wlasciciel praw autorskich moze wymyslic sobie nie wyobrazalna kwote. Niewiem jak to jest z mapami z serwerow minecraft dlatego pytam ? Prosze o odpowiedz. Sorki za bledy(jesli jakies sa):P.

Prawa nie łamiesz ale co to za sens mape z servera umieszczać na drugim i tym samym kradniesz innym mape nad która pracowali, to mapa w 50% dodaje tego klimatu.

­

1RkW7od.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...