Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wojsko, jak się dostać, itd.

DeViNAK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O, mięso armatnie!

Z tego co sie orientuje to musisz spełnic pare warunków i mozesz złozyc podanie do Centrum Szkolenia Wojsk.

Opublikowano

W skrócie 18+lat, minimum gimba, chyba 178 cm wzrostu minimum, nie karany, podanie do Szkoły Podoficerskiej lub Centrum Szkolenia Wojsk. Lepiej skończyć np. WAT itp. żeby zacząć z wyższą rangą. Wpisz w google "wojsko wymagania" i odznaczaj co Ci brakuje :)

Opublikowano

Pamiętaj że nie możesz być mentalnie ciotą (nie jest to najważniejsze bo i tak Cię ogarną w wojsku), i jeszcze warunki fizyczne, mentalne etc. Nie możesz mieć wady wzroku chyba.

Opublikowano

Pamiętaj że nie możesz być mentalnie ciotą (nie jest to najważniejsze bo i tak Cię ogarną w wojsku), i jeszcze warunki fizyczne, mentalne etc. Nie możesz mieć wady wzroku chyba.

Z tą wadą wzroku to racja. Mam też skrzywienie boczne kręgosłupa. Do rezerw mnie nawet nie wzieli.

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Z tą wadą wzroku to racja. Mam też skrzywienie boczne kręgosłupa. Do rezerw mnie nawet nie wzieli.

Tak, wada wzroku to jeszcze jedno co trzeba spełnić i mieć dobre patrzałki, byłem na tych badaniach obowiązkowych, gdzie wydawali książeczki to dostałem D(mówili, że zadzwonią jak przyjdą ruskie lub ciapate i trzeba będzie bronić kraju), mimo, że mam 188cm i posturę Terminatora :D ale jeszcze roczek i zrobię operacje na gały i będzie git.

Opublikowano

Od przyszłego roku ponoć wraca zasadnicza służba wojskowa - czyli będą znowu pobory obowiązkowe itp itd więc będziesz miał łatwiej.

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

Wojskowy który będzie prowadził komisję wszystko ci wytłumaczy. Po odebraniu książeczki wojskowej musisz się zgłosić do lokalnego WKU, jak pisali wyżej przynależność do LOK-u, harcerstwa i innych organizacji paramilitarnych jest mile widziana i punktowana. Od razu mówię, na robienie kariery oficera nie licz, chyba że masz plecy. Co do wymagań to koleżanka chciała iść do liceum na strażnika granicznego. Na 30 osób które chciały się dostać, testy psychologiczne i sprawnościowe przeszło 8 osób. Więc poprzeczka jest wysoka.

Opublikowano

Wojskowy który będzie prowadził komisję wszystko ci wytłumaczy. Po odebraniu książeczki wojskowej musisz się zgłosić do lokalnego WKU, jak pisali wyżej przynależność do LOK-u, harcerstwa i innych organizacji paramilitarnych jest mile widziana i punktowana. Od razu mówię, na robienie kariery oficera nie licz, chyba że masz plecy. Co do wymagań to koleżanka chciała iść do liceum na strażnika granicznego. Na 30 osób które chciały się dostać, testy psychologiczne i sprawnościowe przeszło 8 osób. Więc poprzeczka jest wysoka.

Znajomy mówił, że na testach robią czasem w ch**. Po przejściu iluś pytań, poprzednie może się powtórzyć, ale w inaczej sformułowane. Odpowiedź niezgodna i już tam zaniża %

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Znajomy mówił, że na testach robią czasem w ch**. Po przejściu iluś pytań, poprzednie może się powtórzyć, ale w inaczej sformułowane. Odpowiedź niezgodna i już tam zaniża %

Dokładnie to samo od kumpla słyszałem. Sam idę w przyszłym roku na służbę wojskową i kumpel mówił mi, że na badaniach psychologicznych są pytania pokroju "Czy pijesz czasem alkohol?", to on odpowiedział, że nie żeby go nie wzięli za jakiegoś alkoholika czy coś. Kilkanaście pytań potem "Czy pijesz szampana w Sylwestra?" i tu już odpowiedział tak, co się oczywiście wyklucza, bo jak możesz pić szampana w Sylwestra skoro nie pijasz alkokolu? xD

Czyli po prostu bądź szczery - zdasz. Chociaż i tak jest to trudne, bo ponoć bywają niewygodne pytania.

A co do tematu to jak bylem na komisji z roku temu, jeśli dobrze zrozumiałem trzeba najpierw odbyć 3 miesięczną służbę wojskową żeby zostać żołnierzem, czyli tak zwane "NSR". No przynajmniej na szeregowego bodajże tyle wynosi szkolenie.

Wymagania? Nie są wygórowane. Mówił, że minimum 18 lat, nie możesz być karany przez sąd (są wyjątki jak nieumyślne przestępstwa), najlepiej żebyś miał kategorię zdrowia 'A', obywatelstwo polskie i w sumie tyle.

Opublikowano

Ja rok temu też miałem pomysł, że pójść do wojska. Trenowałem, żeby nie brakowało mi niczego na testy sprawnościowe etc, no ale kiedy tylko zdałem sobie sprawę, że skoro nie mam tam nikogo, żadnych pleców, to chyba nie czeka mnie tam nic ponad szeregowego i zmieniłem plany. 

Dobrą opcją jest WAT, tak jak wspomniał kolega powyżej. 

Co do wymagań to najważniejsze by nie być pi#dą, ani fizycznie ani psychicznie :P

Trzeba dzisiaj nie mieć czasu, żeby jutro mieć czas.

Opublikowano

Guzik prawda mam obecnie kolegow ktorzy poszli do szkolki wojskowej. Wzglednie fizycznie sprawni... ale jeden ma okulary=wada wzorku. Pisal ktos cos o wzroscie to ja powiem ze zaden nie ma 175cm :)

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Ja dostałem kat. A, pomimo wady wzroku.

Co do tematu. Żeby pójść do wojska musisz skończyć gimnazjum, nie być karanym, 18 lat + zaliczenie testów fizycznych i psychologicznych. Inna bajka jeżeli wybierasz się do WSO.Tam przed wszystkim matura się liczy - zwłaszcza, że jest dużo chętnych.

gfgdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...