Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile warty jest ten laptop? I jaki komputer nowy wybrać?

Notrax3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Dzisiaj chciał bym zapytać specjalistów, o 2 porady.

1. Ile warty jest mój laptop?

a) Jest to Sony Vaio SVF152A29M

B) Parametry:

- Procesor: Intel® Core i3-3217U CPU @ 1.80GHz  1.80GHz

- Pamięć RAM: 6.00GB (dostępne: 5,88GB)

- Typ systemu: 64-bitowy system operacyjny, procesor x64

- Pióro i dotyk: Pełna obsługa dotykowa w systemie Windows (Punkty Dotykowe: 10)

Wszystko zrzynałem z: Panel sterowania -> System i zabezpieczenia -> System

Chciałbym wszystko sprzedać w całości (cały laptop)

Dodam że jest dotykowy, jest w nie naruszonym stanie. [Kolor biały], Wszystkie klawisze są

jak były, Wszystkie działają, posiada 2 porty usb 3.0 i 2 porty usb 2.0

Mam oryginalne pudełko, fakturę itp. Całe okablowanie jest oryginalne (bateria też)

2. Jaki komputer, typowo do gier (gamingowy) mi doradzacie? Bo sam planuje zakup;

a) Desktopa;

http://www.gameragon.pl/p23123,asus-rog-g30ak-plh01s.html

B) Monitora;

http://www.gameragon.pl/p24035,asus-vg278he-27.html

c) Klawiatury;

http://www.gameragon.pl/p23409,razer-deathstalker-chroma-rz03-01500200-r3m1.html

Ogólnie, mam do firmy Razer Zaufanie (z klawiaturą), iż mam myszkę z tej firmy - i sprawdza się znakomicie.

Co do budżetu, jest to ok. 10,000zł.

Czy ten komputer jest bardzo spoko do gier? Lub znajdę gdzieś choć odrobinę tańszą wersję? (ew. inny model, ale muszą na nich umieć odpalić się tytuły takie jak; Assasins creed, Wiedźmin 3 (Na jak najlepszych ustawieniach grafy), GTA, CS [to chyba zawsze ;p], ITP.

Monitor tez może być inny oczywiście. Więc bardzo proszę o odpowiedz w komentarzach, jak najszybszą. Z góry DZIĘKI!

Daj lajka! Nic to nie kosztuje, ale bardzo tego potrzebuje!

d9xa4.png

10 | 25 | 50 | 75 | 100 | 250 | 500 | 1000

Kliknij w obrazek! Zobacz nasz serwer!

Chcesz abym zobaczył? Napisz @Notrax3

Opublikowano

Szkoda kasy na ROG-a , składany indywidualnie wyjdzie nawet 2-3 tys mniej, wtedy   można brać nawet  monitor 4K lub 21:9. 

Przy dobrym specu złożysz o wiele wydajniejszy komputer do 5-6 tyś. 

Laptop mało kto kupi bo to ultrabook , więcej niż połowę ceny zakupu już spokojnie  dostaniesz jeśli nie starszy niż rok. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu

1. Podaj mi osobę która to złoży jak mówisz, bo ja niestety nie mam takich kontaktów ;C

2. Spoko ;p Podaj tylko speca, i przedmioty z których mi to złoży, bo jestem trochę zielony.

3. Niestety chyba starszy, (był kupiony w marcu chyba poprzedniego roku) ale jest w bardzo dobrym stanie. Żadnych uszkodzeń

Monitor 4K chętnie bym kupił, Bo to w końcu fajna jakość gry. Jeśli ktoś się orientuję, kto może złożyć mi ten komputer, to niech napisze,

Iż jestem w tym bardzo zielony. (Musiał bym znać części jakie musiał bym zakupić, i kto miał by mi to złożyć, dlatego też trochę wolę kupić złożony komputer, (no chyba ze

by sam mi złożył, a ja bym zapłacił za gotowy PC)

@ref

d9xa4.png

Opublikowano

Teraz wiele sklepów składa komputery za darmo lub za symboliczną dopłatą. Ty wybierasz sobie co chcesz mieć i przychodzi Ci złożony komputer do domu. Wychodzi sporo taniej i masz wszystko co chcesz.

Na monitor 4K to jeszcze za wcześnie, bo obecnie nie ma kart co sensownie pociągną taką rozdzielczość. Najnowsze gry żeby je odpalić w 4K na bardzo wysokich ustawieniach wymagają 2xGTX 980 Ti (ponad 6 koła za same karty, a gdzie tu jeszcze reszta), a i tak daje to ledwo 30-40 FPS. Bez sensu.

Wypełnij najpierw ten wzór, potem pomyślimy

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Opublikowano

4K monitor nie kupuje się do gier jak sam piszesz na razie bezcelowe jest używanie !

Wyłącznie dla wygody i przestrzeni dostępnej na pulpicie, dla osób używających aplikacji wymagających otwartych wiele okienek dopiero sie przydaje. 

Tylko minie pisać pierdół że system sobie nie poradzi czy grafika, bo bez problemu radzi sobie każdy windows i zwykła integra z rozdzielczościami typu nawet do  8K, będąc w Japonii podpinałem laptopa na integrze pod 8k do TV który stał w pokoju hotelowym, sorry zajmował połowę największej ściany !  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Owszem, do czegoś innego niż granie rozdzielczość będzie ok. Zwyczajnie wspomniałem o tym, żeby potem nie było zdziwienia, że autor kupi komputer z kartą za 3 klocki, kupi monitor 4K, odpali nową grę w natywnej rozdzielczości monitora, a tu ledwo 20 FPS.

Osobiście nie miałem monitora 4K, ale z tego co czytałem w sieci to rzekomo zaniżona rozdzielczość (typu FullHD) na monitorze 4K wygląda gorzej niż FullHD na natywnym monitorze FullHD.

Opublikowano

@Velociraptorus

Jaki posiadasz budżet na kupno?  OK. 10.000zł (wraz z monitorem i klawiaturą)
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Planuje kupić zestaw tak na 2 kwietnia 2016
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?  W każdym razie, bez lagów na nim ma działać Wiedźminek 3 i inne gry. Monitor? Jak najlepszy.
Do czego ma służyć komputer? Na pewno do gier.
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Klawiaturę mam wybraną, Razer (albo DeathStalker | BlackWindow)

A system operacyjny to Windows 7/8 (obecnie mam 10, on też może być)
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Ulepszać je? O to chodzi? Starczą mi takie aby działały gierki ;p

@Edit

@Ktosiu

Tak będę miał wiele okienek, bo zazwyczaj jak coś robię,nie tylko gram ale coś piszę, to zazwyczaj mam z 5-20 otwartych aplikacji ;X

z tego max 4 mieszczą mi się na ekranie, jak zrobię więcej - literki już są za małe.

P.S. Na tym kompie mam rozdzielczość

1366x768

d9xa4.png

Opublikowano

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Planuje kupić zestaw tak na 2 kwietnia 2016

No to zapraszam za 3.5 miesiąca. Składanie zestawu wcześniej niż tydzień, no góra dwa przed kupnem nie ma najmniejszego sensu.

Opublikowano

@Velociraptorus

Wiesz, chciał bym JUŻ teraz znać cenę =_=! Każdy 1zł mniej = będzie coraz szybciej.

6zł mniej = Dzień wcześniej,

ew. jakiś kredyt zaciągnął bym. Ew. na 2 kwietnia komp musi być już u mnie, więc kilka tygodni wstecz, co by już mi doszedł ;p

d9xa4.png

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego, że chciałbyś teraz znać cenę. Ceny, dostępność, opłacalność poszczególnych podzespołów zmieniają się często z dnia na dzień. W kwietniu połowa zestawu poleconego dzisiaj może być już niedostępna albo kompletnie nieopłacalna. Zresztą prawdopodobnie w pierwszym kwartale tego roku, albo przynajmniej w pierwszej połowie mają zadebiutować nowe karty graficzne Nvidii z wysokiej półki. Przy Twoim budżecie pewnie wrzuci się jakiś nowy produkt, ale jak będą wyglądać ich ceny nie wiadomo. Także ceny zestawu nie poznasz teraz. Zapraszam góra dwa tygodnie przed zakupem jeśli chcesz się bawić w raty czy coś tego typu.

Opublikowano

Przyjdę około miesiąc, iż kupię go sobie wcześniej ;) Więc spoko, a tym czasem proszę moderatora o

ZAMKNIĘCIE TEMATU!

d9xa4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...