Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Samochód formalności

GM Nico

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otóż mam takie pytanie.Dostałem w darowiźnie samochód jakie mam zrobić teraz kroki chodzi mi dokładnie o urząd skarbowy,przerejestrowanie pojazdu na siebie itp.Mógłby ktoś opisać jak wygląda krok po kroku zaznaczam że auto jest ubezpieczone do przyszłego roku z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Otóż mam takie pytanie.Dostałem w darowiźnie samochód jakie mam zrobić teraz kroki chodzi mi dokładnie o urząd skarbowy,przerejestrowanie pojazdu na siebie itp.Mógłby ktoś opisać jak wygląda krok po kroku zaznaczam że auto jest ubezpieczone do przyszłego roku z góry dziękuję i pozdrawiam.

Nie podałeś od kogo jest darowizna, domyślam się że od kogoś z rodziny, więc nie wiem jak z podatkiem ale dokładnie masz linka niżej i nie ma sensu żeby przepisywał Ci to:

http://www.infor.pl/prawo/darowizny/darowizna-samochodu/305342,Darowizna-samochodu-w-rodzinie.html

Musisz mieć umowę darowizny z którą idziesz do wydziału komunikacji i tam zgłaszasz to.

Jeżeli darujący mieszka w tym samym powiecie co Ty to nie musisz zmieniać tablic rejestracyjnych :)

Na ubezpieczeniu tamtej osoby możesz jeździć chyba 30 dni (coś koło tego) potem musisz wykupić swoje, najlepiej udać się do agenta ubezpieczeniowego który pomoże Ci to załatwić (ja tak zrobiłem, miły pan wypowiedział poprzednie OC i zawarł nowe).

Darczyńca może starać się o zwrot reszty OC o ile jest sens np. zapłacił za cały rok 600zł a minął dopiero kwartał. Co innego jak zapłacił 200zł a mineło 11 miesięcy (Przyszły rok jest za miesiąc :D ).

Mam nadzieje ze nic nie pokręciłem.

Opublikowano

O ile mi się wydaje, to nie musisz wykupywać ubezpieczenia. Jeśli ktoś nie wycofał ubezpieczenia to może jeździć aż się skończy. Chyba, że coś się zmieniło od roku.

Opublikowano

O ile mi się wydaje, to nie musisz wykupywać ubezpieczenia. Jeśli ktoś nie wycofał ubezpieczenia to może jeździć aż się skończy. Chyba, że coś się zmieniło od roku.

I jak to sobie wyobrażasz? Spowodujesz kolizje/wypadek i odpowiedzialność będzie ponosił poprzedni właściciel?

Oczywiście nie musisz zmieniać ubezpieczalni ale musisz mieć ubezpieczenie na właściciela auta bo jak inaczej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...