Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dzień dobry, dobry wieczór

+Penero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hello my friends,

Czy wy też uważacie że mówienie "dzień dobry, dobry wieczór" np. jak ktoś mieszka na wsi i widzi kogoś przechodzącego obok to bezsens?

bo np. jak jest chuyowa pogoda lub ktoś jest wkurfiony to też mam mówić "dzień dobry" i jeszcze bardziej kogoś wkurfiać?

w miastach nie ma takiego zwyczaju że mówi się każdemu na ulicy dzień doberek,

a np. gdy się wchodzi do sklepu (w mieście) to niektórzy mówią do sprzedawcy "dzień dobry"

lub np. w "Biedronce" jak kasierka mnie obsługuje to ma już ustaloną mowe że na przywitanie mówi "dzień dobry" a na koniec "dziękujemy, zapraszamy ponownie"

mnie to zawsze w*****a i nigdy nie odpowiadam kasierką "dzien dobry"

kto to w ogóle wymyślił "dzień dobry" przecież to bezsens

dlatego apeluje do Was abyście nie mówili "dzień dobry" bo to jest żenujące

już lepiej gdyby był zwyczaj mówienia "witam" lub "uszanowanie" wtedy miałoby to sens

papa my friends i pamiętajcie słowa internetowego wujka

Opublikowano

Jak ktoś mówi "dzień dobry", a ty nie odpowiadasz. to po prostu jesteś chamem.

jak ktoś na ulicy powie "dzień dobry" to odpowiem ale ogólnie to mówienie "dzień dobry" jest bez sensu
Opublikowano

jak ktoś na ulicy powie "dzień dobry" to odpowiem ale ogólnie to mówienie "dzień dobry" jest bez sensu

Może tu nie chodzi o sens, tylko o jakąś kulturę, nawet wymuszoną, jeśli Cię to drażni.

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Wiesz to ogólnie nie ma sensu, ale do osób które znasz, czy w sklepie sprzedawcy chyba możesz powiedzieć dzień dobry, jest to taki zwrot grzecznościowy który przyjął się w naszej kulturze. A tak pozatym, czy kiedykolwiek do kogoś na powitanie powiedziałeś uszanowanie ?

Opublikowano

Nie musisz tego mówić i nie musisz też odpowiadać.

Ja mieszkając w UK zawsze mówię Hi albo coś takiego w sklepie (jak już kupuję, nie jak wchodzę).

VNp6c2U.png

Opublikowano

Co Cię boli to Dzień Dobry? Człowiek to inteligentna (w większości przypadków) istota, która została obdarzona jakimś tam myśleniem i jakąś tam inteligencją. Dzień dobry to zwykłe grzeczne przywitanie. Nikt tu nie mówi o przesadnej kurtuazji, a o zwykłym wychowaniu. Bez słowa to można sobie do obory wchodzić gdzie wszystko ma Cię (nie obraź się za wielką literę, ale to z grzeczności) gdzieś. Mnie w domu wychowywali zawsze w szacunku do drugiego człowieka. Nie jedź też nigdy w góry bo tam od pewnej wysokości sobie większość osób też mówi dzień dobry na przywitanie (o zgrozo...). Dalej nie rozumiem co jest złego w tym, że kasjerka chce (lub jej każą) być grzecznym do klienta, ale świat choć małym stopniu jest wtedy przyjemniejszy, niż jakby kasjerka witała Cię (sorry) jakże odpowiednim "Czego?" .

>B.

fiR919k.png

Opublikowano

Ja wchodząc czy to do urzędu czy do osiedlowego sklepu mówię "Dzień dobry", "Do widzenia", "Dobry wieczór".

Tak mi się przyjęło że nie lubię zbytniej oficjalności, a dodam jeszcze od siebie że np w Danii wchodząc do sklepu mówi się Hey to samo wychodząc.

Opublikowano

B

Ja wchodząc czy to do urzędu czy do osiedlowego sklepu mówię "Dzień dobry", "Do widzenia", "Dobry wieczór".

Tak mi się przyjęło że nie lubię zbytniej oficjalności, a dodam jeszcze od siebie że np w Danii wchodząc do sklepu mówi się Hey to samo wychodząc.

W niektórych niemieckich kioskach można usłyszeć "spierdalaj, bo dzwonie na policje"

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Skoro denerwują Cię zachowania, które świadczą o kulturze, no to masz chłopie całkiem duży problem. Wymuszone/wyuczone czy nie, są sytuacje, gdzie po prostu wypada zachować się dobrze. Społeczeństwem kierują konkretne mechanizmy już od setek lat, nie pierwszy raz czytam krytyczne opinie na ich temat, ale pierwszy raz spotykam się z sytuacją, gdzie gość narzeka na "dzień dobry/do widzenia" xD

Qui est le prochain?

Opublikowano

Ja  zawsze  w sklepie  mówie dzień dobry i potem na pożegnanie dziękuje miłego dnia, i w ogóle nie czuje sie w jakikolwiek sposób zazenowany.  Czułbym się głupio gdybym tego nie zrobił bo to jest poprostu odznaka dobrego wychowania.

Opublikowano

Ja zwykle mówię "Dzień dobry", ale większość osób zauważyłam, że mówi "Dobry", albo "Dobrwieczór" czy coś takiego. xD

Opublikowano

dla mnie mówienie "dziań dobry, dobry wieczór" to bezsens i przy tym zostaje :)

kultura to "proszę, dziękuje" itd

dzień dobry jest zbędne

elo ziomki koledzy moi jedyni najdrożsi

Opublikowano

U mnie na wsi jest akurat zwyczaj mówienia "dobry wieczór, dzień dobry itp" to jest dobry zwyczaj jak dla mnie i na niektórych wsiach ludzie są mili dla siebie, wzajemni, uszanują innych a tacy w miastach (nie mówię o wszystkich !) potrafią być gorsi

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Kultura wymaga mówienia "Dzień dobry", "Dobry wieczór".

Osobiście jeżeli kogoś znam, bądź wchodzę do sklepu, baru, pływalni, siłowni etc. zawsze użyje zwrotu grzecznościowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...