Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FPS - sprzęt używany/nowy - co wymienić oraz co podkręcić

.HEAVEN.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ;)

wiem, że jest od tego temat, lecz niestety chce się dowiedzieć o wiele więcej o sprzęcie i wymaganiach cs:go. Obecnie gram na złomie (można tak to w sumie nazwać) i mam baaardzo mało fps (od 15-35).

Moje pytanie jest takie: bardziej opłaca się kupić starszy sprzęt, używany rok - dwa, lecz mocniejszy typu i5, 8gb, karta graficzna może być zintegrowana (teraz kwestia zakupu, nowa czy używana? Tak do 400zł), reszta również na poziomie ''DOBRY''

czy

bardziej złożyć swój sprzęt za 1000-1300zł (taki mam limit) np i3, 4gb, karta również zintegrowana z możliwością dokupienia do 300-400zł nówki lub używki (nie piszcie prosze, że za tyle nie kupię bo ja już mam wszystko gotowe do zakupu jeżeli będzie taka konieczność)

Kolejna część: czy duży wpływ będzie miał na moją grę monitor? Posiadam bardzo stary, jednakże na tamte czasy bardzo drogi monitor, który kosztował mnie prawie 800zł i myślę, że dawałby radę.

Proszę o wypowiedz odnośnie ilości fps na niskich albo średnich przy używce czy też nówce. PS: nie chce kupić używki i nie zmieniać niczego. Chce kupić używkę i ją podkręcać ale nie wiem czy będzie się to opłacało więc pytam o zdanie innych, którzy się na tym znają. 

Bywalec
Opublikowano

Nowy zestaw za 1500 zł powinien wystarczyć żeby mieć te 100+ klatek na niskich detalach.

Monitor nie ma wpływu na ilość fps, tylko i wyłącznie rozdzielczość na jakiej grasz.

Opublikowano

Tak jak ze wszystkim, tak i tutaj możesz trafić na perełkę którą ktoś chce sprzedać jako osoba prywatna bo coś tam coś tam. Musisz dobrze poszukać na OLX, allegro bo na prawdę warto :) Na nowym sprzęcie do 1500zł myślę że wyciągniesz tak jak wyżej wspomniano 100+, więcej nie trzeba :)

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

Zgadzam się, za 1500zł można wyrwać fajny komputerek. Rok temu wylicytowałem na allegro nowego kompa i3 4150, 4 gb ram, dysk 500gb, dobry zasilacz 550w (około 200zł), obudowa 200zł i płyta asrocka. W najbardziej wymagającą grę jaką grałem na tym sprzęcie to Watch Dogs 30 fps (przeszedłem całego na zintegrowanej 4400hd). Dołożyć jakąś dobrą grafikę i byłby bardzo dobry sprzęt. Zapłaciłem za niego 910zł i po 3 miechach sprzedałem w częściach, bo wylicytowałem laptopa. Acer 7750g z i5 2410M, HD 6650M, 8gb ram i 500gb + torba. Gościowi skończyła się gwarancja i chciał go sprzedać. Lapek bardzo mocno się grzał, rozebrałem, przeczyściłem, wymieniłem pastę termoprzewodzącą na procku, grafice i śmiga jak nowy. Gram na nim w GTA V, Lol-a na najwyższych, w GS:GO mam 100-150fps (ostatnio są dziwne spadki nawet do 60, ale dzieje się tak po dłuższym graniu, podejrzewam że znowu trzeba go przeczyścić i przenistalować zasyfiony system). Gram na średnich w rozdzielczości 1600x900. Z Battlefieldem 4 nie miałem problemów, gorzej z Wiedźminem 3 (20-30fps). Gdybym nie miał na co wydać kasy na pewno wróciłbym do PC-ta, ale tego lapka i tak bym nie sprzedał, bo jestem bardzo z niego zadowolony. Co do monitora, to jeśli ma te 22 cale i dobrą rozdzielczość to ok. Moja 19 poszła do konsoli, ale gdybym składał kompa kupiłbym nowy, bo mój ma rozdzielczość 1440x900. Najlepiej podaj dokładną specyfikację komputera jaki chcesz złożyć. 4gb może być trochę za mało, przy 64-bitowym systemie.

#Edit

Laptopa wylicytowałem za 960zł

Opublikowano

Wszystko zależy od twojego budżetu, bo jak masz 2000zł+ to myślałbym nad składaniem nowego kompa, poniżej tej ceny rozglądałbym się raczej na twoim miejscu za jakąś używką. Nie kupuj gotowców z allegro :P

Opublikowano

Wszystko zależy od twojego budżetu, bo jak masz 2000zł+ to myślałbym nad składaniem nowego kompa, poniżej tej ceny rozglądałbym się raczej na twoim miejscu za jakąś używką. Nie kupuj gotowców z allegro :P

Nie mam zamiaru kupować nowego od kogoś, wolę złożyć nowy. Co do budżetu, jeżeli jest to używka to do 1000zł widziałem bardzo fajne w mojej okolicy typu i5, 8gb (karta zintegrowana niestety) i był on za 800zł. Warto dołożyć pare stówek i mieć dobrą kartę? A do złożenia max 1500zł, i3, 4gb, karta pewnie też nie za dobra bo pewnie używkę będę musiał kupić czyli wyniesie to około 1500zł. 

Mam też dylemat odnośnie procka. Widziałem 4 rdzeniowe AMD po 4,3hz lub 3,9 oraz do i5, która ma 3,4 bodaiże. Który procek się bardziej nada pod gry jak i zabawy w internecie typu filmy, yt, fb, jakieś programy w tle typu ts3? 

Opublikowano

Nie mam zamiaru kupować nowego od kogoś, wolę złożyć nowy. Co do budżetu, jeżeli jest to używka to do 1000zł widziałem bardzo fajne w mojej okolicy typu i5, 8gb (karta zintegrowana niestety) i był on za 800zł. Warto dołożyć pare stówek i mieć dobrą kartę? A do złożenia max 1500zł, i3, 4gb, karta pewnie też nie za dobra bo pewnie używkę będę musiał kupić czyli wyniesie to około 1500zł. 

Mam też dylemat odnośnie procka. Widziałem 4 rdzeniowe AMD po 4,3hz lub 3,9 oraz do i5, która ma 3,4 bodaiże. Który procek się bardziej nada pod gry jak i zabawy w internecie typu filmy, yt, fb, jakieś programy w tle typu ts3? 

4 rdzenie AMD to kupa, lepsza i5. AMD żeby dał rade to minimum 6 rdzeni chociaż i tak odbiega od intela.

Opublikowano

4 rdzenie AMD to kupa, lepsza i5. AMD żeby dał rade to minimum 6 rdzeni chociaż i tak odbiega od intela.

Ja mam 6 rdzeniowca AMD i jestem szczerze zadowolony :*

Phenomy(z tych tańszych amd'kow) można ładnie podkręcać tak więc..

Jesli na kompie bd tylko grac,paczyc internety bierz amd'ka :v

Metińczyk z Krew_Ma%C5%82py.jpg i Ko%C5%9B%C4%87_Palca.png

Opublikowano

Ja mam 6 rdzeniowca AMD i jestem szczerze zadowolony :*

Phenomy(z tych tańszych amd'kow) można ładnie podkręcać tak więc..

Jesli na kompie bd tylko grac,paczyc internety bierz amd'ka :v

AMD FX-6300 używam i choć jestem zwolennikiem AMD to wiem Intel ma lepszą wydajność :)

Jeżeli ktoś kupuje amd to jest raczej zmuszony w pewnym czasie go podkręcić.

Opublikowano

Hej. Przede wszystkim CS:GO oparty jest na procesorze. Mniej więcej można to porównać , że 70% - Procesor , 30 % - Grafika. Warto dodać, że GO najlepiej gra się na low detalach połączonych z wysokimi cieniami. 
Co do CS:GO, osobiście poleciłbym procesory intela. W tej cenie , raczej będzie ciężko o dobrą i5. Od siebie proponowałbym poszukać i3 4170 + płyty z chipsetem B85. Możesz kupić na razie 4 - 6 gb ramu , które spokojnie Ci wystarczą, a w przyszłości wymienisz / bądź dołożysz sobie kostki. Grafikę, myślę że do 500 zł znajdziesz od czerwonych : HD 7870 / R9 270, od zielonych : GTX 660.

Jednak pamiętaj, że bardzo ważny jest zasilacz, a stary bądź uszkodzony zasilacz może poważnie zaszkodzić pozostałym podzespołom, więc ja proponowałbym na wstępie zakupić nówkę. Najlepiej 500-550 W, żeby był przygotowany na dalszą rozbudowę. W niskiej cenie znajdziesz dobrego Chiefteca , Thermaltake , BeQuiet - jednak nie modularny. Pozdrawiam :)

MOBO:  GA-B85M-D3H | CPU: Intel Core i5 4460 3.2 GHz / Turbo 3.4 GHz | RAM: Geil Dragon 8 GB DDR3 CL11|
GPU:  Nvidia GeForce GTX 970 OC 4GD5T | CPU cooling: be quiet! Pure Rock BK009 |SSD: SanDisk 128 GB SSD|
PSU:
Chieftec 600W
| Tower: Zalman Z3 +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...