Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konto steam kupione na allegro - kradzież Zielona Góra

Gość 1sharpp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

3 marca 2015 zakupiłem konto orzez allegro na steamie. Zapłaciłem za nie 120zł. Przed kupnem oczywiście posłałem kilka prostych pytań:

Treść wiadomości
Witam,

Jestem zainteresowany kontem steam. Otóż mam kilka pytań:
1) Czy konto nie jest zbanowane?
2) Powód sprzedaży?
3) Czy to jest w 100% prawdziwe konto i otrzymam do niego pełne prawa, oraz stanę się jego pełnoprawnym właścicielem bez próby odzyskania konta, przez sprzedającego?

Konto mogę kupić w każdej chwili, ale musi być spełniony pkt 1 i 3. Jest to chyba oczywistą oczywistością :)

Odpowiedź:

1) Konto nie jest banowane/zbanowane.

2) Powód jest prosty, mały zastrzyk gotówki na zajęcia dodatkowe w szkole, albo chociażby buty na lato. ;)
3) Tak oczywiście dodaje do niego maila, oraz oddaje wszelkie prawa do konta po jego kupnie. 

Co się okazało?
Konto miało bana na CS:GO, a tłumaczenie sprzedawcy było po prostu śmieszne:
Moja wiadomość:

1)

Hmmm, mam problem.

W CS: GO wyświetla na czerwono komunikat :

Globalna kara czasowa
Skazany przez Nadzór - bardzo szkodliwy.

Czytałem że jest to ban za czity. Czemu o tym nie wspomniałeś? Pisałeś że konto nie jest zbanowane, ani zablokowane.
Nie chcę straszyć negatywem, bo zależało mi najbardziej na tej grze. Napisz co mam teraz z tym zrobić.

2)

Poczytałem trochę na temat Vac bana i mam już 100% pewność, że to konto dostało perm bana na zawsze. Nie wiem co na nim zrobiłeś, ale mnie oszukałeś.

Moja propozycja jest taka:
Zwrócę ci to konto, wraz z mailem, a ty zwrócisz mi pieniądze i zapomnimy o sprawie. Jeśli nie odpowiesz, albo się nie zgodzisz, zgłoszę to dla allegro i wystawie konkretnego negatywa. Za takie coś możesz zostać wyrzucony z allegro.

Jego odpowiedź:

Nie wiem, o co chodzi ponieważ konto w żadnej z jakich kolwiek gier nigdy nie było banowane. Takie pytanie, używał Pan może wcześniej innego konta steam na którym otrzymał Pan bana? Istnieje możliwość zdobycia VAC'a z CS'a do innego CS'a.

Na wstępie przyznam, że nie miałem bladego pojęcia o CS:GO. Kupiłem konto bo chciałem sobie pograć z kumplami, którzy również zaczynali. Szukałem rozwiązania, a że zacząłem grę w plemionach zrobiłem wątek i tam doradzili mi o zgłoszenie tego na allegro. Nie zrobiłem tego ze względu na bogatą bibliotekę gier, a miałem wtedy hype na H1Z1, Don't Starve itd. były COD-y, NBA 14 i 15, rage, rust. Sporo fajnych gierek, które bardzo mi się spodobały, a były drogie. Sam dostałem 2 konto na wypożyczenie, a po chwili na własność czyściutkie konto z cs:go, cs 1,6 i tam jeszcze paroma starymi gierami z 5 letnim weteranem za free. Ja w zamian oddałem 2 wioski w plemionach (czyli całe konto), ale mniejsza o to. Mam je do dziś i ugrane prawie 400h.

Wracając do tematu konto służyło mi po jakimś czasie głównie do Don't Starve i rzadko się na nim logowałem. Było tak do listopada. Moje ostatnie logowanie 23 października, a jego 1 listopada. Co jest śmieszne, gość tylko raz wszedł, zagrał sobie w NBA 15 i jest od 31 dni niedostępny. Oczywiście napisałem do niego grzecznego e-maila z prośbą o oddanie, lub pomoc w odzyskaniu konta, ale nie odpisał. Wystawiłem mu więc solidnego negatywa na allegro. Zgłosiłem dla steam o to że ktoś ukradł moje konto i proszą mnie o cd-keye których nie posiadam, więc tak konta nie odzyskam.

Mam jego dane, które mogę wykorzystać, żeby dać mu nauczkę. Posiadam pieniądze, ale nie będę się dawał okradać. Gość na allegro posiada konto junior, więc nie jest pełnoletni. Po jego imieniu i nazwisku znalazłem jego fotki z jakiejś piłki (taki typowy grubasek z gimnazjum). Facebook-a, miał bo pisał tam jakieś komentarze, ale usunął. Po adresie znalazłem jego mieszkanie na mapie, a nr telefonu, nawet gdy kupowałem konto był zły.

Tutaj rodzi się moje pytanie. W jaki sposób się na nim zemścić, znając jego dane? Nasłać na niego kogoś, wysłać list? Mieszkam na 2 końcu Polski, a dokładnie w okolicach Białegostoku. On mieszka w Zielonej Górze/centrum. Nie odpuszczę dla gówniarza, chcę go nauczyć że się nie kradnie.
Opublikowano

super

//daj więcej punktów

Możesz pójść z tym na policję. Co innego by było gdyby nie pisał nic o stanie konta (Vac). A ty masz jego potwierdzenie, że konto ma bana. Jeżeli uważnie przeczytałeś regulamin allegro jest tak coś takiego, że można oskarżyć osobę o niezgodność z towarem (czy coś takiego). Najlepiej wydrukuj rozmowy wasze, i profil steam na którym masz bana, i możesz iść na policję, z tym że sprzedaje towar niezgodny z opisem.

EDIT

On tam pisał że Mogłeś na poprzednim koncie mieć VAC i dlatego teraz dostałeś bana. Jest to nie prawda. Ja też miałem jedno konto zbanowane, ale do drugiego jak jest czyste masz 100%, że nie zbanują Ci go

Opublikowano

Z tym że konto kupiłem 9 miesięcy temu, a na allegro można coś takiego zgłosić po 60 dniach od daty sprzedaży. Co do policji to nie wiem czy będą mieli czas na taką zabawę.

Opublikowano

Z tym że konto kupiłem 9 miesięcy temu, a na allegro można coś takiego zgłosić po 60 dniach od daty sprzedaży.

To mogiła. Już nic z tym nie zrobisz. Było od razu iść z tym. Możesz jeszcze, jak znasz jego adres możesz napisać list do jego rodziców i opowiedzieć im o zaistniałej sytuacji. To jedyne logiczne rozwiązanie.

NA PRZYSZŁOŚĆ 

NIGDY SIĘ NIE KUPUJE/NIE WYMIENIA KONT W CS GO/LOL nawet jeżeli będzie czyste, to napisze sobie właściciel do suportu i mu oddadzą

Opublikowano

Z tym że konto kupiłem 9 miesięcy temu, a na allegro można coś takiego zgłosić po 60 dniach od daty sprzedaży. Co do policji to nie wiem czy będą mieli czas na taką zabawę.

Coś tu nie rozumiem... 

Kupiłeś 9 miesiecy temu i dostałeś vaca CZY

Kupiłeś 9 miesięcy temu i teraz dostałeś vaca

PS: nagle Ci się przypomniało o tym czy co? Bo to troche śmiesze z jednej strony co piszesz, że po 9 miesiącach...

Opublikowano

@.HEAVEN.

Racja trochę dziwne zamiast odrazu to zgłosić to tyle czekał

@Termalek

Racja trochę dziwne zamiast odrazu to zgłosić to tyle czekał

Opublikowano

Nie dostałem Vaca, ponieważ był tam już od początku. Chodzi o to że właściciel, który mi sprzedał konto, zgłosił do supportu kradzież konta i je odzyskał. Co do dziecka minecrafta, niedługo kończę 20 lat, a te konto z avatarem założyłem prawie 4 lata temu. W cs-a nigdy nie grałem na czitach, nawet 1.6. Nie mam problemów z uczciwym graniem, mam 200 winów i kałacha w laurach. Może to nie wiele, ale mam beznadziejną myszkę i mało grałem w 1.6.

wyślij mu paczkę zaadresowaną do niego z papierosami i marihuaną, będzie beka jak odbierze jego matka xp

Szkoda zioła na leszca, lepiej samemu spalić xD
Opublikowano

Wyślij mu list że jak nie odzyskasz pieniędzy to sprawa trafi (gdzieś tam) może jego mamuśka odbierze i się przestraszy ze synalek narobił problemów  xD  xD  xD

Opublikowano

No właśnie tylko jakby miał brzmieć ten list. Bo myślałem żeby mu zamówić dildosa dla matki, ale to trochę dziecinne i nie wyjaśniłoby sprawy. Ogólnie to list byłby najlepszym rozwiązaniem i modlić się żeby to matka przeczytała. Szkoda że nie znam jej imienia, wtedy skierowałbym się bezpośrednio do niej, że synek to złodziej i miałby przypał. Nastraszyć że jeśli nie zwróci pieniędzy, lub konta to sprawa trafi na policje. Chyba że można wysłać list bez imienia, tylko samo nazwisko, wtedy to będzie izi. Chętnie też kupie nowy starter do 2 telefonu i możliwe że ktoś zadzwoni.

Opublikowano

To już musisz sam pomyśleć i napisać  :)  nic innego nie zrobisz jak napisanie tego listu i podanie nr tel

Opublikowano

Ok, jutro coś pomyślę jak ten list napisać i wyślę. Tu już nie chodzi o pieniądze, ale o rzecz ( w tym przypadku konto ). To tak jakby mój ziomek poszedł teraz na policję i zgłosił kradzież iphona, którego od niego kupiłem. Nie mam dowodów że za niego zapłaciłem bo sprzedał mi go na gębę i używam jego danych do logowania do iCloud. Ja bym dostał karę, a on wpierdol. Dla mojego ojca też kiedyś "kolega" sprzedał telefon, który godzinę temu ukradł. Po jakimś czasie była u mojego ojca policja, ale udało się wyjaśnić sprawę i nie miał z tego powodu problemów.

Opublikowano

Zgłosiłem dla steam o to że ktoś ukradł moje konto i proszą mnie o cd-keye których nie posiadam, więc tak konta nie odzyskam

Kupiłeś konto to nie jest to twoje konto :) Wyślij list i napisz "Synek daje hajs albo policaj wita" podziała 100% Kappa

Opublikowano

Jak masz dane synalka, to jest spore prawdopodobieństwo, że jego matka ma to samo nazwisko i mieszka pod tym samym adresem. Jak chcesz pisać list, to zaadresuj po prostu "Szanowna Pani Kowalska" i adres. No chyba nie będą tak głupi i zorientują się, że to do kobiety.

Gorzej jeśli mają jeszcze babcię / córkę / etc. Ale ktokolwiek nie przeczyta prócz tego dzieciaka, to i tak koniec końców list powinien trafić do jego rodziców.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc, właśnie napisałem list na 3/4 kartki A4 do jego matki i zostawiłem swój numer telefonu. Jestem z reguły kulturalnym człowiekiem, więc taki też list napisałem. Niech porozmawia z synalkiem, że się nie kradnie. Mógłbym nawet nie grać na tym koncie przez 3 lata, ale nie ma prawa jego odzyskiwać i używać, nawet jeśli kupiłbym je za 10zł, bo to jest kradzież. Wzmianka o policji też była :). Chociaż nie jestem konfidentem i nigdy nie byłem. Dzisiaj mój ziomek tak miał wyjebane na policje że pomachał im ręką żeby spier*****i, podjechali do nas, wychodzą wkurzeni  pokazują na niego palcem. Zapytali się czy ręka mu nie swędzi, bo ręką to sobie może pomachać w domu. W tym busie to oni wszystko widzą, staliśmy jakieś 50m od nich jak skręcali w uliczkę za blok, specjalnie do nas wycofali i podjechali xD

Jutro wyślę list i dam znać jeśli do mnie ktoś zadzwoni. Dałem jego matce ultimatum konto, albo pieniądze. Dobrze że nie muszę znać jej imienia, bo jej synek by to na pewno wyrzucił. Chciałbym widzieć jego minę jak daje ten list dla matki, a ona po chwili czyta go dla niego i dzwoni do mnie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Napisałem i wysłałem list w tamtym tygodniu, dzisiaj dostałem sms z przeprosinami i informacją że dane do konta, zostały mi wysłane na e-mail. Faktycznie, z tym że list musiał tam dotrzeć we wtorek, bo wtedy otrzymałem tą wiadomość o której nie wiedziałem bo nie zaglądałem ostatnio na pocztę. Wszystko jest elegancko, teraz zadbam o wszystkie cd-keye, dodam swoją kartę, telefon itd. Ciekawi mnie jeszcze kto przeczytał mój list. Przed świętami bardziej się spodziewali pewnie jakiś życzeń świątecznych od rodziny, a tu proszę. Pewnie sam sprzedawca dostał opierdziel od rodziców i kazali mu oddać konto. Przypał mu zrobiłem i to jeszcze przed świętami, no ale liczę na to że więcej nie będzie miał takich pomysłów xD

Jednak list to był dobry pomysł, warto było poświęcić te 1.75zł na znaczek i przejść się na pocztę.

Opublikowano

Napisałem i wysłałem list w tamtym tygodniu, dzisiaj dostałem sms z przeprosinami i informacją że dane do konta, zostały mi wysłane na e-mail. Faktycznie, z tym że list musiał tam dotrzeć we wtorek, bo wtedy otrzymałem tą wiadomość o której nie wiedziałem bo nie zaglądałem ostatnio na pocztę. Wszystko jest elegancko, teraz zadbam o wszystkie cd-keye, dodam swoją kartę, telefon itd. Ciekawi mnie jeszcze kto przeczytał mój list. Przed świętami bardziej się spodziewali pewnie jakiś życzeń świątecznych od rodziny, a tu proszę. Pewnie sam sprzedawca dostał opierdziel od rodziców i kazali mu oddać konto. Przypał mu zrobiłem i to jeszcze przed świętami, no ale liczę na to że więcej nie będzie miał takich pomysłów xD

Jednak list to był dobry pomysł, warto było poświęcić te 1.75zł na znaczek i przejść się na pocztę.

Polecam napisać bloga. Twój wpis jest bardzo interesujący.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...