Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką bibliotekę wybrać do tworzenia okien dialogowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MaM Vs 2015 i zastanawiam się jakie rozszerzenie jest najlepsze do tworzenia okien dialogowych ( mam zamiar się nauczyć ) i chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej. Czytałem o MFC i chcę się dowiedzieć czy warto w tym robić okienka czy może jest coś nowszego. ( Nie chcę się uczyć czegoś przestarzałego).

pl ;)

Opublikowano

MFC ma swoje wady - tylko Windows, dużo makr i bywanie obiektem żartów o samobójstwach. Zasadniczo widziałem że najczęściej poleca się Qt, aczkolwiek będziesz musiał odrobinę pokombinować żeby zmusić je do współpracy z VS2015.

Opublikowano

­Do robienia okienek najlepiej jest wybrać C# - C++ przy nim to śmiech na sali.

Jak patrzę na takie WinApi to mi się śmiać chce.

Jak patrzę na te inne programy do tworzenia okienek to również mi się śmiać chce.

W C++ ciężko znaleźć cokolwiek co, by jakiekolwiek okienka pozwala tworzyć przy nie zbytnim męczeniu się nauką, no może messageBox, ale wątpię, by kogokolwiek zadowolił.

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Szymon2727

Czyli piszesz, że warto byłoby mi poszerzyć swoją wiedzę o c#? Czy może jest jeszcze coś innego ;)?

Aplikacje okienkowe to tylko C-sharp.

Programujesz tylko działania np. przycisku, checkbox'a lub radiobox'a, a wygląd ustalasz za pomocą odpowiedniego menu gdzie sobie taki przycisk możesz np. rozciągnąć, wybrać jego treść.

Jak ja myślę o programowaniu tego w np. WINAPI, gdzie oprócz obsługi okienka trzeba to jeszcze umiejscowić jedynie za pomocą kodu to jednym słowem masakra.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

@Szymon2727 To nie pisz w winapi, tylko w czymś lepszym - nikt cię do korzystania z tego nie zmusza. Tak samo da się robić np. w C++, w Qt z Qt Designer:

wsYf4eX.gif

Opublikowano

@Szymon2727 To nie pisz w winapi, tylko w czymś lepszym - nikt cię do korzystania z tego nie zmusza. Tak samo da się robić np. w C++, w Qt z Qt Designer:

wsYf4eX.gif

Też zamierzam zabrać się niebawem za ogarnianie QT, myślisz, że warto odrazu za to się wziąć, czy najpierw porządnie ogarnąć c++ na konsoli, w sensie klasy itd?

sygna.jpg

Opublikowano

@Pan Janusz Owszem, działanie aplikacji konsolowych jest o wiele prostsze niż okienkowych - no i Qt wykorzystuje "klasy itd", więc należy je znać.

Opublikowano

Też zamierzam zabrać się niebawem za ogarnianie QT, myślisz, że warto odrazu za to się wziąć, czy najpierw porządnie ogarnąć c++ na konsoli, w sensie klasy itd?

Tak, sama pamięciówka nic Ci nie da, a dodatkowo będziesz miał mniej swobody i nie będziesz wiedział co dokładnie robisz.

­

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...