Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[EDB] Przepisy ruchu drogowego

Maczała

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Jakie przepisy ruchu drogowego chciałbyś zmienić które pozwoliłyby na zmniejszenie liczby wypadków i katastrof komunikacyjnych?

Z góry dzięki ­

Pozdro :)

Opublikowano

Z pewnością dużo wyższe mandaty oraz podniesienie kary grzywnych. Piłeś, siadłeś za kółkiem, dożywotni zakaz prowadzenia auta. 

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Opublikowano

Z pewnością dużo wyższe mandaty oraz podniesienie kary grzywnych. Piłeś, siadłeś za kółkiem, dożywotni zakaz prowadzenia auta. 

To co kolega+ ograniczenie, gdzie można robić prawko do np. 45 roku życia(nie oszukujmy się ktoś kto nie miał zajawki zrobić albo był noskillem w tym temacie nie powinien robić później mam kilka przykładów takich ludzi ciotki/sąsiedzi np. jeżdżą na ręcznym^^ albo jeżdżą na dwójce bo po co im reszta biegów i ogólnie zero ogarnięcia za kierownicą zagrożenie dla innych ludzi itd.). Odbieranie prawka staruszkom, którzy mają 70+ lat(mam takiego w pobliżu dziadka 80+lat j****y 50km/h w miejscu zamieszkania, gdzie chodzą ludzie albo te przykłady, gdzie dziadek wjeżdża autem do sklepu).

Opublikowano

Czy kara grzywny nie jest częścią mandatu?

To co kolega+ ograniczenie, gdzie można robić prawko do np. 45 roku życia(nie oszukujmy się ktoś kto nie miał zajawki zrobić albo był noskillem w tym temacie nie powinien robić później mam kilka przykładów takich ludzi ciotki/sąsiedzi np. jeżdżą na ręcznym^^ albo jeżdżą na dwójce bo po co im reszta biegów i ogólnie zero ogarnięcia za kierownicą zagrożenie dla innych ludzi itd.). Odbieranie prawka staruszkom, którzy mają 70+ lat(mam takiego w pobliżu dziadka 80+lat j****y 50km/h w miejscu zamieszkania, gdzie chodzą ludzie albo te przykłady, gdzie dziadek wjeżdża autem do sklepu).

Twoje podejście jest złe.

Jak sobie wyobrażasz że taka osoba po 45 roku życia zda prawo jazdy jak trójki nie wbije? Egzaminatorzy nie mają oczu w dupie a łapówek też nie przyjmują. A co z takimi co utracili prawko? Np. za punkty.

Druga sprawa to te "ludzi ciotki/sąsiedzi np. jeżdżą na ręcznym^^ albo jeżdżą na dwójce bo po co im reszta biegów" to typowi niedzielni kierowcy i muszę Cię rozczarować ale oni albo powodują otarcia na parkingu albo uszkodzenia swojego auta (tarcza sprzęgła czy też okładziny hamulca pomocniczego). Najwięcej wypadków powodują młodzi ludzie.

Prawo jazdy po którymś roku życia np. 65 powinno być weryfikowane czyli lekarz i badania psychologiczne (czas reakcji, widzenie po zmroku itp) jak dla zawodowego kierowcy, jak ktoś to przejdzie to czemu miałby dalej nie jeździć?

Wyższe kwoty mandatów nic nie dają :) uwierzcie mi.

Ja myślę że powinno zaostrzyć się kary za jazdę niesprawnym autem oraz zagrażającym bezpieczeństwu ruchu drogowego.

Przeglądy techniczne powinny być bardziej rygorystyczne, diagnosta powinien dokładnie prześwietlić najważniejsze elementy auta, czyli zobaczyć stan klocków hamulcowych itp, opony powinien sprawdzić a nie tylko oświetlenie i zawieszenie oraz czy auto hamuje gdy on wjeżdża na kanał.

Kolejna sprawa to zmiana kursu na prawo jazdy, temat rzeka nie będę rozwijał ale aktualnie jest to nauka jak zdać egzamin a nie jak jeździć.

Myślę też że alkomat podłączony pod zapłon auta byłby dobrym rozwiązaniem.

Dmuchasz, zielone, jedziesz. Mało kto by dmuchał za kierowce żeby ten mógł pijany jechać autem.

A i oczywiście kary za omijanie tego systemu takie same jak za jazdę po pijaku.

Edit: Zapomniałem dokładnie co do tematu OBOWIĄZKOWE OGUMIENIE ZIMOWE W ZIMĘ!

Opublikowano

Czy kara grzywny nie jest częścią mandatu?

Twoje podejście jest złe.

Jak sobie wyobrażasz że taka osoba po 45 roku życia zda prawo jazdy jak trójki nie wbije? Egzaminatorzy nie mają oczu w dupie a łapówek też nie przyjmują. A co z takimi co utracili prawko? Np. za punkty.

Druga sprawa to te "ludzi ciotki/sąsiedzi np. jeżdżą na ręcznym^^ albo jeżdżą na dwójce bo po co im reszta biegów" to typowi niedzielni kierowcy i muszę Cię rozczarować ale oni albo powodują otarcia na parkingu albo uszkodzenia swojego auta (tarcza sprzęgła czy też okładziny hamulca pomocniczego). Najwięcej wypadków powodują młodzi ludzie.

Prawo jazdy po którymś roku życia np. 65 powinno być weryfikowane czyli lekarz i badania psychologiczne (czas reakcji, widzenie po zmroku itp) jak dla zawodowego kierowcy, jak ktoś to przejdzie to czemu miałby dalej nie jeździć?

Wyższe kwoty mandatów nic nie dają :) uwierzcie mi.

Ja myślę że powinno zaostrzyć się kary za jazdę niesprawnym autem oraz zagrażającym bezpieczeństwu ruchu drogowego.

Przeglądy techniczne powinny być bardziej rygorystyczne, diagnosta powinien dokładnie prześwietlić najważniejsze elementy auta, czyli zobaczyć stan klocków hamulcowych itp, opony powinien sprawdzić a nie tylko oświetlenie i zawieszenie oraz czy auto hamuje gdy on wjeżdża na kanał.

Kolejna sprawa to zmiana kursu na prawo jazdy, temat rzeka nie będę rozwijał ale aktualnie jest to nauka jak zdać egzamin a nie jak jeździć.

Myślę też że alkomat podłączony pod zapłon auta byłby dobrym rozwiązaniem.

Dmuchasz, zielone, jedziesz. Mało kto by dmuchał za kierowce żeby ten mógł pijany jechać autem.

A i oczywiście kary za omijanie tego systemu takie same jak za jazdę po pijaku.

Edit: Zapomniałem dokładnie co do tematu OBOWIĄZKOWE OGUMIENIE ZIMOWE W ZIMĘ!

Jak młodzi ludzie nie będą jeździć to będziesz śmigał z laczka i płacił takie kokosy za np. głupi cukier w sklepie bo dużo osób pracują na dostawczakach itd. jak ktoś ma "downa" lubi sie popisywać to powinien odpaść w przedbiegach, ale tu instytucjom zależy na kasie nie na wykształceniu dobrego, rozsądnego kierowcy. "Jak sobie wyobrażasz że taka osoba po 45 roku życia zda prawo jazdy jak trójki nie wbije?" potwierdziłeś tym moje zdanie we wcześniejszym poście. Ktoś kto by stracił miałby możliwość zdania ponownie całego testu, więc nie bierz kogoś kto jeździł samochodem, a  kogoś kto nigdy nie jeździł . Z tymi alkomatami w samochodach to nie realne bo mając starego golfa(Państwo musiałoby mi wjebać ten alkomat, gdzie to jest nieopłacalne dla nich, a kazać całemu krajowi instalować na własny koszt musiałby się ktoś zamienić mózgami z  własnym "pędzlem" . Niedzielny kierowca nawet nie zna dobrze przepisów, więc to jest dopiero zagrożenie. Z tym weryfikowaniem kto jest zdatny było by najlepsze, ale co z tego, że nie realne jak z tymi alkomatami podłączonymi do stacyjki, za dużo kasy/czasu nieopłacalne. Nie da się utworzyć czegoś takiego, żeby było z*********e idealne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...