Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki silnik do gry? ;d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, kilka dni temu zacząłem się uczyć Javy i powiem że nawet mi dobrze idzie z porównaniem jak zacząłem uczyć się PHP i według mnie już znam sporo podstaw. Ale uczę się Javy głównie by móc robić jakieś gry :D na windowsa i z czasem na androida :D ale głównie interesuje mnie windows w tym momencie i mimo że wiem BARDZOO mało na temat Javy to chciałbym się kierować głównie w storne tworzenia gier tylko nie mam o tym dużego pojęcia ;d jaki silnik użyć, czy faktycznie warto w Javie jest robić gry w 3D (znalazłem ten język jako łatwy dla mnie) i czy w ogóle są jakieś silniki gier pod Javę np, z dobrą grafiką, cieniami oświetleniami itd itp.. i o co chodzi np z OpenGL bo wiem że to ma jakiś związek z Javą :D

Jak już mówiłem w tym temacie nie jestem jakoś obeznany i chciałbym w niego wejść :)

Pozdro

Opublikowano

jaki silnik użyć

http://slick.ninjacave.com/- Najprostsze. Tylko 2d.

https://libgdx.badlogicgames.com/- też dość proste, dużo więcej możesz z tym zrobić (w tym tworzyć pod dowolną platformę). Bardziej do 2d, ale istnieje możliwość tworzenia w 3d.

http://jmonkeyengine.org/- Zdecydowanie do 3d.

czy faktycznie warto w Javie jest robić gry w 3D

Tak. W tym samym stopniu co w innych językach.

czy w ogóle są jakieś silniki gier pod Javę np, z dobrą grafiką, cieniami oświetleniami itd itp..

JMonkey ma spore możliwości.

i o co chodzi np z OpenGL bo wiem że to ma jakiś związek z Javą :D

Nie ma wiele wspólnego. OpenGL to API do tworzenia grafiki, z którego możesz korzystać w Javie przez LWJGL czy JOGL (w innych językach też możesz, wtedy musisz użyć innych bibliotek). Korzystając z nich tworzy się silniki graficzne.

708121422388637873334.png

Opublikowano

@Jaca777 dzięki za info ;) Ale mam jeszcze jedno pytanie ;d jak to jest np, z tworzeniem różnych modeli/grafiki i animacji które można później użyć? wszystko jest w tym jmonkey? jakieś specjalne rozszerzenia plików są itp?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

LWJGL to nie silnik tylko biblioteka (Która nam zrobienie silnika/gry może umożliwić, ponieważ niesie ze implementacje OpenGL'a, GLFW, itd). :)

Ja słyszałem o takim silniku jak jMonkeyEngine, możesz spróbować. :)

Opublikowano

Silników dla Javy nie znam, lecz mogę ci polecić bibliotekę LWJGL, chociaż prostą grę platformową w 2D możesz napisać bez używania zewnętrznych bibliotek. Możesz to zrobić nawet w samym Canvas... To proste i szybkie rozwiązanie ;)

r9wfFzB.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...