Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić ekwipunek w grze rpg?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam TuT jak zrobić taki ekwipunek żeby od zakupionego przedmiotu szedł do ekwipunku jak w grze np "Gladiatus"

2LaT.gif

Opublikowano

Witaj,

Wytłumaczę Ci to:

Baza players_item

id | owner_id | name | description | stats | equip

1  | 12           | bron   | fajna bron  | 1,2,3| 1 <-- ta jedynka będzie znakiem że przedmiot jest założony 0 że znajduje się w ekwipunku

Tera kwesta operacji zakupu:

Gdy gracz kupi przedmiot wykonaj zapytania, dla tej struktury podanej wyżej będzie to wyglądać tak:

$db->query('INSERT INTO players_item (owner_id, name, description, stats, equip) VALUES ('13', 'nazwabronikupionej', 'opis', '1,2,3', 0)');

W plecaku wyświetlasz itemy:

$db->query('SELECT * FROM players_item WHERE equip = 0');

W razie pytań, pytaj pod tematem.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Opublikowano

Witaj,

Wytłumaczę Ci to:

Baza players_item

id | owner_id | name | description | stats | equip

1  | 12           | bron   | fajna bron  | 1,2,3| 1 <-- ta jedynka będzie znakiem że przedmiot jest założony 0 że znajduje się w ekwipunku

Tera kwesta operacji zakupu:

Gdy gracz kupi przedmiot wykonaj zapytania, dla tej struktury podanej wyżej będzie to wyglądać tak:

$db->query('INSERT INTO players_item (owner_id, name, description, stats, equip) VALUES ('13', 'nazwabronikupionej', 'opis', '1,2,3', 0)');

W plecaku wyświetlasz itemy:

$db->query('SELECT * FROM players_item WHERE equip = 0');

W razie pytań, pytaj pod tematem.

A jak zrobić taki ekwipunek?

overview.jpg

2LaT.gif

Opublikowano

W html zdefiniuj sobie pola (osobne divy) z nazwami equipment_helmet, equipment_weapon  itt,  na poszczególnych współrzędnych i za pomocą np. ajaxa wczytuj sobie do poszczególnych okienek danego typu item.

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Nie licz że damy Ci gotowy kod który tylko wkleisz, napisałem Ci co zrobić, poczytaj o ajaxie, stwórz pola w html, pokombinuj z ajaxem i dopiero wtedy wklej kod i poproś o pomoc.

@Edit Jupiii 5-setny post :D

Opublikowano

@Salur

Tylko nie wiem jak od początku się za to zabrać.

wszyscy tak piszą ze nie wiedzą jak się za to zabrać bo chcą żeby im wytłumaczyć a najlepiej napisać . Napisał ci co masz zrobić wiec siadaj i pisz

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

Prosta rada - jak nie wiesz nawet jak coś zacząć, to się za to nie bierz, ucz się dalej programować robiąc prostsze rzeczy, byle samodzielnie. Robiłem z @Salur coś podobnego, ale gdyby nawet zdecydował się Ci to pokazać to jestem pewien, że byś i tak nie umiał tego ogarnąć na własne potrzeby.

PS

Marudzenie, że coś nie wychodzi po kilku godzinach prób jest mega słabe - z takim podejściem nie napiszesz żadnej gry, gdzie czasem nad jakimś elementem siedzi się kilka dni, googlując, testując rozwiązania, douczając się w locie.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Nie wychodzi mi to.

I co konkretnie ci nie wychodzi? Z czym konkretnie masz problem? Czego nie wiesz?

Na forum przychodzimy z konkretnymi problemami. Twój jest zbyt ogólny.

Chcesz zrobić grę www? A znasz chociaż jakiś język, który ci to umożliwi?

gamedevmania.com

Opublikowano

No jak autor tematu napisał że szuka TuT to chyba chce wiedzieć jak zrobić wszystko krok po kroku ;)

Najlepiej dojść do tego samemu ale jak chcesz to trzymaj :

No lepiej żeby nikt tego nie oglądał. Idzie się zadławić takim kodem.

Nie rozumiem, dlaczego ludzie nie mający pojęcia o programowaniu nagrywają takie poradniki.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Writen

Bo nie mają pojęcia, że nie maja pojęcia :D

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...