Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop i mniejsza predkosc internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wlasnie zmienilem operatora internetowego. Predkosc mojego aktualnego internetu (wedlug oferty) to 250 mb/s. Na moim starym (10 letnim) kompie, gdy podlacze sie przez kabel do routera uzyskuje predkosc 245-250mb/s, a jesli podlacze sie przez kabel do laptopa (lenovo g510) to mam tylko 90-100mb/s. Czym moze to byc spowodowane? Jakies sterowniki zainstalowac? System mam win 8.1

9YbAX2Z.png
Opublikowano

Pewnie twoja karta śieciowa nie obsługuje taką prędkość ;).

Jeśli nie odpisuje w temacie napisz mi na priv
Opublikowano

W komputerze masz kartę sieciową 1Gbit/s, a w laptopie masz 100Mbit/s. To normalne i nic na to nie poradzisz. 

btw. na wifi osiągniesz co najwyżej 54Mbit/s.

Musiałbyś mieć jakąś zewnętrzną kartę sieciową, jednak takich raczej nie ma do laptopów pod USB.

@Ktosiu ano tak, zapomniałem o N, ale z kartami na USB to mnie zaskoczyłeś. Nigdy ich nie sprawdzałem więc w sumie nie wiedziałem xD

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Na N bez problemu osiągnie lepsze transfery więc jeśli ma taką kartę wystarczy że się tylko połączy wcześniej ustawiając router na ten zakres jeśli w ogolę go ma.

Akurat nowe laptopy mają karty z obsługą pasma N i bez problemu można kupić dodatkowe karty na USB

G510 ma 1 Gb kartę sieciową tak samo ma wifi z obsługa N więc nie tędy problem. 

Jaki jest router ? 

p.s. W sumie nie ma żadnego problemu bo transfery i tak po sieci domowej mieszczą się w granicach 50-100 Mbps a przesył plików z netu praktycznie nigdy nie będziesz miał większy niż 3-5 Mb/s 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...