Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opinia , pomoc , porada.

Kucziczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam zamiar zakupić komputer do gry głownie "moba" League of legends , oraz standardowego przeglądania sieci.

Odszedłem od zamiaru kupna gotowego taniego kompa na allegro , w zasadzie dzięki waszemu forum.

- Jaki posiadasz budżet na kupno?

* 1100-1200
- Jaka jest specyfikacja dotychczasowego sprzętu?  
CPU : Intel Celeron E3400 @ 2.60GHz
RAM : 2,00GB 1-Kanałowy DDR3 @ 399MHz (6-6-6-15)
Plyta główna : MSI G41M-SP20 (MS-7592) (CPU1)
Grafika : 1023MB NVIDIA GeForce GT 520 (Undefined)
Dysk : 931GB Western Digital WDC WD10EZEX-00ZF5A0 ATA Device (SATA)
Obudowa : Midi - Tower ? Mam taką nadzieję , że się nie mylę.
Zasilacz: LPK12-23E 3*SATA (firmy nie znalazłem na zasilaczu , ale google mówi że firmy Akyga) 420W
Windows 7 ultimate x64
- Co chcesz osiągnąć poprzez kupno/modernizacje sprzętu?
* Stabilizację FPS w grach moba. Nie chodzi mi o 100+ fps , ale dajmy na to te 70-90 ale stałe , a nie spadające do 30
- Do czego ma służyć komputer/laptop?
* Głównie do gier moba " league of legends" , filmy , normalne użytkowanie internetu.
- Czy komputer będzie rozbudowywany?
* Raczej tak , ale nie zmierzam w kierunku budowy monstrum.
- Kiedy masz zamiar kupić zestaw komputerowy?
*  W tym tygodniu.
- Czy komputer/laptop ma zawierać system operacyjny (dotyczy obu), monitor czy inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.) (dotyczy jedynie komputera).
* Nie
- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły; CPU, GPU, RAM? (dotyczy jedynie komputera)
* Nie , chyba że ktoś mi to poleci.
- Co ma być głównym atutem komputera: cisza, wydajność, pobór prądu?
*  Wydajność w grach moba.
- Jaką masz rozdzielczość monitora, jeśli go posiadasz? (nieobowiązkowe)
* Samsung 1920x1080@60Hz
- Dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu.
* Niska cena , wydajność ( w granicach rozsądku cenowego)

Przeszukałem forum , trochę siedziałem i kombinowałem no i mam coś takiego.
Z tym że mam pewien problem , z racji ograniczonego budżetu zostawiam stary napęd optyczny oraz dysk chyba że doradzicie coś innego.
Ale z kolei chcę również zakupić dysk ssd , teraz pytanie (będzie tam system itd...) 60 GB czy 120GB widziałem z Kingstona za 210 zł (120GB)
I teraz pytanie... zrezygnować z zestawu z karty graficznej i zostać przy aktualnej (jak na razie) , kupić ssd zamiast grafy i dajmy na to za 2-3 miesiące kupić grafę jakąś za 500-600zł.
Czy może brać zestaw jak leci i kupić dysk sobie pózniej.

No i kolejna prośba , przejrzyjcie ten zestaw i jak da się na czymś zaoszczędzić do walcie smiało. No i obadajcie to pod względem no wiecie "technicznym" czy to do siebie wszystko pasuje , bo ja laik jestem...Choć sugerowałem się głównie gotowymi zestawami.

Ehh... no i pytanie. Jaka jest różnica w ramie między CL9,CL10 a CL11. Wybrałem 9 , bo gdzieś wyczytałem że to coś z czasem to myślę że szybciej tym lepiej. Poprawcie mnie jak jestem w błędzie.

Dziękuje serdecznie za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam , Kucziczu.
Kucziczu.jpg
Opublikowano

Hej. Już zdecydowałem , biorę graficzną dysk sobie dokupię pózniej. Nie zwracajcie uwagi na 1-szego posta już wszystko wyszukałem w internecie.

Proszę o małe potwierdzenie że wszystko będzie współgrać , czy zasilacz jest git.

http://www.morele.net/inventory/info/uTGm1/

Zasilacz 500W , ale teraz pytanie czy spokojnie starczy mi 400W ? Niby różnica 35 zł , ale jednak a skoro starczy to po co przepłacać.

Obudowę wybrałem , bo "mi" się podoba. Ale nie podoba mi się cena , bo jak wiadomo chciałem tanio.

Teraz pytanie , czy lepiej jest obudowa z montowanym zasilaczem na dole czy górze ? Dodam że skrzynka będzie stała bezpośrednio na "wykładzinie dywanowej" , no chyba że ją czymś podłoże jeśli będzie trzeba.

Jak macie jakieś fajne , godne polecenia obudowy tańsze to walcie po jest ich sporo na morele i ciężko wybrać , a może ktoś z Was miał okazję jakaś "widzieć,mieć"

Mam nadzieję że ktoś mnie utwierdzi w przekonaniu że wszystko ok.

Dzięki

@Edit

Gdzieś widziałem coś o kodach , że montaż kompa za 1 zł ? Może miałem zwidy , a jeśli nie to jakie muszę spełnić wymagania żeby rzekomy kod zadziałał ?

Bo szczerze mówiąc lubię majsterkować i pewnie z YT bym dał rade sam skręcić , ale mam ostatnio pecha i nie chce nim zjeb....

Kucziczu.jpg
Opublikowano

Ta obudowa jest słaba, lepszy jest Gladius M20:

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m20-pure-black-spc125-707037/

Gembirda są dobre jedynie te po 50-60 zł, kiedyś dawałem do tańszych zestawów, dość dobrze wytrzymują jak na taką cenę.

Z zasilaczy to nawet tańszy GPA starczy:

http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-iarena-series-ac-230v-500w-bulk-gpa-500s8-384671/

Kod masz tu:

• Promocja #2: usługa złożenia komputera za 1 złoty i wysyłka gratis - co trzeba zrobić:
  • Umieść w koszyku usługę złożenia zestawu komputerowego bez dodatkowego chłodzenia (Kliknij tu!) albo z dodatkowym chłodzeniem (Kliknij tu!)
  • W koszyku z zamówieniem w polu "Wpisz kod promocyjny" dodaj: W3FHN58JFW
  • Koszty wysyłki i cena usługi składania komputera zostaną zmienione automatycznie - gotowe!

Opublikowano

Rzeczywiście fajna obudowa , chociaż jest gdzie kable schować.

A co sądzisz o tej?http://www.morele.net/obudowa-i-box-hacker-925-bez-zasilacza-628033/   

Niby wygląda fajnie , ale tak z doświadczenia opłaca się oszczędzić te 30zł i potem się wkurzać ?

Co do zasilacza , dzięki a co z tym zasilaczem 400W który jest dodawany w zestawach do 1200 chyba. http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-400s8-80-400w-bulk-gpa-400s8-397276/

Opłaca się go brać , czy lepiej zostać przy tym GPA 500W który podałeś.

Dziękuję za kody :)

Kucziczu.jpg
Opublikowano

Zasilacz jest tej samej firmy, więc oba dobre. Jednak 500W daje ci zapas mocy na wypadek rozbudowy z czasem.

A co do samego komputera to ja bym jeszcze zastanawiał się, czy nie lepiej wziąć używaną i3, czy może nawet i5 jakąś starą? Na pewno będzie miała większą moc, a po dołożeniu konkretnej grafiki z czasem będzie to o wiele lepszy komputer.

Jeżeli nie zależy ci na OC to bym brał i5-2300 + H61 (płyta główna). obudowę, dysk i nagrywarkę i ram już masz. Tylko zasilacz bym wziął, bo ten już swoje lata ma. I jeszcze by ci zostało kasy więc mógł byś wziąć jakąś grafikę jak HD7850 2GB GDDR5 256-bit. (mogę się mylić, ale tak jak patrzę po cenach (bo sam teraz myślę nad złożeniem czegoś na 1-2 generacji i5-i7, to ceny są dobre).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Zostanę przy 500 , dzięki :)

No racja , przeglądałem i3 np. http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-4160-lga1150-64bit-3-6ghz-54w-cache-3mb-box-bx80646i34160-655429/

Cena całkiem fajna , ale własnie problem w tym że troszkę ograniczony budżet i chciałem sklecić kompa typowego do lol'a , a wiadomo lol to nie wiedzmin.

Ogólnie rzecz biorąc malo korzystam z kompa (Dużo pracy , mało czasu -.-) i tak szczerze szkoda mi "na teraz" kasy , żeby kupić coś dobrego i nie wykorzystać tego.

Myślę że poczekam , przepykam na tym i może za rok - 1,5 znowu pozmieniam:)

Zresztą i tak jestem zadowolony że tutaj trafiłem , bo teraz już bym dostał paczkę z allegro z "komputer monstrum 6 rdzeni" za 1100 zł i pewnie bym się pociął :D

Także 1 życie uratowane ^^

Wszystko , czego nie byłem pewien wyjaśnione.

Dziękuję za pomoc :)

Kucziczu.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...