Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z płynnością działania systemu.

TheMiszu

Pytanie

Opublikowano

Witam! 
Kupiłem niedawno (w sierpniu) laptopa. HP Pavilion jego specyfikacje to : 

8 GB Ram

4 x 2.0 GHz Amd A8

Dysk 1.0TB 

Jak na dość nowy komputer, chodzi strasznie. Nie wiem w czym może być problem, działania między oknami dialogowymi są chaotyczne i mocno opóźnione. Nie chcę już wspominać o przeglądarce... Myślę, że procesor nie jest aż tak słaby żeby przeglądanie facebooka, czy oglądanie filmów na YouTube było jakimś strasznym obciążeniem . Nie rozumiem logiki przyczyn skoro :
- komputer jest nowy 

- Nie jest w ogóle zaśmiecony 

- jest regularnie skanowany i posiada oryginalne oprogramowanie antywirusowe również oryginalny system operacyjny

- dysk jest dość pojemny 

Wyczytałem, iż podstawą problemu może być brandowanie HP czyli ta nakładka na system. Zrobiłem więc format i zainstalowałem "czysty" windows. Nie pomogło... 

Dysk jest w pełni sprawny również sprawdzałem oprogramowaniem do diagnostyki. 
Myślę, że jest to dosyć wyczerpujący opis problemu. 

Proszę o pomoc i pozdrawiam!

sygnats.png

ja zrobiłem tą sygne

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oryginalnie powinieneś mieć windows 7 chyba nawet PRO na nim, bardziej dostosowany jest do tego modelu procesora i grafiki.

Działa po prostu na nim płynniej , wersja winsowsa 7 też nie ma tu nic do rzeczy  bo wszystkie są takie same ale jak widać ktoś nawet nie potrafi rozsądnie stwierdzić dlaczego właśnie Ultimate , najbardziej pamięciożerny i usługożerny ma być najlepszym systemem dla niego skoro nie jest dla innych komputerów zbyt dobrym wyborem.  

Problemów z innym sprzętem żadnych nie masz, SMART w laptopie już dawno by cię o tym powiadomił przy uruchamianiu . 

Jak pisałem wcześniej , wszystko to wina procesora i grafiki nie mających zbyt dobrej wydajności zwłaszcza że masz wersję zintegrowaną z procesorem a nie dedykowaną przy nowych systemach w8 i w10. 

LOL ma to do siebie że jego engine jest niezbyt obciążające dla procesora i grafiki, działa nawet na słabszych sprzętach płynnie, pisałem o innych grach przy których zaczynają się dopiero problemy na tej grafice. 

Sprawdź jak Win 7 jak działa, powinieneś też mieć licencję na niego jak nie na nalepce to z dokumentami , no chyba  że zamieniłeś jednak na licencję z Win 8 przy zakupie, ewentualnie na w10 uaktualnij obecny. Nie instaluj żadnego oprogramowania od HP poza zarządzaniem energią i ściąg wcześniej tylko sterowniki do wifi i karty sieciowej. 

Nie instaluj potem też żadnych sterowników nawet najnowszych, wszystko co potrzeba powinien ściągnąć system. To czego nie uaktualnił system uaktualnij ty. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No to lepiej kupić taki procesor i wydać 500 zł zamiast kupować nowy komputer ;p Tylko wolałbym się przerzucić na intel bo stwierdzam fakt iż AMD to gówno ;p Wydaje mi się, że potrafię wymienić procesor, wystarczy tylko odkręcić wentylator i miedź od odprowadzania ciepła. Pod tym jest procek ;p 

sygnats.png

ja zrobiłem tą sygne

Opublikowano

Ehh Panowie kulturka... xD 

@ kamil2321

Windowsa mam 8 xD i faktycznie grafika to Radeon R5 

Częstotliwość ram to ok 800 MHz 

Tu są screeny o ktore prosiles :

http://screenshot.sh/oB0BDb7522BUZ

http://screenshot.sh/m8SIpAzUZ8zn5

@Ktosiu Gry nie chodzą najgorzej , da się grać na średnich w Lola i lagów nie ma ;p 

sygnats.png

ja zrobiłem tą sygne

Opublikowano

Rozpierdalasz człowieku głupotą i powtarzaniem bzdur. Nie potrafisz nawet przeczytać postu dokładnie jaki napisał. 

Nic nie jest uszkodzone i nie ma potrzeby sprawdzać bo już to zrobił jeśli chodzi o dysk. , to tylko wina słabego procesora i grafiki które niestety nie są wydajne dla A8  zwłaszcza w wykonaniu laptopowym i na dodatek energooszczędnym.

Twoja wiedza jak widzę w tym kierunku jak zwykle jest zerowa, jak procesor AMD może mieć kartę intela !   Dla twojej informacji ma grafikę Radeona R5  Beema/Carrizo-L.  90% gier na tej karcie w laptopie ledwo wyciągnie 50 FPS na LOW i to w najniższej możliwej rozdzielczości, nawet niższej niż rozdzielczość samej matrycy HD laptopa! 

Laptop to pewnie HP Pavilion chyba g15 ( albo 15-g nie pamiętam serii )   z  AMD A8-6410. 

To nie pierwszy laptop co przechodzi przez moje ręce z tym albo podobnym procesorem i wszystkie mają ten sam problem z wydajnością po jakimś czasie działania systemu, dokładanie RAM czy kupienie z taką ilością było tylko zbędnym wydaniem kasy, identycznie działał by z 4 Gb.

Problemem w przeglądarkach są najnowsze wersje Flasha a w systemie oprogramowanie HP dołączane razem z systemem które w samych zasobach zabiera prawie 40-50 % , zoptymalizować należy usługi i programy producenta i liczyć że przynajmniej w niewielkim stopniu przyspieszyło się system. 

Dla tego laptopa to typowa konfiguracja zestawu pod biuro i pakiety biurowe np  Offisa , z nimi działa dobrze i stabilnie. 

Opublikowano

W takim samym stopniu jak w8 , na inne i lepsze systemy od Microsoftu nie masz co liczyć bo ta inwigilacja będzie z czasem zwiększana. Nie zaszkodzi przetestować wydajność na w10 bez softu producenta. Sterowniki powinieneś mieć wszystkie od razu zainstalowane bez jednego , góra dwóch głownie od zarządzania energią

Opublikowano

Jaka nakładka na system ? Masz najnormalniejszy czysty system, zasyfiony tylko programami od producenta ( pewnie wszystko doinstalowane i nic nie wyłączone ) 

Nie problem wywalić wszystkie supporty itp pierdoły, komunikatory, steamy czy teamśpiki by nie startowały razem z systemem. Masz zdechlaka dla księgowej niestety, problemy mogą być juz przy flashu na takim sprzęcie. 

Wydajnościowo procesor z grafiką jest słabszy od porównywalnego i3 4 generacji.

Niestey by uzyskać wydajniejszy system trzeba indywidualnie podejść do systemu, powyłączać usługi , ustawić sobie programy by wzrosła jego wydajność. Żadne programy do niby podnoszenia wydajności, czyszczenia systemu nigdy nie podniosą wydajności, wręcz obnżą ją jeszcze bardziej im częściej będą używane. 

Opublikowano

Na 100% nie potrafisz i nie masz czym odlutować procesora i przylutować go do płyty.

Opublikowano

Problem w tym, że właśnie 8 miałem oryginalnie . Kupiłem lapka w UK, więc może to coś zmienia, bo nie dostałem ani klucza, ani nalepki żadnej na obudowie ani nic ;p dostałem kompa i gwarancje i zasilacz :D a windowsa żadnego nie dostałem ;p tylko to chyba wersja startowa jest czy coś ;p nie wiem 

sygnats.png

ja zrobiłem tą sygne

Opublikowano

Nie startowa,  tak po prostu jest sprzedawany w Anglii, w Polsce z Windowsem 8 i z W7 PRO  do wyboru z downgarde.

Klucz masz pewnie w biosie na stałe zapisany, instalowałeś system to zauważyłeś że sam się raczej aktywował. 

Zainstaluj uaktualnienie do w10 i wywal wcześniej wszystkie programy od HP 

Opublikowano

Wszyscy twierdzą, że 10 to mocno inwigilowany system ;p No sorry ja może jakimś piratem nie jestem ale każdy ma coś pod paznokciami ;p 

sygnats.png

ja zrobiłem tą sygne

Opublikowano

Pisze obecnie W10 , minimalnie może wydajność wydaje się być poprawiona. Jeszcze byłbym wdzięczny jakbyś mi powiedział, jaki procek byłby w moim przypadku dobry i jaki by działał na moim szicie ;p 

sygnats.png

ja zrobiłem tą sygne

Opublikowano

Witam! 

Kupiłem niedawno (w sierpniu) laptopa. HP Pavilion jego specyfikacje to : 

8 GB Ram

4 x 2.0 GHz Amd A8

Dysk 1.0TB 

Jak na dość nowy komputer, chodzi strasznie. Nie wiem w czym może być problem, działania między oknami dialogowymi są chaotyczne i mocno opóźnione. Nie chcę już wspominać o przeglądarce... Myślę, że procesor nie jest aż tak słaby żeby przeglądanie facebooka, czy oglądanie filmów na YouTube było jakimś strasznym obciążeniem . Nie rozumiem logiki przyczyn skoro :

- komputer jest nowy 

- Nie jest w ogóle zaśmiecony 

- jest regularnie skanowany i posiada oryginalne oprogramowanie antywirusowe również oryginalny system operacyjny

- dysk jest dość pojemny 

Wyczytałem, iż podstawą problemu może być brandowanie HP czyli ta nakładka na system. Zrobiłem więc format i zainstalowałem "czysty" windows. Nie pomogło... 

Dysk jest w pełni sprawny również sprawdzałem oprogramowaniem do diagnostyki. 

Myślę, że jest to dosyć wyczerpujący opis problemu. 

Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Jaka nakładka na system ? Masz najnormalniejszy czysty system, zasyfiony tylko programami od producenta ( pewnie wszystko doinstalowane i nic nie wyłączone ) 

Nie problem wywalić wszystkie supporty itp pierdoły, komunikatory, steamy czy teamśpiki by nie startowały razem z systemem. Masz zdechlaka dla księgowej niestety, problemy mogą być juz przy flashu na takim sprzęcie. 

Wydajnościowo procesor z grafiką jest słabszy od porównywalnego i3 4 generacji.

Niestey by uzyskać wydajniejszy system trzeba indywidualnie podejść do systemu, powyłączać usługi , ustawić sobie programy by wzrosła jego wydajność. Żadne programy do niby podnoszenia wydajności, czyszczenia systemu nigdy nie podniosą wydajności, wręcz obnżą ją jeszcze bardziej im częściej będą używane. 

-.- 

Jak to czytam to rzygam tenczom :D

masakra... weź idź czytać dalej lektury do m2.

I jak k***a mać za przeproszeniem nie potrafisz normalnie podejść do sprawy i napisać jak trzeba to wyjdź stary bo totalnie nic k***a nie kumasz.

Jak k***a widze to to mnie c**j strzela -.-

I jakbyś nie zauważył komp jest nowy ja pierd.. -.- 

Czyli jednak wina słabego procka? 

Nie, powiem wam tak, ja już miałem takie złomy że to jest totalna masakra, a nie lagowało nic, no czasami lagło tak że masakra ale to wtedy wina była dysku twardego.

@TheMiszu okej sprawdzałeś swój dysk itd, sprawdzałeś czy nie ma badsectorów? 

Pobierz program HD Tune Pro nie innego, w cracowanej wersji najlepiej i tak, zakładka error scan i skanuj ale nie zaznaczaj na skanowanie szybkie.. ma być powolne.

Drugie to tam też jest zakładka info i daj mi podobnego screena do mojego http://screenshot.sh/oAdbcF98ylz30

Poza tym jakiego systemu używasz? 

Polecam Ci nie ściągać jakiś zasyfiałych windowsów 7 tylko od razu pobierz sobie może win10? albo jak już tego win7 to tylko ultimate..

Poza tym jak masz kompa nowego to w ewentualności oddaj go na gwarancje z powodem że zamula i żeby sprawdzili co jest przyczyną i ewentualnie usunąć jeśli obejmuje gwarancja.

Masz 8gb ram okej ale ich szybkość to? polecam CPU-Z do sprawdzenia i napisania mi tutaj tego wszystkiego. 

Dalej jedziemy, podaj mi proszę model owego laptopa ale całą nazwę. Bo chcę zobaczyć jaką ma grafikę chyba że mi tu podasz z jakiej firmy (pewnie intel) i jaki model.

@Ktosiu wiem zaraz mnie tu hejtami obsypiesz, więc zaczekam na hejty i pewnie zrozumiesz że to nie wina procka, to wina albo dysku twardego albo win7 pewnie Home Premium co nie polecam, ewentualnie szybkość pamięci ram bądź grafiki a czemu nie procka? zobacz stary zrozumiałbym jakby to było w grach ale TO JEST W PRZEGLĄDANIU STRON problem -,- więc tu obciążenie KAŻDEGO SŁABEGO PROCKA SIĘGA DO 55% MAXYMALNIE lecz nadal można przeglądać normalnie strony więc zastanów się na drugi raz co pierdolisz za przeproszeniem. 

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Każdy podobny z tej serii jaki uda się zdobyć, ale chyba nie uśmiecha ci się podnosić dodatkowo koszty wymiany procesora o prawie 500 zł skoro sam go nie wymienisz. ;)  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...