Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Otwarty świat metin2

Mentalism

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy gracze, mam pytanie :). Co sądzicie o otwartym świecie metin2? Byłoby to możliwe? Przyciągnęło by graczy? Byłby to powiew świeżości w oklepanych, bądź też tylko lekko odmienionych miastach metina dwa?

Coś w stylu mapki teleportacji(screen przykładowy, z google grafika):

3425814129820841069326.png

Czy nie chcielibyście WRESZCIE odczuć na własnej skórze klimatu metina gdzie Jinno, a shinsoo dzielą setki kilometrów, a nie tylko kliknięcie na tp? Czy chcielibyście świata w którym nie mamy podanej mapy i sami musimy odnaleźć drogę do expowisk na nasz level? Gdzie aby wyexpić naszego wojownika, musimy przejść przez spoty dzików psów, dzikusów w m2 by wreszcie dojść do doliny orków, zamiast klikać po prostu na tp? Czy nie spodobałby Wam się świat w którym odnalezienie lochu pająków to jest rzeczywiście frajda, bo nie pokazuje nam go zielony kwadracik, zaś musimy sami znaleźć jego miejsce?

Takie tam fantazjowanie, a może nie? Kto wie... Może jakiś deweloper będzie w stanie to zrobić :).

Oczywiście na serwerze tym byłby fajne lagi, ale osoby z komputerami średnich/wyższych parametrów na pewno dałby radę uciągnąć coś takiego.

Zapraszam do dyskusji co myślicie o takim świecie metin2. Podawajcie wszystkie argumenty za, przeciw, wątpliwości, a zarazem ich rozwiania :). Oraz najważniejsze... Czy byście na takim serwerze zagrali!? Pomijając trudność serwera/eq itd, czy globalna mapa pchnęłaby Was ku temu serwerowi?

Opublikowano

Mi się podoba, chętnie bym zagrał. Ale coś czuje że mnóstwo ludzi będzie przeciwnych bo przecież "jak to tak może być że na privie trzeba biegać wszędzie z buta, to nie PL!"

Opublikowano

Po pierwsze: nie wiem komu by się chciało spędzić pół roku w world editorze robić wielką mapę na 1 serwer.

Po drugie: prawdopodobnie byłyby lagi, metin to zbyt stara i niezoptymalizowana gra na takie coś.

Po trzecie: to jest MMORPG, a nie RPG. Rozumiem filmik na yt z gothica 3 jak dojść do kryjówki Ortegi, ale film z priva mt2 jak dojść do lochu pająków? No nie wiem. Gracze teraz nadzwyczaj cenią sobie wygodę, nawet na jakichś oldschool very hard są pierścienie teleportacji. Raczej by się to nie przyjęło.

tenor.gif

Opublikowano

Coś podobnego jak Resthea miała :D

Bo to chyba jest mapa z Restheii ale nie jestem pewny ..

QMGnTS1.png

Opublikowano

Silnik metina nie jest przystosowany do openworlda. Prędzej czy później przy dużej wielkości będą crashe i ściny, no chyba, że pozmieniacie silnik przecież jest już source ;)

Prawdę mówiąc to nie musiałby być prawdziwy open world, jak wiadomo biomy na są inne na każdej mapie i nawet po ich połączeniu byłyby po prostu przeskoki które dla oka miłe na pewno nie są. Dlatego w takim "łączeniu" na pewno trzeba by było zastosować "łączniki" czyli kawałki terenu które imitowałby powolne przejście pomiędzy jednym, a drugim biomem. Na tych kawałkach raczej nie powinno dziać się nic ciekawego, dlatego na nich można by było umieścić  "przejścia" pomiędzy mapami które znamy obecnie :). Efektu open worldu by to nie psuło, ponieważ idziemy dalej! Przez chwile pojawił się nam ekran ładowania, ale co z tego skoro idziemy dalej, jesteśmy ciągle w tym samym miejscu co byliśmy :). Wszystko zlewałoby się w jedną całość, a zarazem odciążyłoby to silnik gry.

Opublikowano

JAbym chętnie zagrał w metina zmodowanego coś  ala Gothic 2(bodajże), którego jak czytałem/oglądałem modują tak, że głowa mała ludzie robią nowe postacie/misje/lokacje itd. I też jest stara grą jak nasz Metin. Ktoś kto by przerobił tak konkretnie naszego metina dałby mu nowe życie.

Opublikowano

Mi się podoba, chętnie bym zagrał. Ale coś czuje że mnóstwo ludzi będzie przeciwnych bo przecież "jak to tak może być że na privie trzeba biegać wszędzie z buta, to nie PL!"

O to chodzi :). Świat metina każdy zna praktycznie na wylot przez co ma określony schemat po starcie serwera, a co za tym idzie kwestią tygodni/miesiąca jest osiągnięcie maksymalnego levela (zależy od trudności priva), lecz gdyby ten schemat zniszczyć? Pozmieniać expowiska, dodać mniej jasny obraz gry (brak mapy/kordów)? Gracze musieliby poznać grę od nowa przez co żywotność takiej osoby w grze zwiększyłaby się. Już nie mówiąc, że z takim rozsypaniem map można zrobić wiele ciekawych questów, jak i innych utrudnień przez które nawet weterani by się głowili. Np. gdyby tak dodać wędrującego kowala (coś na podobę niepokaźnego pieszego, albo wędrującego domokrążcy)  który by ulepszał itemki na wyższy level (i tylko on)? Wtedy problemem nie byłoby znalezienie ulepszaczy, ale także znalezienie kowala :). Takich zastosować by umilić graczom grę na takowym serwerze byłoby mnóstwo. Wiadomo, ktoś kto chce tylko odklepać level zrobić eq i się nudzić ten będzie narzekał, że za trudno itd, ale nie zapominajmy... Serwer na który poświęcamy sporo naszego czasu to dobry serwer! Stary PL niby dlaczego tak ciągnął do siebie ludzi? A no, ponieważ było trudno (to jest główny czynnik)! Nie można było wszystkiego zrobić w klika tygodni nawet jeśli wydawało się grube tysiące na is. Wbicie 99'ego levela + zrobienie eq zajmowało ludziom lata, a przez te lata się bardzo dobrze bawili, niezależnie od tego jaki poziom wbili. Mało kto powie, że obecny PL jest lepszy od starego, a jeszcze mniej powie, że teraz bawią się lepiej niż kiedyś :). Oczywiście ludzie nie lubią także za trudnych rzeczy, dlatego serwer z open worldem i przedłużaczami którego przykład podałem wyżej nie byłby trudny, tylko czasochłonny :).

Opublikowano

Pomysl fajny gorzej pewnie z optymalizacja tego  :D

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Pomysł świetny chociaż baaaaardzo stary - były już próby zrobienia czegoś takiego, ale silnik gry nie jest w stanie tego uciągnąć, musiałby się zająć tym jakiś pro technik od strony source aby coś takiego mogło mieć miejsce. Co do biegania z jednego miejsca w drugie robiąc przy tym "kilometry", wystarczyłoby zastosować kamienie teleportacyjne jak w Rohanie, lub możliwość teleportu do miejsca, które się już wcześniej odwiedziło...

Opublikowano

polaczenie samych miast jinno shinsoo i chunjo fajna opcja ;)

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Połączenie niektórych lokacji - spoko, ale nie stworzysz tak otwartego świata jaki chcesz, nie pociągnie Ci tego serwer :D

Opublikowano

Wyjebie channele jak będzie dużo osob bo jeżeli będzie po kilku graczy na każdej z części to musi pierdolnac nie ma sily xD

1402682353-PolonezCaroPlus.jpg

Opublikowano

Połączenie niektórych lokacji - spoko, ale nie stworzysz tak otwartego świata jaki chcesz, nie pociągnie Ci tego serwer :D

Tzn zrobić by zrobił może i serwer by utrzymał tylko problem moze sie pojawic z clientem bo binka ma problemy z alokacja pamieci. Tzn chodzi o zwalnienie uzytej juz pamieci ;)

Pasjonat
Opublikowano

Nie wiem czy wszystkim chciałoby się tak latać po tej mapie , lecz sam pomysł nie jest zły może ktoś to ogarnie.­

ats-graphic.eu_sygnatura.png

Opublikowano

­Pomysł dobry, ale raczej z wykonaniem byłby problem.

Ja chciałbym zagrać ale wiem że byłoby to niemożliwe ponieważ

metin jest za starą grą na otwarty świat, jeśli GF by ją jakoś zoptymalizowało

to może by to uszło, ale jak co nie którzy na bardzo dobrych komputerach gdzie grając w głupiego cs'a go

mają po 200/250 fpsów, a lagują im mapy z dużą ilością mobów, to ja sobie nie wyobrażam jakie byśmy mieli slajdy.

Opublikowano

Client metina jest bardzo słabo zoptymalizowany, musiałbyś od nowa budować clienta a w tym edytować binkę tak aby to wszystko pociągnęła to samo z granny nie wyrobiłoby i wywalałoby clienta.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ale nie trzeba robić jednej wielkiej mapy tylko podzielić to na kilka mniejszych z końcem mapy który przypomina początek nowej, bo przy jednej wielkiej mapie Lipnie by to wyszło bo granny by nie wyrabialo oraz Binka ma problem z alokacja używanej pamięci co powodowaloby crashe klienta. Pamiętam ze takie coś było na metinologii tyle ze tam była mniejsza mapa, lecz zarys ten sam co dawało dosyć ciekawy efekt. Mi sam pomysł się podoba bo mogła by to być swojego rodzaju odskocznia od monotomii metina :)

5206314859733321403620.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...