Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak można odciążyć tydzień sprawdzianowy w szkole?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem uczniem gimnazjum i nie ,,zadawala" mnie terminy sprawdzianów, ponieważ mamy 1-2 tyg spokoju i tydz. sprawdzianów i tak w kółko, zamiast np. 2 spr. na tydzień, to mamy 5, a później spokój... Czy wypada poprosić wychowawcę lub dyrektora ? Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

A nie macie w statucie szkoły ile jest max sprawdzianów tygodniowo? Jedyne co można zrobić to poprosić nauczyciela o przełożenie, nie wiem czy dyrektor się zainteresuje.

Opublikowano

Tak jak pisze kolega wyżej w statucie szkoły wszystko jest nam wychowawca na początku powiedział że 2 spr na tydzień więc jak bym się nauczyciela spytał ;)

Opublikowano

W  statucie masz napisane ile maksymalnie moze byc sprawdzianów,poczytaj o tym albo z dyrką pogadaj.

U nas były max 2,kiedy były wypełnione to zamiast sprawdzianów mówili że to kartkówka aż zmienili z 2 do 3,ale dalej kiedy są zajete to kartkówki zamiast tego robią. Z nauczycielem sie nie wygra

79160594027661829163.png

Opublikowano

Nie iść na sprawdzian i napisać go w innym terminie, jedna nieusprawiedliwiona jeszcze nigdy nikogo nie zabiła.

Do tego, w statuach jest zazwyczaj określone ile może być maksymalnie sprawdzianów w tygodniu/dniu - najczęściej jest tak, że na 1 dzień przypada tylko 1 sprawdzian, a w tygodniu może być ich tylko 3.

Opublikowano

Jak sobie przekładacie sprawdziany, a potem wam się kumulują to już musicie z tym dilować bo "Life is brutal and full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas" :P Jak wam robią 5 w tygodniu to idźcie do dyrektora i powiedźcie, żeby ogarnął majty tym wypłowiałym rurom co was uczą. Bo w dzienniku widać czy już ktoś  zapisał pierwszy sprawdzianu na dany tydzień.

Opublikowano

lecz nic nie motywuje jak sprawdzian za 12 godzin :v

Ty tak serio? Rusz dupe i sie ucz,co ma cie motywować? 200 zł masz dostać zebys do zeszytu zajrzal czy co? Przekladacie to macie

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ty tak serio? Rusz dupe i sie ucz,co ma cie motywować? 200 zł masz dostać zebys do zeszytu zajrzal czy co? Przekladacie to macie

spokojnie, żartowałem.... Jakoś podczas tej przerwy, jak mam np. tydz do spr. nie chce mi się uczyć (jak mam zapowiedziany) 

Opublikowano

spokojnie, żartowałem.... Jakoś podczas tej przerwy, jak mam np. tydz do spr. nie chce mi się uczyć (jak mam zapowiedziany)

To w takim razie nie pozostaje ci nic innego jak uczyć się na te sprawdziany przez cały tydzień codziennie. Nic na to nie poradzisz jeśli nauczyciele nie będą chcieli ich przełożyć.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Dyryktora to nie zainteresuje, ponieważ pan dyryktor jest w szole tylko od zwalniania, przyjmowania nowych nauczycieli oraz od spraw finansowych. Rada pedagogiczna (wszyscy nauczyciele) i Pani Dyryktor oraz wychowawcy są od takich spraw.

Opublikowano

W statucie szkoły jest określona maksymalna ilość sprawdzianów na dzień oraz na tydzień. Uczniowie muszą znać swoje prawa, żeby potem je egzekwować. Na początku polecam porozmawiać z nauczycielami, przedstawić im sytuację. Jeśli to nie poskutkuje, to wydrukujcie sobie część statutu, z tą informacją. Jeżeli macie system wagowy, to każda ocena w najwyższej wadze jest sprawdzianem - nie licząc oczywiście oceny za semestr. Dzięki temu nie wmówią wam nauczyciele, że zrobią wam większą kartkówkę zamiast sprawdzianu. ;))

Opublikowano

Już darujcie sobie z tymi statusami. Polski nauczyciel jak widzi 2 sprawdziany w tygodniu, to swój zapisze jako kartkówkę i już po problemie. Z tym ścierwem nie wygrasz, jedynie co pozostaje, to olać taką lekcje i nauczyć się, kiedy ma się, kiedy masz wolny termin.

Z tym zwracaniem się do dyrektora, jest jak z zwracaniem się do prezydenta z ustawą.

Opublikowano

Jak byłem w gimnazjum to i bez nauki można było porządną ocenę dostać...

1. Ucz się na te ważniejsze, te mniej poprawisz w innym terminie.

2. Ucz się systematycznie (tak wiem niewykonalne xD)

3. Leć na haksach i korzystaj z pomocy naukowych...

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Po pierwsze w tygodniu można pisać chyba maksymalnie trzy sprawdziany (o ile nie dwa), więc narzucanie pięcu to łamanie statutu. Zgłoś to dyrekcji.

To niech Ci się zachce, albo chcesz mieć dobre stopnie, albo siedzieć w szkole do osiemnastki. :v

Dyryktora to nie zainteresuje, ponieważ pan dyryktor jest w szole tylko od zwalniania, przyjmowania nowych nauczycieli oraz od spraw finansowych. Rada pedagogiczna (wszyscy nauczyciele) i Pani Dyryktor oraz wychowawcy są od takich spraw.

To nie wiem jakich dyrektorów w szkole posiadałeś, skoro wszystko mieli w dupie. 

­

Opublikowano

Nie wrzucajcie wszystkich nauczycieli do jednego worka, są tacy którzy są bardzo w porządku ale są i tacy, którzy nie liczą się za bardzo z wolą uczniów. Jeżeli macie 5 sprawdzianów w tygodniu to idźcie do wychowawcy i o tym porozmawiajcie. Oceny teraz chyba mają swoje wagi, jak będą chcieli zrobić sprawdzian podpisany jako "kartkówka" to też niech z wagą kartkówki wstawiają oceny do dziennika, a nie z wagą sprawdzianów.

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...