Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DV7T-7000 I7-3610QM grzeje się

BA # Daku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam HP Envy DV7T-7000 [ I7-3610QM 45W TPD + GT630M ] wszysko zapakoane w 17.3" ładną aluminiową obudowę, posiadam też ENVY M6 (15" na I7-3632QM 35W TPD + Radeon 7670M OC do 780/1075).

Wiem, że jest różnica między 35W a 45W ale temperatura w DV7 nie daje mi spokoju, ~53 st. to wg mnie dużo w stanie spoczynku ( dosłownie pulpit lub strona nie wymagająca żadnej pracy np czysty HTML ).

W Envy gdy nic nie robię temperatura krąży w okolicy 33-40 stopni zależnie od temp otoczenia.

Jeśli ktoś chce mi powiedzieć że mam brudny układ chłodzenia / słabą pastę termo-przewodzącą to już mówię że pasta to PK-3 (11W/mK), wyniki są takie same przy zwykłej paście silikonowej z AG Termopasty (0.78 W/mK), sam laptop był rozebrany na części pierwsze, nic nie odchodzi chłodzenie dopasowane co do milimetra z wentylatorem 0 kurzu, czyszczę minimum raz na 3 msc.

W DV7T odblokowałem 2-gi mniejszy odpływ powietrza przez wycięcie w obudowie wentylatora jednak to i tak niewiele pomaga przy dłuższej pracy.

Jestem otwarty na sugestie.

Pozdrawiam,

Daku

Opublikowano

One tak mają, kup podstawki chłodzące które i tak niewiele obniżą temperaturę. 

50-60 stopni to raczej  normalna temperatura pracy laptopa z czymkolwiek nie wymagającym. 

Mój i7 3630QM też 45W  obciążenie systemu ok 5-10% tylko   przy torrencie, Chrome ( ok 10-15 zakładek )  + leci film na drugim TV ok 50-60 stopni po 2-3 dniach nie wyłączania lapka , a wentylator prawie wcale się nie załącza chyba że przeglądam akurat flash. 

Nie mam żadnej podstawki chłodzącej , laptop stoi na pasywnej podstawce Logitecha z padzikiem N600. 

Dużo daje sam SSD w lapku. , spada temperatura o ok 10 stopni nawet, ale mając tylko SSD na mSATA można jeszcze bardziej obniżyć temperaturę  normalnej pracy 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu

mam bliźniacze modele M6 (15.6") i DV7 (17.3") oba są wykonane identycznie tylko przeskalowane.

W M6 nie mam problemu z temperaturą w max stresie mam 90 st MAX przy OC który jest napisany w pierwszym poście bez OC ok 73-77 st.

W DV7 BEZ OC miałem wczoraj 103 ST CPU / 88 GPU to mnie boli że INTEL + NVIDIA są gorsze niż INTEL + Radeon.

Wg mnie to jakaś wada konstrukcyjna chłodzenia, aplikacja pasty i czyszenie przed jej nałożeniem (izopropanol) jest dobre od 4 lat zajmuję się laptopami.

DV7 ma taką konfigurację :

CPU : I7-3610QM

GPU : GT630m

RAM : 8GB 1 kość

SSD : Intel MSATA 128GB

HDD : WD 1 TB ( zauważyłem że przy bezczynności np 5 minut sam się wyłącza )

Klawiatura : podświetlana

Obudowa : Schodzi się w każdym miejscu.

Chłodzenie : Wypolerowane, spadła o 3-5 st temperatura ale to tylko tyle ...

Opublikowano

Dlatego napisałem że one tak mają głównie z powodu konstrukcji zamkniętej, zwłaszcza laptopy HP, połóż ręce na klawiaturze po godzinie to zaczną parzyć.  

To nie wada konstrukcyjna tylko standardowa domena  HP z tym przegrzewaniem się w niektórych laptopach. 

Nie napisałem że przy moim procku średnia temperatura działania jest w granicach 55-61 stopni , w stresie 81-85 stopni, a mam tuningowany laptop wymiana z maksymalnego i5 na i7 z modyfikacją biosu by działał z turbo. Nie zmieniałem chłodzenia.

Sama zmiana dysku na SSD obniżyła temperatury o te kilka stopni tylko, teraz SSD ma 40 stopni w czasie pracy zwykły dysk zwykle ponad 50 stopni 

Jeszcze jedno, to że są wykonane identycznie ( a nie są wykonane identycznie, tylko ci się zdaje bo nie bierzesz pod uwagę drobnych różnic w budowie )  nie świadczy o tym że powinny mieć identyczne parametry jeśli idzie o temperatury, sama różnica tych 10 W TPD już powoduje wyższe temperatury i szybsze grzanie się nawet mimo lepszego chłodzenia, przecież chłodzenie w laptopie też się grzeje w czasie działania. 

Porównaj z moim : 

CPU : I7-3610QM    ------------>   I7-3630QM ( tuning, wyższy niż powinien być w modelu bez zmiany chłodzenia ) 

GPU : GT630m   ---------------->   GT635m 

RAM : 8GB 1 kość  ------------>  2 kości

SSD : Intel MSATA 128GB  -->  Crucial BX100 250 Gb ( wywalam, grzeje się do 40 stopni i  kupiłem by sprawdzić jak będzie przy  mSATA Samsung EVO 1T

HDD : WD 1 TB  -  mam 1 kieszeń i jest SSD 

Na koniec to co ważne też przy laptopach : temperatura w pokoju ok 25 stopni , wystarczy że podniosła się kiedyś tylko o 5 stopni  a na laptopie o 10-15 stopni ! 

Niczym nie zbijesz temperatury jak tylko podkładką chłodzącą, możesz programowo zaparkować rdzenie zmniejszając wydajność jeśli ci nie potrzebna duża przy samym używaniu bez gier, ewentualnie na własną rękę przerabiać sobie chłodzenie w laptopie.

Polecam http://www.techpowerup.com/realtemp , modulacją możesz sobie obniżyć temperatury

Opublikowano

@Ktosiu polecam ci PDF z częściami do twojego laptopa.

Jeśli wchodzi I7-3610qm to wejdzie nawet I7-3740QM   :)

Żadnego mod'a biosu nie miałeś, płyta potrzebuje troche czasu zanim turbo zacznie działać ( sprawdzone na upgrade z Pentuium 2020M -> I5-3210M ) a serwisy za to kasują :D

Nie napisałeś modelu swojego laptopa

Mój HDD ma 31 st, SSD tak jak napisałeś ok 41 + wolne miejsce na 2-gi pełnowymiarowy HDD

W Envy M6 pomogło mi wypolerowanie chłodzenia ( styk z CPU ) obniżyło to temp z 50 st Idle do ok 35 st i to w trybie bez wiatraka :)

Na AMD A10-5750M mam 23 stopnie w IDLE ( DV6-7000 ) hahahah 

Wracając do tematu podkładki , To Tylko Tani Chwyt Marketingowy nigdy jej nie używałem i mam nawet niższe temperatury niż ludzie z podkładką

Opublikowano

Nie potrzebny mi pdf, mam dostęp do wydającego się jako identyczny laptop z moim seryjnie montowanego z i7 na pokładzie i nie pasuje chłodzenie do modelu z seryjnym i5. Dosłownie kilka drobnych przeróbek czy inne części na płycie głównej identycznej w oznaczeniu tylko z inną rewizją.

Niestety producenci w miarę produkcji poprawiają wady i modyfikują często wnętrze nie podając oficjalnie zmian.  W tym kierunku nic nie poradzę, musiał bym kupić sobie model z i7 wyprodukowany w tym samym czasie co mój z i5 by pasowały części ale to już bezsens kupić drugi i droższy laptop.

Mam oryginalnie Lenovo G780 z nieprodukowanej już serii z i5 i GT635m. i gównianą matrycą HD , zmieniłem co sie da  czyli procek na i7 i patrycę na Full HD. Niestety grafiki już się nie da mimo że mam dostęp do stacji lutującej BGA. 

Lenovo blokuje w biosie możliwość zmiany sprzętu czasami wypuszczając go na konkretny rynek czy sprzedawcy, bez moda nie wymienisz procka, karty wifi, BT .

Czasami nawet dysku HDD nie da się zamienić na SSD bez serwisu autoryzowanego ale to przy długoterminowych gwarancjach.  

Akurat to wiem że na mojej płycie i z moją rewizją nie działał oryginalnie turbo boost dla i7 bez moda biosu. 

Bawiłem się tez w obniżenie temperatur dwa dni, szlifowanie, zmiana pasty, podkładki mikowe grube/cienkie, nawet moduł Peltiera zamontowałem by z powrotem zamontować oryginalne chłodzenie bo nie warto dla kilku stopni tracić czas w sprzęcie na którym grę uruchamiam może 1-2 razy w tygodniu na godzinę i poza przeglądarką czy playerami do filmów nic nie uruchamiam. 

Wracając do tematu i do laptopów HP , poczytaj więcej na forach to sam się przekonasz. Uważane są z za dobre i w miarę stabilne sprzęty na dodatek dość wydajne w porównaniu do podobnych innych producentów, niestety główna domeną HP jest grzanie się niemiłosiernie laptopów w niektórych ( przeważnie w 70% )  modeli. Nie ma co porównywać wz innym sprzętem 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...