Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie mapy 2D do gry via WWW

OG4R3K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do zrobienia projekt zaliczeniowy. Chciałbym prosić was o pomoc. Nie chce prosić o gotowce, a ukierunkowanie mnie w tworzeniu kodu.

Muszę stworzyć mapę kafelkową, po której ma poruszać się postać. I tu moje pytanie brzmi: jak ma wyglądać implementacja kodu. Myślałem nad tablicą, ale nie wiem czy będzie to optymalne, w której każde pole będzie odpowiadało jakieś cyfrze, a każdej cyfrze przyporządkuję odpowiednie pole mapy. W ten sposób łatwo będzie wprowadzić blokowanie pól, na które postać nie będzie mogła wejść.

Drugim problemem jest przechodzenie z mapy na inną mapę. Nie wiem kompletnie jak to zrobić.

Trzecim problem jest to, że na mapię musi być widać innych graczy.

Jeżeli ktoś by mógł  pomóc będę wdzięczny.

Do pisania kodu mogę używać języków webowych i bazy danych. 

Opublikowano

1. Tak, tablica (jednowymiarowa lub dwuwymiarowa) zawierająca id kafelków będzie odpowiednia.

2. ? Napisz coś więcej bo nie wiem o co dokładnie chodzi.

3. No tu musisz:

a. odpytywać co chwila serwer za pomocą Ajaxa, który zwróci ci położenie innych graczy na mapie (jednocześnie wysyłając na serwer pozycję gracza),

b. zastosować WebSockets i robić to samo ale bez ciągłego odpytywania.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

A czy w grę wchodzi użycie gotowej biblioteki?

Polecam bibliotekę Phaser i program Tiled do tworzenia map kafelkowych. 

Rozwiązuje to dwa pierwsze problemy.

Trzeci problem to tak jak napisał Hans Kloss PL.

gamedevmania.com

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Z przechodzeniem z mapy na mapę to chodzi o to, że gdy mam np.: mapę A i mapę B. Na mapie jest punkt ( a,b ) i po wejściu na niego gracz pojawia się na mapie B. Mapa A i mapa muszą być dwiema innymi tablicami? Funkcja musi przerysować całą mapę?

Co do bibliotek - można, ale muszę wtedy znać te biblioteki. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Z przechodzeniem z mapy na mapę to chodzi o to, że gdy mam np.: mapę A i mapę B. Na mapie jest punkt ( a,b ) i po wejściu na niego gracz pojawia się na mapie B. Mapa A i mapa muszą być dwiema innymi tablicami? Funkcja musi przerysować całą mapę?

Co do bibliotek - można, ale muszę wtedy znać te biblioteki.

Coś jak z rurami w Mario ?

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

Moja propozycja nie jest trudna do zrealizowania, ale to zależy jak dobrze znasz javascript i czy potrafisz programować obiektowo.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...