Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak mogę zobaczyć, w którym zawodzie (prawdopodobnie) mogę się najlepiej sprawdzić?

xvxmaciekxvx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio mam rozminę kim zostać.... Jak miałem ok. 6 lat - bankier, 8-13 - informatyk, lecz teraz sobie myślę, że biologia/chemia nie jest zła(mam prawie 14 lat(luty)).... W szkole najlepiej sobie radziłem z informatyką (teraz patrzę na podstawówkę (w gimnazjum jeszcze nas chyba nie docisnęli), matematyka (ok. 60 miejsce wojewódzkie). Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

­Zostan kim chcesz, ja samemu przez wiekszosc czasu nie wiedzialem kim chce byc. Jestesmy tylko losowymi ludzmi z internetu, wiec tylko ty mozesz podjac taka decyzje. Tylko pamietaj, zeby nie wybierac zawodu patrzac na zarobki, bo bedziesz tylko marnowal swoj czas. Zdecyduj sie na to co bedzie Cie interesowalo. Pracujemy przeciez po to, zeby bylo widac efekty tego co robimy. Dla przykladu, lepiej gra sie w gre, gdy Ci sie ona podoba. Nie lubisz RPGow? Nie bedzie Ci sie w nie dobrze gralo i nie zobaczysz efektow. Lubisz strzelanki? Bedziesz grac w gre lepiej, niz jesli bys ich nie lubil. Zeby nie odchodzic od tematu, sprobuj szukac zawodu, ktory jest przyszlosciowy i w jakims stopniu Cie interesuje. Moze cos z astronomia?

Opublikowano

To nie jest takie proste, na podstawie takich informacji nikt Ci dobrze nie wybierze zawodu. Mogę tylko powiedzieć, że jeżeli jesteś dobry z matmy, to warto byłoby iść w tym kierunku.

Opublikowano

Powinieneś pójść np. zamiatać ulicę skoro przekazujesz swoją przyszłość nam i to podając takie informacje - zapytaj się mamy czy nauczyciela, a przede wszystkim na swoje najlepsze oceny i czym się interesujesz i na tej podstawie zastanów się kim chcesz być.­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Słuchaj się rodziców, a najbardziej siebie. To ty musisz zrozumieć kim chcesz być w życiu, co chcesz robić. Nikt za ciebie nie zdecyduje. 

Lubisz matematykę, jesteś z tego dobry -> idziesz na coś do czego potrzebny jest ten przedmiot i cię interesuje w pewnym stopniu.

Sprawdzić... pooglądaj filmy, opinie ludzi ( trzymaj dystans ) zobacz czy po prostu czujesz, że to cię kręci i to chcesz robić.

Opublikowano

Powinieneś pójść np. zamiatać ulicę skoro przekazujesz swoją przyszłość nam i to podając takie informacje - zapytaj się mamy czy nauczyciela, a przede wszystkim na swoje najlepsze oceny i czym się interesujesz i na tej podstawie zastanów się kim chcesz być.­

Nie, po prostu może podsuniecie jakiś zawód, którego nie znam :v

Opublikowano

Pamiętam, że sam chodziłem do jakiejś babki i ona pomagała mi uporać się z tym co mi się podoba i jakie kierunki wybrać. Więc warto zapytać kogoś w szkole lub rodziców. 
Rozwiązujesz testy i to pokazuje ci w czym sobie radzisz i jakie masz zainteresowania. 
Nie próbuj sam bo to dużo nie da, sam tak próbowałem i niezbyt mi to wyszło, chwila moment i wybrałbym złe studia :)

banner.jpg

Opublikowano

dobry z matmy? Informatyka. Jeszcze jak wcześniej byłeś dobry. Zacznij zarabiać na programowaniu stron lub na czymś innym. Dużo za jedno takie biorą. bo Matematyka ma dużo wspólnego z informatyką i ogl. kodowaniem.

Opublikowano

dobry z matmy? Informatyka. Jeszcze jak wcześniej byłeś dobry. Zacznij zarabiać na programowaniu stron lub na czymś innym. Dużo za jedno takie biorą. bo Matematyka ma dużo wspólnego z informatyką i ogl. kodowaniem.

Chcę się zabrać, lecz mam słomiany zapał :./

Opublikowano

Chcę się zabrać, lecz mam słomiany zapał :./

To nie słomiany zapał tylko taki typ charakteru, sam tak mam. Porobisz coś  chwilę, sprawia ci to radość ale niedługo i szukasz czegoś nowego. Obecnie wziąłem się za tworzenie gier na platformy mobilne i od 3 miesięcy jakoś to robię, wpadłem w rutynę i jest git. Więc spokojnie próbuj nowych rzeczy aż w końcu znajdziesz coś co cię pochłonie.

Opublikowano

To nie słomiany zapał tylko taki typ charakteru, sam tak mam. Porobisz coś  chwilę, sprawia ci to radość ale niedługo i szukasz czegoś nowego. Obecnie wziąłem się za tworzenie gier na platformy mobilne i od 3 miesięcy jakoś to robię, wpadłem w rutynę i jest git. Więc spokojnie próbuj nowych rzeczy aż w końcu znajdziesz coś co cię pochłonie.

Nie mogę się zabrać za naukę :v (zmęczony wracam z szkoły = sen przez 2-3 h (+ komp zaraz po szkole 1h) i lekcje oraz sen.....) Lecz kiedyś jak miałem czas, to w SFM umiałem siedzieć kilka h za jednym zamachem.

Opublikowano

Masz 14 lat, co ty chcesz już zawód wybierać, proszę cię, mleko pod nosem.

Jeszcze przez gimnazjum zmienisz zdanie i ta matematyka moze okazac sie czymś trudnym.

Stracisz zapał do nauki w 3kl. gimnazjum, bo 15 lat to zawsze tak jest, że zaczyna się dorastać, imprezy, alkohol, a nauka odejdzie do lamusa.

Więc nie trać zapału, a w liceum idź na humana.

Opublikowano

Kolejny ekspert programowania co uważa, że programowanie to tylko algorytmy, a działanie programu to tylko wzory matematyczne. Tak, ma dużo wspólnego, ale nie wciskaj mu ciemnoty, że trzeba być dobrym z matematyki. A tym bardziej do programowania stron - przepraszam matematyka do czego? Do CSS czy może do HTML? To jest głównie pamięciówka, może jak już ogarnie co i jak to matematyka się trochę przyda.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Sprawdzisz się najlepiej w zawodzie, który będziesz lubił np. lubisz PC'ty i się na nich znasz od strony technicznej jak i programowania itd. to wiadome, że zawsze  z informatyka  będziesz miał wspólnego niż z innymi i będzie Ci łatwiej i przyjemniej bo wykonywać zawód z przymusu to jest bez sensu. Masz czas do szkoły średniej, żeby mniej więcej już kierować się w stronę zawodu.

Opublikowano

Ja chciałem być X-Menem ale lepiej być szczęśliwym...

Praca i zainteresowania zmieniać się będą nie jedno krotnie

skoro masz 14 lat, to sporo przed tobą i na pewno coś znajdziesz.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...