Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor 120/240hz

091

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

Hej, kto mi może klarownie wyjaśnić na czym polega tryb zbliżonego wyświetlania 240hz?

Jak ma się on do zwykłego 144?

Bywalec
Opublikowano

pozwala na uzyskanie efektu zbliżonego do wyświetlania 240 klatek na sekundę

Nie takie proste, chciałbym wiedzieć jak owy tryb spisuje się w grach i jaka jest różnica między nim, a 144hz.

Opublikowano

Poza wciskaniem kitu że to najnowsza hiperkosmiczna technologia obrazu to żadna. 

Natywne odświeżanie większości 240 Hz to 120 Hz, reszta to elektronika i oszukiwanie oka. Do puki nie masz gry co przynajmniej ma 200-300 fps przez cały czas to wywalenie kasy w błoto. Lepszy monitor nie zrobi nigdy z marnego gracza gracza pro. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Poza wciskaniem kitu że to najnowsza hiperkosmiczna technologia obrazu to żadna. 

Natywne odświeżanie większości 240 Hz to 120 Hz, reszta to elektronika i oszukiwanie oka. Do puki nie masz gry co przynajmniej ma 200-300 fps przez cały czas to wywalenie kasy w błoto. Lepszy monitor nie zrobi nigdy z marnego gracza gracza pro. 

Tak samo jak posiadanie 333fps mając ekran 80 Hz.

Niby Pro gracza taki monitor z Ciebie nie zrobi, ale zdecydowanie ma się przewagę nad kimś kto ma np. 30 fps + skoki.

Hej, kto mi może klarownie wyjaśnić na czym polega tryb zbliżonego wyświetlania 240hz?

Jak ma się on do zwykłego 144?

Strata kasy, rozumiem 120 hz, ale 240 jest zbędne.

­

pyhvh7E.png

Bywalec
Opublikowano

Moje indywidualne umiejętności są na bardzo wysokim poziomie (skromność), monitor (najtańszy z możliwych 144hz) kupuje razem z komputerem, który na pewno poradzi sobie z utrzymaniem klatek na poziomie 250+.

Jednak pomijając 144hz w takich monitorach jak benq xl ileś tam i lg 24gm77 mają one opcję tych 240 hz.

Stąd moje pytanie jak ta opcja radzi sobie z realnym wyświetlaniem klatek, gra będzie płynniejsza przy 144hz czy może przy tych "fałszywych" 240?

Opublikowano

Większość nie radzi i stara się jak może udawać, przecież ci napisałem że natywne to 120 Hz , reszta to elektronika i dublowanie klatek. Masz np 120 klatek , każda klatka wyświetlana jest 2x i wychodzi 240 Hz.

Praktycznie tylko monitory z matrycami VA odtwarzają 240 Hz natywnie , są lepsze pod względem jakości ( lepsze kąt widzenia i dynamika )  i szybkości plamki od matryc TN i IPS , jednak gorsze jakościowo od monitorów IPS ze względu na gorsze odwzorowanie barw. 

Dla graczy polecana seria Foris. 

Lepiej moim zdaniem zainwestować w monitor 21:9 jeśli się gra w gry obsługujące ten format. Lepszy zakres widzenia na boki 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Bywalec
Opublikowano

Większość nie radzi i stara się jak może udawać, przecież ci napisałem że natywne to 120 Hz , reszta to elektronika i dublowanie klatek. Masz np 120 klatek , każda klatka wyświetlana jest 2x i wychodzi 240 Hz.

Praktycznie tylko monitory z matrycami VA odtwarzają 240 Hz natywnie , są lepsze pod względem jakości ( lepsze kąt widzenia i dynamika )  i szybkości plamki od matryc TN i IPS , jednak gorsze jakościowo od monitorów IPS ze względu na gorsze odwzorowanie barw. 

Dla graczy polecana seria Foris. 

Lepiej moim zdaniem zainwestować w monitor 21:9 jeśli się gra w gry obsługujące ten format. Lepszy zakres widzenia na boki 

Niestety osoby wypowiadające się w tym temacie zapewne nawet nie przeczytały tego co napisałem, jedna nawet stwierdziła, że 240hz to strata kasy mimo, że to jeden i ten sam monitor.

Dzięki za odpowiedź, temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...