Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy zbyt duża jasność monitora może zmęczyć wzrok ?

xvxmaciekxvx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samo korzystanie z monitora go męczy, ale zauważyłem po sobie, że im większa jasność, tym bardziej mnie oczy bolą. Szczególnie jeśli wokół jest ciemno.
Ale to tylko moje odczucia. Ty możesz to odbierać inaczej. Jak każdy wszystko w sumie.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Polecam ten program: https://justgetflux.com/

Sam sprawdź czy to coś dla ciebie zmienia, automatycznie dostosowuje jasność w zależności od godziny i twojej strefy czasowej (górowania/wschodu/zachodu słońca). W pierwszym dniu będzie wyglądało dziwnie, ale później nawet nie będziesz tego zauważał. :)

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Im jaśniejszy monitor tym gorzej dla oczu. Chociaż ja np. mam tak, że jeżeli jestem głodny i siedze przed PC/TV dość długo, to mi się chce wymiotować. Są różne "skutki uboczne" jasności ekranu :v

1z67dxt.png

Opublikowano

­Zbyt duża jak i zbyt mała jasność monitora męczy wzrok. Jasność monitora trzeba dobrać optymalnie, tak samo jak i oświetlenie w pokoju, które także jest ważne.

Opublikowano

Tak jest, nigdy nie siedź po ciemku, bo szybko sprujesz oczy.

Opublikowano

Nie koniecznie, wszystko zależy od indywidualnego ustawienia obrazu przez użytkownika i jego odbioru jasności przez oczy,  tak samo jest  od obrazu otrzymywanego z karty graficznej.  

To że ktoś męczy oczy przy dużej jasności nie znaczy że męczą go wszyscy, niektórzy po prostu inaczej widzą i mają innej jasności obraz otrzymywany z grafiki  zależny od sterowników, gry czy programu a nawet systemu. 

Jasny obraz nie jest szkodliwy i nawet nie męczy oczów jeśli jest oświetlenie pasywne z tyłu monitora. Bardziej męczy oczy ustawienie kontrastu i ciepłoty kolorów  które zbyt wysoko ustawiony ( dla kontrastu )  albo zbyt ciepłe lub zimne ( dla kolorów ) potrafią najszybciej zmęczyć wzrok bez względu na jasność czy dodatkowe oświetlenie.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...