Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kostki Rubika.

tjunN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zgromadzonych. Chciałbym poruszyć temat o kostach rubika. Mam kilka pytań do tych, co mają doświadczenie.

1. Jaka kostka na początek? Interesują mnie takie do 40-50 złotych

2. Uczyć się od razu metody LBL czy opanować pierw Sexy Method (Czy jak to się tam pisze)

3. Konieczne jest dobre nasmarowanie kostki, czy i bez tego się obejdzie?

4. W jakim czasie nauki układania kostki, będę w stanie ułożyć ją bez większych kłopotów?

5. Czy sama nauka jest trudna?

6. Jaki rodzaj kostki na początek? 3x3x3, 2x2x2 a może jakaś nieregularna? (Jakiś piramidka albo inne dziwactwa)

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Dodam od siebie, że na ten moment mam kostkę za 5 złotych z kiosku ruchu i nawet jedną ściane układa się koszmarnie.

1z67dxt.png

Opublikowano

1. Nie znam się, pierwsza lepsza ze sklepu na początek da radę. Na razie ta za 5 złotych da radę. Zobacz czy się wkręcisz.

2. lbl jest lajtowy.

3. Jasne że się obejdzie. Jak kupisz nową to nie musisz się martwić.

4. Niecały dzień i układasz w 2 minuty lblem. Zależy jeszcze jak dobrze idzie ci zapamiętywanie algorytmów.

5. Nie

6. Tylko 3x3x3

Bo układanie samemu jednej ściany na pałę to dramat, a dwóch prawdopodobnie nigdy nie ułożysz. W lblu masz jeden algorytm z dwóch ruchów żeby ułożyć dolną ścianę.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jedną ściane układałem na pałe, potem próbowałem z drugą i za każdym razem miałem odwrócony klocek pod centrem, więc wiem jak jest - nawet nie próbuje ^^

Jeżeli ktoś ma jakąś kostkę i jest zadowolony, to niech da znać. Z tego co słyszałem, to ShengShou Aurora to dobra kostka, ale raczej poczekam też na jakieś opinie pozostałych. Dzięki za rady, "Lubię to" dla Ciebie. ^^

1z67dxt.png

Opublikowano

@tjunN

1. SS Aurora, kosztuje jakieś 25zł, nie zauważysz różnicy w stosunku do tych za 50zł+ (bo i tak nie wykorzystasz ich potencjału).

2. Wybrałbym LBL, z tym, że jak najszybciej przerzuć się na Fridrich lub Roux.

3. Kostki są zazwyczaj nasmarowane jeśli kupujesz z jakiegoś normalnego sklepu.

4. 1h

5. Nie, jednak wymasterowanie tego już tak.

6. 3x3x3/2x2x2

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@MistrzMaster Tak też właśnie myślałem o Aurorze i chyba się na nią skusze. Spytam jeszcze - znasz jakieś zaufane strony, gdzie można zamówić taką kostkę?

1z67dxt.png

Opublikowano

Nauka algorytmów to max dzień. Reszta to trening szybkości i na tym kończy się zabawa z kostką. Lepsze jest kostka o jednym koloru. 

Deus vult

Opublikowano

@Wojciech..

Naucz się wszystkich algorytmów z CFOP w jeden dzień, mówiąc naucz mam na myśli to, że na następny dzień będziesz potrafił odtworzyć ten algorytm w max dwie sekundy bez żadnej pomyłki. Powodzenia.

Do ułożenia kostki nie potrzeba znać nie wiadomo jakich algorytmów. Jeśli ktoś się bawi dłużej, to wiadomo że będzie ogarniał więcej. 

Deus vult

Opublikowano

@Wojciech..

Wątpię aby autorowi zależało na pojedynczym ułożeniu kostki, raczej mowa tutaj o szeroko pojętym układaniu kostki na czas.

Do ułożenia kostki nie potrzeba znać nie wiadomo jakich algorytmów.

Ale do szybkiego układania przydaję się ich większa ilość. :)

Jeśli ktoś się bawi dłużej, to wiadomo że będzie ogarniał więcej.

Tak jest chyba z każdą dziedziną życia

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...