Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fallout 3 vs Fallout New Vegas

James1919

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grałem tylko w Fallouta NV, i jeśli nie zależy Ci na wodotryskach graficznych to polecam.

• niesamowity klimat
  • duża grywalność
  • efekt "wow" podczas znajdowania przedmiotów
  • znośna fabuła
  • trzymający się kupy świat

Co do minusów:

• strasznie drętwe animacje (a gra bardzo stara nie jest)
  • dosyć powolna
Opublikowano

Grałem w obie - dość krótko. Nie lubię RPG'ów osadzonych w takich realiach, ale z dwojga złego raczej trójka była bardziej "dynamiczna"

1z67dxt.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Grałem w obie (z DLC) i nie mam pojęcia dlaczego ktokolwiek uważa że F3 jest lepsze od F:NV.

Moja ocena dla obu gier to:

Fallout 3 - 7/10

New Vegas - 9/10

Rzeczy lepsze w Fallout 3:

-poznajemy bohatera od narodzin (w NV zaczynamy jako "Kurier", który cudem unika śmierci i szuka zemsty na niedoszłym zabójcy)

-rozsiane po całej mapie Vault Boy'e

-polski dubbing (NV ma tylko polskie napisy)

Rzeczy lepsze w New Vegas:

-ciekawszy wątek główny

-nieliniowa fabuła (w NV wybieramy pomiędzy czterema frakcjami, natomiast w F3 mamy już wszystko z góry narzucone)

-maksymalny 50lv (w F3 tylko 30lv)

-nowe bronie, pancerze

-nowe jedzenie, lekarstwa, narkotyki

-jest pokazane ile potrzeba danej umiejętności aby pomyślnie zakończyć konwersację (w F3 "odpowiadamy na ślepo")

-system reputacji w danym mieście/społeczności

-noszony pancerz wpływa na reakcje ludzi (w pancerzu Legionisty lepiej nie iść do obozu RNK)

-modyfikacje broni (dodawanie celowników, tłumików, powiększonych magazynków i innych komponentów wyposażenia)

-nowa umiejętność "Przetrwanie"

-nowe przedmioty w craftingu

-cała masa zadań pobocznych (w F3 jest tylko kilka)

-więcej gildii

-gry hazardowe (w końcu to Vegas)

-ciekawsze DLC

-wyższy poziom trudności (profit dostajemy co 2 poziom, w F3 co poziom)

-tryb "Jestem Hardcorem" (trzeba jeść, pić, spać, opatrywać okaleczone kończyny itp.)

-soundtrack (moim zdaniem)

Co do tzw. "klimatu" to mi bardziej przypadł do gustu klimat F:NV, ale są osoby którym bardziej podoba się ten z F3.

F3 ma w sobie więcej postapokaliptycznego zniszczenia, a F:NV więcej postapokaliptycznych cywilizacji, plemion itp.

Pewnie dlatego że na Stołeczne Pustkowia z F3 spadło więcej bomb niż na Pustkowia Mojave z F:NV  ;)

Oczywiście obie gry można ulepszyć modyfikacjami, ale nie brałem ich pod uwagę.

Jeśli ma się zamiar zagrać w jeden z tych tytułów to stanowczo polecam Fallout: New Vegas, natomiast jeśli w oba to lepiej najpierw przejść Fallout 3, dopiero później NV, bo granie w średniego F3 po przejściu świetnego F:NV będzie sporym rozczarowaniem.

Edit:

Nie zauważyłem daty napisania tematu :/

No cóż, może komuś się kiedyś przyda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...