Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra Sandbox w Cpp

Rex97Pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey,
Piszę z takim małym pytaniem :D
Jaki silnik sandboxowy wybrać aby móc stworzyć grę 3d (może i 2.5d) ale zależy mi na języku Cpp.
Cena gra rolę, raczej nie mam ochoty wydawać kasy na silnik (przynajmniej narazie).

Znam Cpp dość dobrze, obiektówka itd... Java'y nie znam! i nie mam zamiaru się jej uczyć! jej VirtualMachines są tak zasobożerne że nie! no i java wychodzi z użytku... znam jeszcze parę innych języków, ale to webówka więc tu raczej mało potrzebne...

Proszę o pomoc! :3

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

Nie wiem po co ta tyrada o Javie. Co do silnika - może po prostu Unreal?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

A co powiesz o Unity5? znasz go?

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

Unity to c# / js - chciałeś c++

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

no spoczko, C# raczej nie powinnen sprawić mi problemu, pare razy miałem z nim do czynienia i aż taki zły się nie wydaje :) Dobra zobaczę Unreal

Opublikowano

Skoro mówisz, że nie masz problemu z C# to polecam Unity, w którym bez większego problemu stworzysz zarówno grę 3D jak i 2D, a nawet 2,5D.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Jakie c#? Przecież OP ma wstręt do VM javy, której zresztą nie zna, ale uważa ją za zasobożerną, a ty mu proponujesz zasobożerną i powolną VM mono :)

Opublikowano

Jakie c#? Przecież OP ma wstręt do VM javy, której zresztą nie zna, ale uważa ją za zasobożerną, a ty mu proponujesz zasobożerną i powolną VM mono :)

fakt faktem VM javy nie znam, ale wiem, ze jest zasobożerna, z resztą wystarczy spojrzeć na pierwszą lepszą grę: Minecraft. Sam w sobie nie jest jakis mega wymagający, ale dodajmy parę modyfikacji technicznych, gdzie jest więcej skryptów wykonywalnych i zaczynają się problemy.... z potrzebnego np 0,5gb ramu robi się zapotrzebiwanie na blisko 4gb. Ja chce stworzyć coś co będzie szybkie, łatwe w użyciu i przyjemne... (pod moją wizję i moje zapotrzebowanie).

Opublikowano

Minecrafta robił człowiek, który umie programować. Mody do niego to przeważnie robota amatorów.

Java alokuje tyle pamięci, ile jej ustawisz w wierszu polecenia. Jak ktoś tam wpisze 4gb to będzie 4gb.

Opublikowano

fakt faktem VM javy nie znam, ale wiem, ze jest zasobożerna

C# raczej nie powinnen sprawić mi problemu

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Language_Runtime

Minecraft jest złym przykładem, w każdym języku można napisać zasobożerną aplikację. C# i Java zużywają więcej pamięci niż c++, ale w większości przypadków nie jest to znacząca ilość i warto ją poświęcić dla łatwiejszego pisania wydajnego kodu i większej produktywności. Z wydajnością jest podobnie, z tym że w niektórych przypadkach aplikacje napisane Javie potrafią działać lepiej niż te napisane w językach natywnych, głównie dzięki JIT (nie jest to żadna reguła, kod natywny i tak zwykle będzie działał nieco szybciej niż ten wykonywany przez maszynę wirtualną).

javy nie znam, ale wiem, ze jest zasobożerna

Czyli znasz czy nie? :O To, że kiedyś faktycznie była zbyt zasobożerna nie znaczy, że teraz jest.

http://benchmarksgame.alioth.debian.org/

708121422388637873334.png

Opublikowano

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Language_Runtime

Minecraft jest złym przykładem, w każdym języku można napisać zasobożerną aplikację. C# i Java zużywają więcej pamięci niż c++, ale w większości przypadków nie jest to znacząca ilość i warto ją poświęcić dla łatwiejszego pisania wydajnego kodu i większej produktywności. Z wydajnością jest podobnie, z tym że w niektórych przypadkach aplikacje napisane Javie potrafią działać lepiej niż te napisane w językach natywnych, głównie dzięki JIT (nie jest to żadna reguła, kod natywny i tak zwykle będzie działał nieco szybciej niż ten wykonywany przez maszynę wirtualną).

Niech w asmie pisza, bo przeciesz sa lata '90 i zeby napisac gre musisz przez miesiac szukac odpowiedniego jezyka bo przecierz jezyk jest problemem a nie sama wyobraznia i fakt tworzenia gry.........

Opublikowano

@Jaca777

Być może wyczytał to w "Od zera do gier kodera", która przewinęła się ostatnio przez forum:

Java

Ostatnimi czasy Java stała się niemal częścią kultury masowej – wystarczy choćby wspomnieć o telefonach komórkowych i przeznaczonych doń aplikacjach. Ilustruje to dobrze główny cel Javy, a mianowicie przenośność – i to nie kodu, lecz skompilowanych programów! Osiągnięto to poprzez kompilację do tzw. bytecode, który jest wykonywany w ramach specjalnej maszyny wirtualnej. W ten sposób, program w Javie może być uruchamiany na każdej platformie, do której istnieje maszyna wirtualna Javy – a istnieje prawie na wszystkich, od Windowsa przez Linux, OS/2, QNX, BeOS, palmtopy czy wreszcie nawet telefony komórkowe. Z tego właśnie powodu Java jest wykorzystywana do pisania niewielkich programów umieszczanych na stronach WWW, tak zwanych apletów. Ceną za tą przenośność jest rzecz jasna szybkość – bytecode Javy działa znacznie wolniej niż zwykły kod maszynowy, w dodatku jest strasznie pamięciożerny. Ponieważ jednak zastosowaniem tego języka nie są wielkie i wymagające aplikacje, lecz proste programy, nie jest to aż tak wielki mankament. Składniowo Java bardzo przypomina C++.

Co być może było prawdą... 11 lat temu  ^^

Opublikowano

Być może wyczytał to w "Od zera do gier kodera", która przewinęła się ostatnio przez forum:

Co być może było prawdą... 11 lat temu  ^^

Nie wiem o jakim artykule mowisz...

ujme tak: NIE CHCE JAVY i koniec.

Opublikowano

@Rex97Pl

Jeśli mam porównywać co aktualnie "wychodzi z użytku" pomiędzy javą a c++, to zdecydowanie c++.

Co do pytania, radzę zacząć od czegoś prostszego w stylu sfml, może nie zrobisz tam gry 3d, ale na pewno przyjemniejsze będzie rozumienie wszystkiego, niż kopiowanie niezrozumiałych funkcji z internetu do gier 3d. :)

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

dobra, temat do zamknięcia... ostatnie posty nie mają nic wspólnego z tematem... chciałem się dowiedzieć o jakichś silnikach a nie dowiedziałem się niczego nowego.

No i całkiem nie miło bo nie chciałem byście oceniali moje umiejętności z programowania bo ich nie znacie :) gdybym nic nie umiał to bym sie za to nie zabierał ;D

Do zamknięcia

Opublikowano

Ja myślę, że to wszystko przez ten twój awatar.

O, warning, widać moderatora kręci twój awatar. Znalazłeś obrońcę szczęściarzu ;)

Opublikowano

@Gamer_ Na tym forum moderatorzy, to wybitne gimbozjeby, nie wykonują swojej pracy należycie, a sami łamią regulamin forum!!!! Kiedy próbowałem zgłosić jednego z nich (zrobiłem to 50 razy, gdyż 50 razy złamał regulamin), to dostałem warna za nadużywanie opcji zgłaszania. Napisałem do niego, tak od serca, co o nim myślę, to dowalili mi punkcików, i zbanowali konto na tydzień za obrazę gimbozjebanego moderatora. Tutaj kolejna sprawa, autor tematu prosił o zamknięcie tematu, pod tym postem Gamer_ napisał, kilka słów od siebie i jeb!!!! WARN!!! To gimbo-moderator zauważył, a to, że temat do zamknięcia, to już nie!!!!

I teraz, kilka słów do autora tematu, tak, żebym nie dostał WARNA od kogoś, kto o życiu nic nie wie, pewnie ledwo metr pięćdziesiąt w butach.

Drogi autorze, polecam Ci Unity3D, programuje się w C# lub javie, lecz ja polecam C#. Silnik na bardzo dobrym poziomie, w internecie wiele tutoriali, łatwy w obsłudze i dobre wsparcie ze strony producenta.

Opublikowano

@Frejus właśnie dlatego nie traktuję tego forum poważnie. Pojedyncze osoby mają tu jakąś wiedzę, niczego się tu nie nauczę, o tutejszych moderatorach krążą legendy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...