Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przechwytywanie Liter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Czy jest jakaś możliwość aby w autoIT przechwyciło to co pisze np w notatniku i wyswietlło w msgbox?

głupie...  ale czy jest taka mozliwość?

Opublikowano

Ale bajki ładnie piszesz, jest od tego np   _IsPressed

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu

Była mowa o pisaniu w danej aplikacji a nie które przyciski będą wduszane.  Ktoś może grać sobie np. w nt wciskać np q23 itd. a ta aplikacja będzie wykrywać cały czas te znaki, że są wpisywane w Notatnik mimo że nie będą one przez niego używane.

@rafcio81802

Masz helpa, 

#include <Misc.au3>
_IsPressed ( $sHexKey [, $vDLL = 'user32.dll'] )

$sHexKey - id klawisza np T - 54
$vDLL - opcjonalne uchwyt do dll (raczej nie będziesz tego potrzebował)

Tysiące lat wojen, ani jednego dnia pokoju,

pytam czy to skończy się.

Zegarek BB

Opublikowano

­ok mam to...

a jest cos takiego co szuka jakieś wyrazu liczby itp na ekranie , coś jak image search tylko aby szukało liter 

Opublikowano

Stringi 

Szukasz w czymś gdzie zapisano, np tekście, stronie www , można i w pamięci 

\

JDaniel1  przecież dokładnie o tym napisałem, ma tyle funkcji potrafiących wykryć który program jest aktywny więc nie problem użyć WinActive czy WinExists

Opublikowano

Może napisz co chcesz zrobić, bo pewnie istnieje lepsze rozwiązanie niż keyloggery i OCRy.

Co do pierwszego pytania, nie wiem czy aktualne, ale jest do tego dedykowana funkcja -> https://www.autoitscript.com/autoit3/docs/functions/WinGetText.htm  (2s w google)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@rafcio81802

Gdzie i po co chcesz szukać tego wyrazu? W treści? W nazwach kontrolek? Po to, żeby go kliknąć? Po to, żeby sprawdzić czy jest w tekście?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

No to do przetwarzania htmla masz specjalną bibliotekę IE.au3 (tutorial jest gdzieś na forum - wyszukaj).

Opublikowano

Do szukania masz string, jest kilka funkcji od tego w Autoit

Nie wiem na co liczysz ale aż tak inteligentny program nie jest by zaznaczyć właściwą odpowiedź za ciebie. By to robił musisz mieć jakiś algorytm sztucznej inteligencji albo gotowe odpowiedzi na pytania. Żadne wyszukiwanie tekstu tego nie zrobi.

Opublikowano

Chcesz pobierać odpowiedzi z okna notatnika?? Zapisz po prostu plik i odczytuj wiersze w pliku.

Jak przechwytywać i klikać pytania ze strony masz opisane w tym tutorialu:

http://www.mpcforum.pl/topic/755773-tut-ieau3-podstawy/

Obsługę plików masz tu:

https://pl.wikibooks.org/wiki/AutoIt/Operacje_na_plikach

Przetwarzanie napisów (jeśli w ogóle będzie potrzebne) masz tu:

https://pl.wikibooks.org/wiki/AutoIt/Napisy_(stringi)

Opublikowano

Trochę to bez sensu bo musiał by znać dokładne pytanie i odpowiedź na nie by porównać najpierw pytanie i dopiero na tej podstawie zaznaczyć opcję, inaczej się nie da i nie ma prostszej możliwości 

Opublikowano

Mogłeś od razu napisać, że chcesz zapisywać dane do pliku, potem uzupełniać nimi pola w przeglądarce. Funkcje IniWrite, IniRead. Co do przeglądarki to polecam na początek IE.au3.

Ktosiu - sora, dawno wykorzystywałem ten sposób więc o tych funkcjach zapomniałem. 

Zegarek BB

Opublikowano

Mam pytanie trochę innym temat...

czemu nie działa ten kod?

#include <IE.au3>

$oIE = _IECreate("http://www.mpcforum.pl",1)	
$Qi = _IEGetObjById($oIE, "search")
_IEAction($Qi, "click")
send("AutoIt")
Opublikowano

@rafcio81802

Mam pytanie trochę innym temat...

czemu nie działa ten kod?

#include <IE.au3>

$oIE = _IECreate("http://www.mpcforum.pl",1)	
$Qi = _IEGetObjById($oIE, "search")
_IEAction($Qi, "click")
send("AutoIt")

Kod działa, tylko nie tak jak chcesz.

1. Daj stronie się załadować 

_IELoadWait ($oIE)

2. Możesz pobrać id pola a następnie je wypełnić

_IEFormElementSetValue ($id,$wartosc)

3. Potem możesz pobrać przycisk wyszukiwania poprzez ID lub name a potem użyć ieaction click bądź potwierdzić (ale nie pamiętam jak to było) 

Dlaczego nie działa? _IEAction ("click" ... służy głównie do klikania w przyciski np. odpowiedz itp. a nie do zaznaczenia pola. Ja na początku mojej przygody z IE też miałem podobny problem :P

Zegarek BB

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak kliknąć w ten przycisk w IE

<input class="bgcdw_button bgcdw_login_form_login" type="submit" value="Login">

czy ten przycisk jest w tagu <form> ?

jeśli tak to najłatwiej będzie przy pomocy biblioteki ie.au3:

$form=_iegetobjbyname($oie,"<nazwa form>"
_ieformsubmit($form)
Opublikowano

Dzięki  Kulfix

to teraz jeszcze jak kliknąć lub zrobić cokolwiek aby nie wyświetlało hasła jak je zamienia(_IEFormElementSetValue ) bo tak normalnie w tym polu pisze "hasło"

Jeśli nie wiecie o co chodzi zobaczcie jak to wygląda na  farmerama.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...