Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier.

adrianowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam problem bo chcę złożyć komputer do gier i nie wiem czy takie podzespoły spiszą się dobrze :D Na komputer mam ruchomy budżet ale myślę, że max 6000 tyś chciałbym na niego wydać specyfikacja mojego sprzętu to:

Procesor- AMD Fx-6100

Karta Graficzna- Sapphire R9 280X

Płyta główna- Jakaś tania i słaba

Ram- 8GB

Dysk Twardy- Nieznanej firmy 150GB

Zasilacz-Modecom Feel 650W

Obudowa-Akyga Midi ATX Gamer

Komputer chcę zmodernizować, żeby po prostu mieć dużą ilośc klatek w grach i nie chce mi się bawić w wymienianie wszystkiego po kolei. Komputer ma być do gier i wszystko inne posiadam (myszka klawiatura itp..)

Komputer chcę kupić w okolicach grudnia. Jak już wspominałem interesuje mnie, tylko komputer nic więcej. Mój monitor ma rozdzielczość 1920x1080. Komputer nie musi być cichy itp. tylko dobry do gier : ) Oto specyfikacja tego co sam wymyśliłem:

Obudowa- Aerocool PGS Predator

Ram- HyperX Beast 2x8GB 2400mhz

płyta główna-Msi Z97 gaming

Karta Graficzna- Msi GTX 970 Gaming 4G

Procesor- i7 4790k 

Zasilacz i dyski będę dobierać potem :P 

Opublikowano

Jak masz 6000 to ja tu nie widzę sensu modernizacji tylko lepiej kupić nowy komputer. Procesor, płyta, zasilacz, obudowa, dysk, to wszystko nadaje się do wymiany. RAM pewnie mógłby zostać, ale to też zależy od parametrów i tego czy pójdzie się w Skylake czy zostanie przy Haswellu/Broadwellu.

Grafika niby jeszcze jest spoko jak na obecne czasy, ale jak masz 6000 to zdecydowanie można wsadzić tutaj jakąś mocniejszą. Czyli praktycznie wszystko się nadaje do wymiany.

Zamierzasz w ogóle podkręcać procesor?

Opublikowano

Skoro komputer ma być tylko do gier to zamień i7 na i5 4690k i dołóż do gtx 980.

Wspomniałeś o zasilaczu i dyskach, pamiętaj o chłodzeniu na procesor.

Obudowa - http://www.morele.net/obudowa-be-quiet-silent-base-800-2xusb-3-0-czarno-pomaranczowa-bg001-698277/

lub

http://www.morele.net/obudowa-be-quiet-silent-base-800-2xusb-3-0-czarna-bg002-698279/

GTX980 jest dosc malo oplacalny. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Ja bym zostawił 280X i zobaczył czy potrzebna jest mocniejsza. A w razie potrzeby można kupić nawet 980. Problemu ze sprzedażą radeona być nie powinno.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Tak ogólnie to powyższa myśl nie jest głupia. Złożyć całą nową podstawę, ale zostawić kartę. Nie jest to jeszcze zły model, a za około pół roku będą Pascale i wtedy zainwestować w nową kartę.

Autorze jaki masz konkretnie model obecnych pamięci RAM? Komputer tylko do grania czy jakieś streamowanie, obróbka filmów/grafiki będzie na nim wykonywana w dość zaawansowanym stopniu?

980 mało opłacalny? W zestawie za 6000? Lol

No to co, że zestaw za 6000? Nie zmienia to faktu, że GTX 980 jest kartą nieopłacalną, tyle.

Opublikowano

Tak ogólnie to powyższa myśl nie jest głupia. Złożyć całą nową podstawę, ale zostawić kartę. Nie jest to jeszcze zły model, a za około pół roku będą Pascale i wtedy zainwestować w nową kartę.

Autorze jaki masz konkretnie model obecnych pamięci RAM? Komputer tylko do grania czy jakieś streamowanie, obróbka filmów/grafiki będzie na nim wykonywana w dość zaawansowanym stopniu?

No to co, że zestaw za 6000? Nie zmienia to faktu, że GTX 980 jest kartą nieopłacalną, tyle.

Ram sprawdzę i podam jak będę w domu. A komputer jak mówiłem głównie do grania, ale z YouTube miałem do czynienia i chyba będę wracał do tej pasji :) 

A tutaj koledzy mówili o GTX 980 a nikt nie powiedział o GTX 970 SLi, które podobno są droższe o kilkaset złotych a dają 20% wyższą wydajność :D

Ram wygląda tak :)

post-784662-0-51991000-1448901222_thumb.png

Opublikowano

Ram sprawdzę i podam jak będę w domu. A komputer jak mówiłem głównie do grania, ale z YouTube miałem do czynienia i chyba będę wracał do tej pasji :)

A tutaj koledzy mówili o GTX 980 a nikt nie powiedział o GTX 970 SLi, które podobno są droższe o kilkaset złotych a dają 20% wyższą wydajność :D

Ram wygląda tak :)

SLI to połączenie kliku kart np. 2x GTX 970 . Jest to w naszych czasach mało opłacalne i kosztowne. Nie dość, że koszt jest wtedy znacznie wyższy, to daje to niewielki skok na wydajności. Ba, nawet niektóre gry nie obsługują łączenia kart, albo słabo sobie z nimi radzą. Poza tym pobierany prąd przez te karty - to też się liczy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

SLI to połączenie kliku kart np. 2x GTX 970 . Jest to w naszych czasach mało opłacalne i kosztowne. Nie dość, że koszt jest wtedy znacznie wyższy, to daje to niewielki skok na wydajności. Ba, nawet niektóre gry nie obsługują łączenia kart, albo słabo sobie z nimi radzą. Poza tym pobierany prąd przez te karty - to też się liczy.

Wiem że to połączenie kilku kart ;) Czyli z tego rezygnować tak?
Opublikowano

Ja bym sobie dał spokój. SLI fajnie wygląda na papierze, ale w rzeczywistości już nie jest tak różowo. Potrzebujesz wtedy mocniejszego zasilacza, konkretnej płyty głównej, która SLI obsłuży, dobrze chłodzonej obudowy, żeby kart nie ugotować. Sama cena kart to nie wszystko, bo jak widzisz dochodzi jeszcze trochę innych kosztów. Dodatkowo:

-wyższy pobór prądu

-nie każda gra działa z tym jak należy

-w przypadku praktycznie każdej gry trzeba się bawić w dogrywanie profili SLI do sterowników, bo inaczej dwie karty nie będą działać jak należy

-nie w każdej grze dwie karty dobrze się skalują, w jednych wzrost wydajności jest spory, w innych prawie żaden

Podsumowując lepiej posiadać jedną kartę i wymieniać ją jak przestaje wystarczać.

Opublikowano

Ja bym sobie dał spokój. SLI fajnie wygląda na papierze, ale w rzeczywistości już nie jest tak różowo. Potrzebujesz wtedy mocniejszego zasilacza, konkretnej płyty głównej, która SLI obsłuży, dobrze chłodzonej obudowy, żeby kart nie ugotować. Sama cena kart to nie wszystko, bo jak widzisz dochodzi jeszcze trochę innych kosztów. Dodatkowo:

-wyższy pobór prądu

-nie każda gra działa z tym jak należy

-w przypadku praktycznie każdej gry trzeba się bawić w dogrywanie profili SLI do sterowników, bo inaczej dwie karty nie będą działać jak należy

-nie w każdej grze dwie karty dobrze się skalują, w jednych wzrost wydajności jest spory, w innych prawie żaden

Podsumowując lepiej posiadać jedną kartę i wymieniać ją jak przestaje wystarczać.

Okej, czyli wszystko w tym zestawie tak jak jest zostawić tylko z kupnem karty poczekać?
Opublikowano

Ja proponowałbym coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/xqHgIB/

Twoja obecna grafika zostaje i za jakiś czas, jak już pascal będzie, to kupisz jedną z topowych kart.

8 wątkowa i7, ramy, na których łatwo zmniejszysz opóźnienia albo je wyżej podkręcisz, szybki ssd od samsunga, w pełni modularny zasilacz z goldem, 1tb hdd, duża obudowa z oknem i ciche chłodzenie na procesor.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Dałbym sobie spokój z tym Aquariusem. Jeśli nie będzie tutaj chłodzenia wodnego to rozsądniej wygląda chociażby taki Phanteks

http://www.morele.net/obudowa-phanteks-enthoo-pro-czarny-z-oknem-ph-es614p-bk-649556/

Za niewiele większe pieniądze masz XFX XTR

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-xtr-550w-fully-modular-135mm-80-gold-p1-550b-befx-628157/

Zdecydowanie bardziej sprawdzony i pewny wybór niż SPC Enduro.

Reszta zestawu Zeciarza bez zarzutów

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-8gb-288751/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...