Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy nauka programowania jest trudna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym się nauczyć programować, lecz co wezmę w ręce jakiś poradnik, to  a) nie rozumiem znaczeń słów..... (nawet jak wejdę wiki, to dalej nie rozumiem) B) jest bardzo długi (ok. 300 str chyba miał poradnik do c++(jakby była normalna fora (w postaci fizycznej to bym przeczytał :v) (+ słownictwo (chyba) trochę niezrozumiałe))... W szkole co dopiero bierzemy formaty plików ;-; (1 gim....), więc w szkole raczej się nie nauczę jak na razie pisać np. w c++ lub Autoit (nawet pythona nie dotknęliśmy).... 

Czy to jest normalne, czy po prostu nie jestem stworzony do takich rzeczy (czy po prostu leniwy :v)?

Opublikowano

języki programowania same w sobie nie są jakieś wybitne trudne jeśli chodzi o ich składnie, natomiast zabawa zaczyna się, gdy zamierzasz pisać jakieś rozbudowane programy i pojawia się mnóstwo zmiennych, funkcji, tablic i wiele wiele innych i musisz tam rozumieć każdy kawałek kodu który napisałeś. Jak kogoś jara to, że coś napisze i to potem to działa w określony sposób to pewnie programowanie mu się spodoba.

Opublikowano

wydaje mi się, że c++

c++ najłatwiejszy? :O :O :O

do najlatwiejszych należy np. Python. c++ to będzie dla ciebie jedno wielkie wtf na początku.

Opublikowano

dużo ludzi gada, ze c++ to niby trudny i lepiej zaczac od jakiegos pythona, a moim zdaniem nie ma sensu się tak bawić i lepiej od razu zaczac od c++, jest na necie dużo dobrych poradników które tłumaczą krok po kroku pisania w tym języku, a kolejną zaletą jest to, że jest to chyba aktualnie najbardziej powszechny język programowania.

Opublikowano

lepiej od razu zaczac od c++

po co? c++ to nie jest jakiś najwyższy poziom, do którego kazdy powinien dojść.Według mnie język programowania się powinno wybierać na zasadzie eliminacji - wybrać kilka i poczytać o składni, poznać najważneijsze podstawy etc. a potem wybrać najwygodniejszy dla siebie. Po jednym dniu masz wybrane i przygotowane co trzeba do pisania. Podałem Pythona, bo ma prostą składnię i łatwo się w nim pisze apki.

Opublikowano

dużo ludzi gada, ze c++ to niby trudny i lepiej zaczac od jakiegos pythona, a moim zdaniem nie ma sensu się tak bawić i lepiej od razu zaczac od c++, jest na necie dużo dobrych poradników które tłumaczą krok po kroku pisania w tym języku, a kolejną zaletą jest to, że jest to chyba aktualnie najbardziej powszechny język programowania.

A mógłbym poprosić o linka do poradnika z c++, w którym dokładnie są wytłumaczone nowe pojęcia ? (np. zmienna)

Opublikowano

A mógłbym poprosić o linka do poradnika z c++, w którym dokładnie są wytłumaczone nowe pojęcia ? (np. zmienna)

cpp0x

nie bierz się za programowanie jak nie potrafisz korzystać z google, bo to jest podstawa w każdym języku - wyszukiwać informacje i rozwiązywać błędy i problemy w miarę mozliwosci samemu.

Opublikowano

cpp0x

nie bierz się za programowanie jak nie potrafisz korzystać z google, bo to jest podstawa w każdym języku - wyszukiwać informacje i rozwiązywać błędy i problemy w miarę mozliwosci samemu.

Szukałem, lecz nie mogłem znaleźć takiego, w którym mogłem wszystko zrozumieć.....

Opublikowano

Szukałem, lecz nie mogłem znaleźć takiego, w którym mogłem wszystko zrozumieć.....

no to programowanie nie jest dla ciebie, skoro nie rozumiesz języka polskiego...

Opublikowano

Chyba 20 lat temu ;)

C to jeszcze bym zrozumiał, C jest raczej nieśmiertelny, ale C++ ma coraz mniej zastosowań (co nie znaczy, że nie warto się go uczyć).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Podstawy każdego języka są raczej bardzo łatwe, ale jeśli ty zniechęcasz się tylko dlatego, że nie rozumiesz kilku słów to nie wróżę sukcesu w żadnej dziedzinie życia :D

PS. Może zamiast szukać kolejnych tutoriali bo poprzednie są zbyt trudne, lepiej skupić się na jednym i postarać się zrozumieć wszystko?

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@Spanga

Nie sądzę, żeby książka sprzed 11 lat to było dobre źródło informacji.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...