Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

HDX16 Zmiana procesora

Gość Fallen Angel.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was pytanie czy ktoś posiada informacje na temat czy chipset w HP HDX16 ogarnie te 3 procesory 

• QX9300
  • Q9100
  • X9100

Aktualnie siedzi T9900 czyli najmocniejszy z serii C2DM.

Opublikowano

witam

na 90% nie bedzie dzialac, gdyz hdx16 nigdy nie wyszedl w wersji z core 2 quad, wiec nie ma biosu by odpalic te procesory w tym laptopie. dochodzi jeszcze problem z emitowanym cieplem, umierajaca bateria, nieoplacalne

pozdrawiam

­

Opublikowano

witam

na 90% nie bedzie dzialac, gdyz hdx16 nigdy nie wyszedl w wersji z core 2 quad, wiec nie ma biosu by odpalic te procesory w tym laptopie. dochodzi jeszcze problem z emitowanym cieplem, umierajaca bateria, nieoplacalne

pozdrawiam

Bateria już trzyma tylko 30 min ciepłem się nie przejmuje bo w stresie ma 60 stopni aktualnie a co do biosu to jest u mnie fajny serwis gdzie już przerabiali mi bios w Studio 1550

Opublikowano

Raczej na pewno nie opłacalne i praktycznie znikomy wzrost wydajności jeśli płyta nie obsłuży nowego pocka  w pełni 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Raczej na pewno nie opłacalne i praktycznie znikomy wzrost wydajności jeśli płyta nie obsłuży nowego pocka  w pełni 

Nie zadawałem pytania czy opłacalne ale czy chipset obsłuży 

Opublikowano

co z tego? plyta nigdy nie byla przystosowana do takiego procesora, wiec watpie by dogranie mikrokodow cos dalo

mozesz probowac, aktualnie nie bedzie to dzialac

eot

ale skoro wiesz lepiej to po co sie pytasz i czemu juz sam tego nie zrobisz i sie nie przekonasz jak jest naprawdę? 

­

Opublikowano

W poprzednim laptopie co miałem też nie była przystosowana ale chipset obsługiwał i wszytko poprawnie działało. LGA 771 jakoś przerobili pod 775. Znalazłem że chipset ogarnie go wiec pod koniec tygodnia wrzucę ci raport z cinebench żeby udowodnić ci że działa oraz jest bardzo duży wzrost wydajności 

Opublikowano

uzywam moda 771>775, polecam

no to dograj mikrokody i sie przekonaj czy bedzie dzialac, nie bede wrozyl z fusow i mowie tylko jak jest bez zadnych modyfikacji, nie jest kompatybilny z c2q i tyle

a to jak sobie przerobisz i jak bedzie to dzialac twa sprawa

­

Opublikowano

A teraz z sensem niech ktoś powie jak to ma podnieść wydajność i w czym na starym złomie ?

Grafika jest porównywalna wydajnościowo do aktualnych Inteli w procesorach, nie ma za dużo programów w których użył by możliwości procka , gier prawie wcale.

Według specyfikacji płyty to T9900 to maksymalny procesor obsługiwany 

Chyba tylko dla zabawy zmieniał by procesor czasem tylko po to by po wymianie działał mniej wydajniej. Lepiej kupić nowy laptop, HP z i3 czy i5 i grafiką minimum gf 300M  kupi już od 700 zł i będzie nawet 2x wydajniejszy  

Opublikowano

Starym złomem tego bym nie nazwał. 16" FHD GF130M. Nawet jak będzie działał w 80% bo napisałeś kupić nowego HP tylko koszt całej tej operacji wyjdzie mnie w granicach 600-700 zł

Lapek - 150 zł
Procek ~~ 75 GBP

Bios - 100 Zł

Ewentualnie mogę później pobawić się w EGPU przez ExpressCard jak będzie mi potrzeba

Opublikowano

­Co ty w ogóle porównujesz? LGA 771 na LGA 775 jest jedyną dopuszczalną modyfikacją i to w PC'tach. W laptopach takich nie było.

Już jak zostało dziesiątki razy powiedziane nic lepszego nie włożysz, bo producenta nie poprawisz. Zresztą jak masz nasze rady w dupie to rób jak uważasz, ale nie płacz potem.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Testy robi się na płytach OBSŁUGUJĄCYCH procesory a nie na płycie z MOŻLIWOŚCIĄ obsługi wiec takie porównanie nie jest miarodajne.

Według danych katalogowych jest aktualnie najszybszy i najwyższy możliwy procesor do zainstalowania na tej płycie.

Nie znalazłem w ogolę żadnych informacji  by ktokolwiek uruchomił ten laptop z innym procesorem niż T , jak ciekawostkę to widziałem możliwość wymiany grafiki na którąś z serii 400 

Opublikowano

Wystarczy też sprawdzić na stronie supportu, niestety nie podałeś modelu laptopa.

Nie działa WMI , pewnie z winy procesora. 

Opublikowano

Wersja turecka, pewnie go kupiłeś od kogoś albo sam w Turcji lata temu. 

Brak obsługi  wyższych procesorów przez płytę, dokładnie jak wcześniej napisałem. Nawet HDX18 nie obsługiwał wyższych procesorów według supportu a miał odrobinę lepszą płytę główną niż wersja HDX16 , jedyny Quad jaki działał poprawnie to Q9000 ( z Inteloskim TXT ) .

Problemem chyba jest brak obsługi TXT w wyższych Quadach

W sumie problem do rozwiązania może w 2-3 h by "dostosować" dowolny procesor ale wiadomo trzeba mieć ten sam model laptopa. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...